Försäkra din cykel

En cykelförsäkring ingår i alla hemförsäkringar och kan hjälpa dig att få ersättning om cykeln blir stulen. Men maxbeloppet som du kan få tillbaka skiljer sig kraftigt mellan de olika försäkringsbolagen. Har du en dyrare cykel kan du i värsta fall förlora mer än halva värdet på den – helt i onödan! Vi på Insplanet tipsar dig om vad du ska tänka på när du jämför cykelförsäkringar.

Cykelstölderna ökar

Under januari–februari 2020 ökade cykelstölderna med så mycket som 43 procent jämfört med motsvarande period 2019. Något som dels kan bero på den milda vintern, dels att allt fler väljer att ta cykeln i stället för att åka kollektivt i dessa coronatider.

Brottsförebyggande rådet (BRÅ) ser också ett samband mellan ökningarna och de allt populärare elcyklarna. Elcyklarna är dyra och eftertraktade – det är inte ovanligt med elcyklar som kostar över 20 000 kronor. Om du har lagt ut så mycket pengar på din cykel vill du säkert få ersättning för cykelns totala värde om den blir stulen.

Men faktum är att en del försäkringsbolag har ett maxbelopp på endast 10 000 kronor, vilket innebär att du kan förlora mer än halva värdet på cykeln. Därför är det viktigt att du jämför försäkringsvillkoren i olika hemförsäkringar och väljer en hemförsäkring som stämmer överens med vad dina saker är värda.

Jämför försäkringsvillkor

Det är inte bara maxbeloppet du bör kolla på när du jämför försäkringar. Här har vi samlat några frågor du bör ställa dig när du jämför försäkringsvillkoren för din cykel.

Läs även: Cykelstöld: så här anmäler du din cykel stulen och får ersättning

Stämmer maxbeloppet med värdet på cykeln?

Maxbeloppet som du kan få om din cykel blir stulen varierar kraftigt hos olika försäkringsbolag. Vissa hemförsäkringar har ett maxbelopp på 10 000 kronor medan andra har 100 000 kronor som maxbelopp. För många räcker ett maxbelopp på 10 000 kronor, eftersom en genomsnittlig cykel sällan kostar mer än så. Men har du en dyrare cykel räcker inte det beloppet. Exempelvis kan en elcykel kosta mellan 7 000–40 000, men vissa modeller kan även kosta betydligt mer än så.

Hur mycket minskar värdet på cykeln enligt försäkringsbolaget?

En annan sak som är viktig att veta är att försäkringsbolagen uppskattar ett så kallat begagnatvärde på din cykel när den blivit stulen, för att räkna ut vad du ska få i ersättning. En cykel kan tappa mycket i värde på bara några år, sett ur försäkringsbolagens vinkel, men hur snabbt och hur mycket värdet sjunker varierar. Ett par försäkringsbolag värderar din cykel som ny i upp till två år efter köptillfället.

Hur hög är självrisken?

Många försäkringsbolag tar ut en självrisk på mellan 20–25 procent av cykelns värde, medan andra bolag bara tar ut en grundsjälvrisk som brukar ligga någonstans mellan 900–1 800 kronor. Tänk igenom vilken självrisk du är beredd att betala om cykeln skulle bli stulen.

Ingår allriskförsäkring i hemförsäkringen?

För att få ersättning för skador på cykeln, om du exempelvis har cyklat omkull, behöver du ha en allriskförsäkring (även kallad drulle). Hos vissa försäkringsbolag ingår det en allriskförsäkring i hemförsäkringen, andra bolag erbjuder det som ett tillägg. Tänk därför på att jämföra slutpriset på försäkringen när du lagt till eventuella tilläggsförsäkringar. Blir det billigare att välja en försäkring där allrisk ingår eller när du väljer det som tillägg?

Omfattas elcykeln av hemförsäkringen?

En elcykel klassas som en vanlig cykel om motorn endast går igång när trycket från tramporna ökar och om motorn stängs av när du kommit upp i en hastighet av 25 kilometer i timmen. Dessutom får motorn bara ha en maxeffekt på 250 watt. Elcyklar som uppfyller dessa krav omfattas alltså av hemförsäkringen precis som en vanlig cykel. Men om elcykeln har en högre effekt än 250 watt kan den klassas som en moped och behöver då försäkras som en moped.

Läs även: Vilka försäkringar gäller för elscooter?

Behöver du en tilläggsförsäkring till cykeln?

Om cykelns värde överstiger maxbeloppet som försäkringen betalar ut om cykeln blir stulen behöver du en tilläggsförsäkring. Vissa bolag har tilläggsförsäkringar för värdesaker då du själv väljer till vilket belopp du vill försäkra din värdesak för.

Köper du din cykel i en cykelaffär är det vanligt att du erbjuds att teckna en extra cykelförsäkring. Den är vanligtvis gratis under de första månaderna och kan vara ett alternativ om skyddet i hemförsäkringen inte täcker cykelns fulla värde. Men har du en vanlig cykel räcker i de allra flesta fall skyddet i din hemförsäkring – speciellt om allrisk ingår.

Kom ihåg att du bara får ersättning från försäkringsbolagen om du låst din cykel vid tidpunkten då den blev stulen! Tänk på att välja cykellås med omsorg.

Gör en kostnadsfri jämförelse

Börja här

Relaterade artiklar

Cykel parkerad mot vägg

En person gör ett golfslag på en golfbana Golfförsäkring
Spelar du golf? Då kan du teckna ett golftillägg till din hemförsäkring. En golfförsäkring ger dig ett betydligt starkare skydd om någonting skulle ...
Läs mer »


Andrahandsuthyrning: Det här ska du tänka på när du hyr eller hyr ut i andrahand Andrahandsuthyrning: Det här ska du tänka på när du hyr eller hyr ut i andrahand
Nästan alla har hyrt eller hyrt ut i andrahand någon gång i livet. Trots det har...
Läs mer »


Hyra stuga: det här bör du tänka på när du hyr stuga i Sverige
Funderar du på att hyra stuga i sommar? Du är förmodligen inte ensam! Nu när utlandssemestern blivit ...
Läs mer »


Hemlarm: skyddar ditt hem och sänker din premie
Med ett hemlarm ökar du tryggheten och sparar pengar på din hemförsäkring. Här går vi igenom vad du bör tänka på innan du köper ett ...
Läs mer »


Höstlov: Viktigt att tänka på om du ska resa utomlands
Trots coronaviruset planerar många att resa utomlands i höst. Här går vi igenom vad du ska tänka på om du ska resa utomlands med ...
Läs mer »


trasig mobiltelefon i lövhög Stor guide: är det värt att köpa mobilförsäkring?
Du har precis lagt din nya mobiltelefon i kundkorgen och i samma stund måste du ta ställning till om du ska köpa återförsäljarens ...
Läs mer »


Rätt ersättning efter inbrottet Rätt ersättning efter inbrottet
Du kan säkert snabbt konstatera vilka saker som blivit stulna efter ett inbrott, men för att få ersättning behöver du bevisa...
Läs mer »