Cykelstöld: så anmäler du din cykel stulen och får ersättning

Har du fått din cykel stulen? Cykelstöld är ett av de vanligaste egendomsbrotten och dessvärre förblir nästan alla cykelstölder i Sverige ouppklarade. Men som tur är får 9 av 10 ersättning från hemförsäkringen. Här går vi igenom hur du anmäler cykelstöld och vad som krävs för att du ska få ersättning.

Anmäl cykelstöld till polis och försäkringsbolag

Det är sällan som cykelstölden kan kopplas till en person som sedan åtalas för brottet och i många fall återfinns aldrig cykeln. Trots det är det viktigt att du anmäler din cykel stulen till polisen eftersom en polisanmälan krävs för att du ska få ersättning från ditt försäkringsbolag.

Har du tur kanske din cykel blir återfunnen. Polisen hittar med jämna mellanrum stulna cyklar vid kontroller. Tänk bara på att du måste kunna bevisa att cykeln är din för att få den tillbaka och det kan du till exempel göra genom att visa upp kvitto med cykelns ramnummer.

Så här anmäler du en cykelstöld till polisen

Det finns många sätt att anmäla en cykelstöld på. Du kan

 • besöka ett poliskontor
 • ringa 114 14
 • anmäla via polisens hemsida.

När du gör din anmälan behöver polisen information om din cykel. Bland annat färg och märke.

Vid stöldanmälan kan polisen fråga dig om

 • färg på cykeln
 • märke på cykeln
 • typ av cykel
 • särskilda kännetecken på cykeln
 • ramnummer på cykeln.

Så anmäler du en cykelstöld till försäkringsbolaget

Du behöver polisens ärendenummer för att anmäla cykelstölden till ditt försäkringsbolag. När du anmäler stölden är det bra om du har kvitto där inköpsdatum, inköpspris och cykelns ramnummer tydligt framgår.

Cykelförsäkring

Du kan få ersättning via din hemförsäkring om din cykel blivit stulen. Hur mycket du kan få beror dels på vilken hemförsäkring du har och dels på vilken cykel du äger. Enligt siffror från Svensk Försäkring var den genomsnittliga ersättningen 4 800 kronor år 2021.

För att få ersättning måste du först göra en polisanmälan. Vissa försäkringsbolag har även som krav att cykeln ska ha varit låst. Det vanliga är att hemförsäkringen gäller för cyklar som kostar upp till 20 000 kronor men det kan variera mellan försäkringsbolag. Har du en dyrare cykel kan du ofta teckna en tilläggsförsäkring som gäller för högre belopp.

Läs även: Försäkra din cykel

Ersättning för stulen cykel

Det är 3 faktorer som styr vilken ersättning du får vid cykelstöld: 1) cykelns värde, 2) vilken självrisk du har och 3) hur gammal cykeln är.

Ersättningen blir alltså cykelns värde minus den självrisk du har och åldersavdraget som försäkringsbolaget gör enligt sin ersättningstabell. Nedan ser du exempel på hur bolagens ersättningstabell kan se ut.

Cykelns ålder – ersättning i procent

 • 0–1 år – 100 %
 • 2 år – 70 %
 • 3 år – 60 %
 • 4 år – 50 %
 • 5 år – 45 %
 • 6 år – 40 %
 • 7 år – 35 %
 • 8 år – 30 %
 • 9 år – 25 %
 • 10 år eller äldre – 20 %

Observera att tabellen är ett exempel hämtat från If Försäkring.

Skydda dig mot cykelstöld

En cykelstöld kan ofta förklaras med stundens ingivelse eller handla om organiserad brottslighet. En enkel åtgärd för att skydda sig mot cykelstöld är att låsa cykeln vid ett fast föremål med ett godkänt lås. Det bästa sättet att skydda sig mot cykelstöld är dock att förvara cykeln i ett låst utrymme, till exempel i ett garage eller ett skjul.

Om du ska ställa cykeln på gatan är det bra om du väljer plats med omsorg. Välj en ljus och öppen plats där människor passerar dygnet runt. Det i kombination med ett godkänt lås gör det svårt för tillfällestjuven. Tyvärr kan du aldrig känna dig helt trygg oavsett var du parkerar, men det är viktigt att du minimerar risken så gott det går.

Läs även: Vilka försäkringar gäller för elscooter?

Gör en kostnadsfri jämförelse

Börja här

Relaterade artiklar

Stulen cykel

trasig mobiltelefon i lövhög Stor guide: Är det värt att köpa mobilförsäkring?
Du har precis lagt din nya mobiltelefon i kundkorgen och i samma stund måste du ta ställning till om du ska köpa ...
Läs mer »


Ladda elbil hemma Ladda elbil hemma: Så minimerar du riskerna för brand
Intresset för elbilar i Sverige ökar. Men trots det saknar många kunskap om hur man laddar sin elbil hemma på ...
Läs mer »


Stundenter pratar hemförsäkring Hemförsäkring student
Studerar du eller ska du börja studera? Då kan du spara pengar genom att köpa en hemförsäkring för studenter. Du får nästan samma skydd ...
Läs mer »


Deprimerad man Så hjälper hemförsäkringen vid överfall
För den som blivit utsatt för ett överfall finns hjälp att få från hemförsäkringen genom överfalls- och krisskyddet. Men ...
Läs mer »


Rätt ersättning efter inbrottet Rätt ersättning efter inbrottet
Du kan säkert snabbt konstatera vilka saker som blivit stulna efter ett inbrott, men för att få ersättning behöver du bevisa...
Läs mer »


Andrahandsuthyrning: Det här ska du tänka på när du hyr eller hyr ut i andrahand Andrahandsuthyrning: Det här ska du tänka på när du hyr eller hyr ut i andrahand
Nästan alla har hyrt eller hyrt ut i andrahand någon gång i livet. Trots det har...
Läs mer »


Blixt över nattlandskap Åskoväder: så skyddar du dig själv och elektroniken
Måste man fortfarande dra ur kontakten när det åskar, eller var det bara något man behövde göra “förr i tiden”? ...
Läs mer »