Brandvarnare – en billig livförsäkring

När testade du din brandvarnare senast? En fungerande brandvarnare kan vara skillnaden mellan liv och död. Det är en billig livförsäkring som skyddar både dig och dina saker. Här ger vi dig några råd om hur du kan öka brandsäkerheten i ditt hem.

Antalet döda i bränder ökar

Under 2020 har antalet dödsbränder ökat kraftigt. Det visar statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Hittills i år har 80 personer omkommit i bränder. Det är den högsta dödssiffran sedan 2005. Som en jämförelse omkom 81 personer i dödsbränder under hela 2019. Under 2018 var det 72 personer som omkom.

Vad den kraftiga ökningen beror på vet man inte helt säkert, men det finns starka misstankar om att coronapandemin kan vara en av orsakerna. De flesta dödsbränderna sker i hemmen och nu när vi spenderar mer tid hemma ökar också riskerna för brand.

Brandvarnare – en livsviktig investering

En brandvarnare larmar snabbt så att du kan släcka branden eller ta dig ut i tid. Att du agerar snabbt kan vara helt avgörande, eftersom den extra minuten kan ge dig tid att både rädda och varna andra i hushållet och att släcka branden.

Har du ingen brandvarnare? Då är det hög tid att köpa en. Det har visat sig att det vid en majoritet av dödsbränderna inte funnits en fungerande brandvarnare. Av den orsaken är brandvarnaren en livsviktig investering.

Hur ofta bör man testa sina brandvarnare?

Det räcker inte bara med att köpa en brandvarnare. För att vara säker på att den fungerar bör du testa den regelbundet, helst en gång i månaden. Om du har varit bortrest bör du också ta för vana att testa brandvarnaren när du kommit hem. En gång om året är det dessutom viktigt att du byter batteri i brandvarnaren. Varför inte göra det på brandvarnarens dag den 1 december?

Så testar du din brandvarnare

Testa din brandvarnare genom att trycka på testknappen. Om den fungerar som den ska ger den ifrån sig en signal, annars kan det vara dags att byta batteri. Om inte det hjälper kan du behöva byta ut hela brandvarnaren. Brandvarnare har nämligen ett bäst före-datum och ska helst bytas ut vart tionde år. På brandvarnarens undersida ska det finnas ett tillverkningsdatum och gör det inte det så är den förmodligen fyrtio år eller äldre och bör bytas ut.

Viktigt att placera brandvarnaren rätt

Enligt Räddningsverket är det många som placerar brandvarnaren fel, vilket riskerar att fördröja larmet om det börjar brinna. Därför är placeringen av brandvarnaren väldigt viktig för att den ska fungera optimalt.

Brandvarnaren bör placeras i eller intill sovrum och/eller i närheten av kök, där många bränder brukar starta. De ska monteras i taket, helst mitt i rummet men minst 50 centimeter från en vägg. Brandvarnare som placerats på väggar reagerar ibland inte lika snabbt på rök. Går det inte att montera den i taket ska den placeras 15 centimeter från taket. Placera inte brandvarnare i närheten av ventilationsöppningar, då kan röken blåsa bort så att den inte träffar brandvarnaren. Om du har flera våningar i ditt hem ska brandvarnaren placeras där trappan mynnar till den övre våningen.

Läs även: Brandförsäkring: Skydda dig mot brand i hemmet

Brandvarnarens dag den 1 december

I december tänder vi fler levande ljus än vi brukar och det är också den månad då det brinner som allra mest i våra hem. Därför finns brandvarnarens dag för att påminna oss om att testa våra brandvarnare. Den uppmärksammas den 1 december varje år i hela Norden.

Om du vill kan du registrera ditt telefonnummer för att få en gratis sms-påminnelse när du ska testa din brandvarnare. Du kan själv välja hur ofta du vill få påminnelsen. Registrera dig på aktivmotbrand.msb.se

Tips för att öka brandsäkerheten

  • Testa att brandvarnaren fungerar varje månad.
  • Byt ut brandvarnaren minst vart tionde år.
  • Byt batteri på brandvarnarens dag den 1 advent varje år.
  • Ha en brandvarnare på varje våningsplan.
  • Placera brandvarnaren vid sovrummen och i köket.
  • Kontrollera att din brandvarnare har standardmärkningen SS-EN 14604.

Förutom en fungerande brandvarnare är det också bra om du har en brandfilt och pulverbrandsläckare i hemmet.

Gör en kostnadsfri jämförelse

Börja här

Relaterade artiklar

När testade du din brandvarnare senast?

trasig mobiltelefon i lövhög Stor guide: Är det värt att köpa mobilförsäkring?
Du har precis lagt din nya mobiltelefon i kundkorgen och i samma stund måste du ta ställning till om du ska köpa ...
Läs mer »


Ladda elbil hemma Ladda elbil hemma: Så minimerar du riskerna för brand
Intresset för elbilar i Sverige ökar. Men trots det saknar många kunskap om hur man laddar sin elbil hemma på ...
Läs mer »


Stundenter pratar hemförsäkring Hemförsäkring student
Studerar du eller ska du börja studera? Då kan du spara pengar genom att köpa en hemförsäkring för studenter. Du får nästan samma skydd ...
Läs mer »


Deprimerad man Så hjälper hemförsäkringen vid överfall
För den som blivit utsatt för ett överfall finns hjälp att få från hemförsäkringen genom överfalls- och krisskyddet. Men ...
Läs mer »


Rätt ersättning efter inbrottet Rätt ersättning efter inbrottet
Du kan säkert snabbt konstatera vilka saker som blivit stulna efter ett inbrott, men för att få ersättning behöver du bevisa...
Läs mer »


Andrahandsuthyrning: Det här ska du tänka på när du hyr eller hyr ut i andrahand Andrahandsuthyrning: Det här ska du tänka på när du hyr eller hyr ut i andrahand
Nästan alla har hyrt eller hyrt ut i andrahand någon gång i livet. Trots det har...
Läs mer »


Blixt över nattlandskap Åskoväder: så skyddar du dig själv och elektroniken
Måste man fortfarande dra ur kontakten när det åskar, eller var det bara något man behövde göra “förr i tiden”? ...
Läs mer »