Hemförsäkring student

Här kan du läsa om hur du som är inneboende, bor i studentkorridor, eller hyr en lägenhet i första alternativt andra hand kan tänka kring din försäkringssituation. I studentlivets begränsade ekonomi kan försäkringskostnader lätt blir bortprioriterade, men att leva oförsäkrad kan stå dig dyrt. Är det någon försäkring du som student bör prioritera, är det hemförsäkringen.


Hitta en billig studentförsäkring

Viktigast av allt är att du inte hoppar över hemförsäkringen. Att börja livet som vuxen med stora skulder som uppstått i samband med en olycka du inte varit försäkrad för, kan slå hårt mot din ekonomi för en långt tid framöver. Utsätt dig inte för en sådan risk. Det är helt enkelt inte värt att vara dumsnål när det kommer till hemförsäkringen, trots en snäv studentbudget.

Hemförsäkringen innehåller en rad olika försäkringsmoment, såsom skydd för både dig själv och din egendom, en ansvarsförsäkring samt ett reseskydd. Vi på Insplanet rekommenderar dig som studerar att teckna en hemförsäkring som även inkluderar momentet allrisk (“drulleförsäkring”). Är du 25 år gammal eller äldre, är rekommendationen att dessutom ha ett olycksfallstillägg till hemförsäkringen.


Hemförsäkring som inneboende

Som inneboende omfattas du inte av din hyresvärds hemförsäkring. Hos en del försäkringsbolag kan det finnas möjlighet att utöka hyresvärdens försäkring, så att även en inneboende täcks av den. En sådan lösning kan vara den absolut billigaste lösningen, men innebär å andra sidan att tillägg och liknande regleras av hyresvärden och inte av dig själv.

Gå inte miste om hemförsäkringens personskydd

Du som är student har alla förutsättningar att hitta en prisvärd hemförsäkring anpassad efter det studentliv som just du lever. Det är lätt att tro att hemförsäkringen framförallt skyddar ditt hem och dina saker, men i själva verket är det hemförsäkringens personskydd som du inte vill gå miste om (såsom ansvarsförsäkringen och reseskyddet).

Överväg en separat hemförsäkring

Som inneboende bör du alltså överväga att teckna en egen separat hemförsäkring, framförallt för att få de tilläggsförsäkringar som du är i behov av. Den egna hemförsäkringen tar du dessutom smidigt med dig vid en flytt. Uppstår det en kortare övergångsperiod mellan dina boenden täcker hemförsäkringens flyttskydd dina saker även under denna tid, även om de befinner sig på olika adresser.

Hemförsäkring i studentkorridor

Försäkringsbolag betraktar studentkorridor som att bo i en hyresrätt, oavsett om du har eget badrum och kök eller inte. Det finns alltså ingen försäkringslösning anpassad efter just studentkorridoren. Däremot kan du hos de större försäkringsbolagen hitta anpassade studentförsäkringar, som alltså är hemförsäkringar framtagna för just studentlivet.

Prova-på-försäkring

Du som bor i studentkorridor erbjuds eventuellt en “prova-på-försäkring” för den allra första tiden i ditt nya hem, exempelvis de två första veckorna eller den första månaden. När denna gått ut kan du välja att förlänga försäkringen och alltså teckna en riktig försäkring hos försäkringsbolaget som erbjudit prova på-försäkringen.

“Prova-på-försäkringar” syftar till att fånga upp de försäkringstagare som helt enkelt inte själva tar tag i sin egen försäkringssituation. Det blir ofta en smidig lösning på något som annars är lätt att glömma bort att faktiskt engagera sig i. Men se till att jämföra några olika studentförsäkringar innan du faktiskt väljer att förlänga hos första bästa bolag.


Hemförsäkring andra hand

Oavsett om du bor i en hyresrätt, med ett förstahandskontrakt eller andrahandskontrakt, alternativt om du hyr en bostadsrätt i andra hand, anser försäkringsbolag att du hyr din bostad. Det spelar med andra ord inte någon roll hur avtal är utformade, så länge du själv inte äger bostaden som du bor i. Är du ägare av en bostadsrätt behöver du nämligen en bostadsrättsförsäkring.

Du som bor i en hyresrätt eller hyr i andra hand, har goda möjligheter att hitta en riktigt prisvärd hemförsäkring. Är du dessutom student kan du se över de försäkringsalternativ som är framtagna för just studenter, och som främst hos de större aktörerna i försäkringsbranschen. Mer om dessa studentförsäkringar hittar du under nästa rubrik.


