5 frågor om hur hemförsäkringen kan hjälpa dig efter en explosion

Även om en hemförsäkring inte kan skydda dig från att saker skadas ger den dig ett ekonomiskt skydd för dig, ditt hem och dina saker. Men vilken ersättning har du rätt till om du drabbats av den senaste tidens explosioner? Vi ställde 5 frågor till Tommy Nilsson, produktchef försäkring på Insplanet, för att reda ut vad en hemförsäkring kan hjälpa dig med och inte.

Sprängdåden blir allt vanligare i Sverige. Statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att det skedde 257 sprängningar under 2019. Under 2018 låg siffran på totalt 162 sprängningar. I januari 2020 har det redan skett 7 sprängningar i Sverige, bland annat i Stockholm, Norrköping och Uppsala. Flera av sprängdåden har dessutom riktats mot bostadshus. Lyckligtvis har ingen mist livet i explosionerna, däremot har de materiella skadorna varit desto mer omfattande.

1. Vad täcker hemförsäkringen vid sprängdåd?

En hemförsäkring täcker skador på dina saker (lösöre) som du har i ditt hem. Om bostaden är så pass skadad att du inte kan bo kvar under reparationstiden kan du få hjälp med en tillfällig bostad, ifall du inte har möjlighet att bo hos släkt eller vänner.

I vissa fall kan du även ha rätt till ersättning för merkostnader. Det är utgifter som du inte brukar ha i vanliga fall, men som du fått på grund av en skada. Kontrollera med ditt försäkringsbolag om du har rätt till ersättning för merkostnader, det kan till exempel handla om kostnader som det tillfälliga boendet kan föra med sig.

– Skulle du må psykiskt dåligt av händelsen kan du också få kristerapi av en legitimerad psykolog, informerar Tommy. Hos de flesta försäkringsbolag ersätts du för upp till 10 terapibesök.

Liknande villkor gäller vid brand

Brand och explosion faller oftast under samma villkor. Om du drabbas av en brand kan du därför ha rätt till samma hjälp som om du skulle drabbas av en explosion.

Läs även: Bilbrand - Täcker försäkringen? Vi har svaret

2. Finns det några skillnader om man bor i hyresrätt eller bostadsrätt?

– Bor du i en bostadsrätt får du hjälp från ditt försäkringsbolag att reparera och ersätta skador på din bostad samt dina ägodelar. Dessutom har bostadsrättsföreningen en egen försäkring som kommer täcka för skadorna som sker på bostaden, till exempel om trapphus och hiss skadats, säger Tommy och fortsätter:

Bor du i en hyresrätt är det däremot hyresvärden som står för kostnaderna för återställandet av exempelvis tak och väggar. Medan hemförsäkringen hjälper dig med dina saker och tillfälligt boende.

Om du bor i andrahand

Om din hyresvärd har hemförsäkring täcker den skador på lägenheten, men för att du som bor i andrahand ska få ersättning för dina egna saker behöver även du ha en egen hemförsäkring. Det gäller även för dig som är inneboende.

3. Täcker hemförsäkringen om man skadas fysiskt på grund av en explosion?

– För att få ersättning för personskador behöver du komplettera din hemförsäkring med en personförsäkring som täcker olycksfall. Du kan också teckna en personförsäkring på ett annat försäkringsbolag än det för din hemförsäkring, påpekar Tommy.

Har du redan en olycksfallsförsäkring kan du alltså ha rätt till ersättning om du skulle skadas i samband med en explosion. Oftast har du en olycksfallsförsäkring genom jobbet eller skolan. Den brukar gälla även när du tar dig till och från jobbet eller skolan, däremot gäller den inte på din fritid som en privat olycksfallsförsäkring gör.

4. Vad ska man göra om man drabbats av en explosion eller sprängdåd?

– I första hand ska du såklart kontakta polisen. Sedan behöver du kontakta ditt försäkringsbolag så fort som möjligt och göra en skadeanmälan för att kunna få ut din ersättning, uppmanar Tommy. Oftast kan du anmäla skadan direkt på försäkringsbolagets webbplats.

5. Vad händer om man inte har en hemförsäkring och drabbas av omfattande skador efter en explosion?

Enligt Svensk Försäkrings rapport “Försäkringar i Sverige 2019” har 97 procent av Sveriges befolkning en hemförsäkring, men trots att det är en väldigt hög siffra innebär det att 3 procent – eller nästan 400 000 personer – saknar en hemförsäkring.

– Saknar du hemförsäkring får du ingen ersättning för dina värdesaker eller hjälp med en ny bostad. Du får inte heller någon extra ersättning mer än från Försäkringskassan i vissa fall, om du fått en personskada, berättar Tommy.

Kostnaderna för att reparera din bostad kan dessutom bli väldigt höga och i värsta fall kan du bli skuldsatt livet ut. Så även om en hemförsäkring inte kan skydda dig från att sådana här saker händer ger den dig ett omfattande ekonomiskt skydd.

Gör en kostnadsfri jämförelse

Börja här

Relaterade artiklar

ersättning vid explosion

Brandförsäkring: Skydda dig mot brand i hemmet Brandförsäkring: Skydda dig mot brand i hemmet
Varje år inträffar cirka 20 000–24 000 bränder i svenska hem. Bränderna orsakar stora skador för både människor...
Läs mer »


En person gör ett golfslag på en golfbana Golfförsäkring
Spelar du golf? Då kan du teckna ett golftillägg till din hemförsäkring. En golfförsäkring ger dig ett betydligt starkare skydd om någonting skulle ...
Läs mer »


Andrahandsuthyrning: Det här ska du tänka på när du hyr eller hyr ut i andrahand Andrahandsuthyrning: Det här ska du tänka på när du hyr eller hyr ut i andrahand
Nästan alla har hyrt eller hyrt ut i andrahand någon gång i livet. Trots det har...
Läs mer »


Hyra stuga: det här bör du tänka på när du hyr stuga i Sverige
Funderar du på att hyra stuga i sommar? Du är förmodligen inte ensam! Nu när utlandssemestern blivit ...
Läs mer »


Hemlarm: skyddar ditt hem och sänker din premie
Med ett hemlarm ökar du tryggheten och sparar pengar på din hemförsäkring. Här går vi igenom vad du bör tänka på...
Läs mer »


Höstlov: Viktigt att tänka på om du ska resa utomlands
Trots coronaviruset planerar många att resa utomlands i höst. Här går vi igenom vad du ska tänka på om du ska ...
Läs mer »


trasig mobiltelefon i lövhög Stor guide: är det värt att köpa mobilförsäkring?
Du har precis lagt din nya mobiltelefon i kundkorgen och i samma stund måste du ta ställning till om du ska köpa ...
Läs mer »