Hemförsäkring vid flytt: så här ska du göra med din hemförsäkring

Om du ska flytta måste du anmäla flytten till ditt försäkringsbolag. Beroende på hur din nya boendesituation kommer se ut kan du nämligen bli tvungen att uppdatera din hemförsäkring. Om ditt försäkringsbehov upphör vid flytten kan du även be om att avsluta försäkringen i förtid. Läs mer om vad som gäller för hemförsäkring vid flytt.Anmäl flytt till försäkringsbolag

Det är viktigt att du kontaktar ditt försäkringsbolag när du ska flytta, så de kan uppdatera och anpassa hemförsäkringen till ditt nya hem. Det är nämligen inte givet att du får samma premie i ditt nya boende.


Faktorer som kan påverka din premie när du flyttar:


  • Antalet personer förändras: hemförsäkringen gäller för de personer som finns namngivna på försäkringen. Kom därför ihåg att meddela om ni blir fler eller färre i hushållet i samband med flytten. Flyttar du ihop med någon som har en hemförsäkring säger ni upp en av dem.
  • Boytan blir större eller mindre: boytan påverkar priset på försäkringen, så om du exempelvis flyttar till ett mindre boende kan du få lägre premie.
  • Försäkringsbeloppet ökar eller minskar: när du flyttar kanske du köper nya möbler och ny elektronik, då kan försäkringsbeloppet behöva ändras. Kolla därför om försäkringsbeloppet i din försäkring motsvarar värdet på dina nya saker, om inte behöver du kontakta ditt försäkringsbolag.
  • Barn som flyttar: när ditt barn flyttar till en egen bostad behöver hen skaffa en egen hemförsäkring​. Du behöver också uppdatera din hemförsäkring eftersom barnet inte längre ska ingå i den.

Tänk på att det är extra viktigt att uppdatera din hemförsäkring om du flyttar från en hyresrätt till hus eller bostadsrätt, eftersom du då behöver försäkra den fasta egendom som hör till bostaden.

Tips: Det här ska du tänka på när du hyr eller hyr ut i andra hand

Säga upp hemförsäkring

När du tecknar en hemförsäkring ingår du ett ettårsavtal. Det innebär att du endast kan byta försäkring på huvudförfallodagen. Det kan vara bra att känna till innan du försöker avsluta eller byta försäkring. För att du ska få avsluta din försäkring i förtid måste din situation förändrats så att du inte längre behöver en hemförsäkring.

Försäkringsbolag kan med andra ord tvinga dig kvar som kund i många situationer. Om du bara flyttar från en adress till en annan har du ingen rätt att byta försäkring – inte ens om du flyttar från hyresrätt till bostadsrätt. Det eftersom ditt försäkringsbehov snarare ökat med flytten och därför behöver kompletteras med ett bostadsrättstillägg.

Exempel på undantag

Det finns förstås undantag när det är okej att byta hemförsäkring. Dock hanterar alla försäkringsbolag frågan olika. Exempel på när det är okej att byta hemförsäkring är om du flyttar ihop med någon som redan har hemförsäkring eller om du flyttar utomlands. I båda exemplen är det uppenbart att ditt behov av hemförsäkring upphör.

Om du ska flytta ihop med någon i nytt boende blir det knivigare. Då kan nämligen både ditt och din sambos försäkringsbolag hävda att behovet inte upphört. För att undvika att hamna i en liknande situation är det viktigt att du har en dialog med ditt försäkringsbolag. Kundnöjdhet är nämligen avgörande för alla försäkringsbolag.

Försäkrad genom hela flytten

Det är inte ovanligt att man har två boenden under en övergångsperiod när man ska flytta. Det kan till exempel bero på dålig tajming med uppsägningstiden, men det kan också vara ett medvetet val ifall man inte hinner flytta allt bohag på en gång. Om du behåller din hemförsäkringen kan den gälla för dubbla boenden under en månad.

Flyttskydd ingår ofta i hemförsäkringen – men inte alltid

Mycket kan hända när du flyttar. Kartonger kan till exempel åka i backen eller till och med bli stulna. Därför är det viktigt att du har ett flyttskydd – en försäkring under flytten. Flyttskydd ingår i många hemförsäkringar, men inte nödvändigtvis alla. Kolla upp om det ingår i din hemförsäkring. Tänk på att flyttskydd inte gäller om du anlitar flytthjälp.

Gör en kostnadsfri jämförelse

Börja här

Relaterade artiklar

Hemförsäkring vid flytt: Så här ska du göra med din hemförsäkring

Brandförsäkring: Skydda dig mot brand i hemmet Brandförsäkring: Skydda dig mot brand i hemmet
Varje år inträffar cirka 20 000–24 000 bränder i svenska hem. Bränderna orsakar stora skador för både människor...
Läs mer »


En person gör ett golfslag på en golfbana Golfförsäkring
Spelar du golf? Då kan du teckna ett golftillägg till din hemförsäkring. En golfförsäkring ger dig ett betydligt starkare skydd om någonting skulle ...
Läs mer »


Andrahandsuthyrning: Det här ska du tänka på när du hyr eller hyr ut i andrahand Andrahandsuthyrning: Det här ska du tänka på när du hyr eller hyr ut i andrahand
Nästan alla har hyrt eller hyrt ut i andrahand någon gång i livet. Trots det har...
Läs mer »


Hyra stuga: det här bör du tänka på när du hyr stuga i Sverige
Funderar du på att hyra stuga i sommar? Du är förmodligen inte ensam! Nu när utlandssemestern blivit ...
Läs mer »


Hemlarm: skyddar ditt hem och sänker din premie
Med ett hemlarm ökar du tryggheten och sparar pengar på din hemförsäkring. Här går vi igenom vad du bör tänka på...
Läs mer »


Höstlov: Viktigt att tänka på om du ska resa utomlands
Trots coronaviruset planerar många att resa utomlands i höst. Här går vi igenom vad du ska tänka på om du ska ...
Läs mer »


trasig mobiltelefon i lövhög Stor guide: är det värt att köpa mobilförsäkring?
Du har precis lagt din nya mobiltelefon i kundkorgen och i samma stund måste du ta ställning till om du ska köpa ...
Läs mer »