Anpassad efter studenters försäkringsbehov

En studentförsäkring har ofta en månadskostnad om 50 till 100 kronor, och är framtagen för att passa en students försäkringsbehov. De är helt enkelt vanliga hemförsäkringar, men med något lägre ersättningsnivåer och således även lägre premiekostnader. Studentförsäkringen har även snävare begränsningar för lösöre, och ibland även gränser gällande boendet storlek.

Begränsning för lösöre

Studentförsäkringens begränsningar stämmer i och för sig bra överens med studentlivet. En vanlig begränsning för lösöre är till exempel 100 000 kronor, vilket i regel räcker gott och väl för de saker en student äger. De olika personskydden i hemförsäkringen, såsom ansvarsskydd och reseskydd, är i studentförsäkringen inte mer begränsade än i en vanlig hemförsäkring.

Drulletillägg

Tecknar du dessutom ett drulletillägg till din hemförsäkring får du ersättning om du tabbar dig och har sönder en sak på grund av en plötslig och oförutsedd händelse. Ren och skär otur med andra ord. Vi på Insplanet tror att detta skydd kan vara extra bra för dig som student, då mindre saker såsom en dator, ett par glasögon och så vidare, annars kan bli mycket tråkiga att ersätta med en ansträngd studentbudget.

Olycksfallsförsäkring

Något som är viktigt att känna till är om du omfattas av någon olycksfallsförsäkring eller inte. Under skoltiden, samt på väg till och från dina studier, omfattas du av universitetets eller högskolans personskadeförsäkring. På fritiden behöver du dock omfattas av en egen olycksfallsförsäkring. En sådan kan tecknas som ett tillägg till din hemförsäkring, eller som en separat sjuk- och olycksfallsförsäkring, och gäller främst dig som är över 25 år gammal.

Jämför studentförsäkringar

Vi på Insplanet jämför och förmedlar inte separata studentförsäkringar. Vill du jämföra olika studentförsäkringar med varandra på egen hand, rekommenderar vi att du tittar i respektive studentförsäkrings villkor och fokuserar på 1) ersättningsnivåer för lösöre, 2) antalet dagar som reseförsäkringen gäller samt 3) om det ingår en allriskförsäkring (så kallade “drulleförsäkring”) eller om detta måste tecknas som ett separat tillägg.

Studentförsäkring övergår till hemförsäkring

När din studietid sedan avslutas övergår din studentförsäkring automatiskt till en vanlig hemförsäkring, som då inte har det rabatterade priset. Då är det hög tid att jämföra priset på din hemförsäkring med andra alternativ, så att du inte hamnar i en situation där du betalar onödigt mycket för ett skydd du inte själv valt.

Gör en kostnadsfri jämförelse

Börja här

Relaterade artiklar

Stundenter pratar hemförsäkring

Blixt över nattlandskap Åskoväder: så skyddar du dig själv och elektroniken
Måste man fortfarande dra ur kontakten när det åskar, eller var det bara något man behövde göra “förr i tiden”? Jo, det gäller ...
Läs mer »


En person gör ett golfslag på en golfbana Golfförsäkring
Spelar du golf? Då kan du teckna ett golftillägg till din hemförsäkring. En golfförsäkring ger dig ett betydligt starkare skydd om någonting skulle ...
Läs mer »


Hemförsäkring vid flytt: Så här ska du göra med din hemförsäkring Hemförsäkring vid flytt: Så här ska du göra med din hemförsäkring
Om du ska flytta måste du anmäla flytten till ditt försäkringsbolag. Beroende på hur din nya ...
Läs mer »


Cykel parkerad mot vägg Försäkra din cykel
En cykelförsäkring ingår i alla hemförsäkringar och kan hjälpa dig att få ersättning om cykeln blir stulen. Men maxbeloppet som du kan få tillbaka...
Läs mer »


Hyra stuga: det här bör du tänka på när du hyr stuga i Sverige
Funderar du på att hyra stuga i sommar? Du är förmodligen inte ensam! Nu när utlandssemestern blivit ...
Läs mer »


Droppande vattenkran Vad täcker hemförsäkring vid vattenskada?
Drabbas du av en vattenskada kan du få ersättning från din hemförsäkring. I den här artikeln går vi igenom vad som gäller ...
Läs mer »


Zombieapokalyps: vilka försäkringar behöver jag?
Nu är det ju ingen apokalyps vi står inför, även om vardagen ser annorlunda ut för de flesta av oss i dessa ...
Läs mer »