Brandförsäkring: Så skyddar du dig mot brand i hemmet

Varje år inträffar cirka 20 000–24 000 bränder i svenska hem. Bränderna orsakar stora skador för både människor och egendom. I hemförsäkringen ingår det en brandförsäkring som ersätter dig för egendomsskador. Men det finns flera sätt att minska risken för brand i ditt hem.

Brandskador i Sverige

Varje år inträffar det cirka 20 000–24 000 bränder i svenska hem som orsakar stora skador på både människor och egendom. Majoriteten av skadorna är dock egendomsskador.

Många tror kanske att levande ljus är den vanligaste orsaken till bränder, men den allra vanligaste brandorsaken är glömda spisar. I villor är även soteld en vanlig brandorsak. Under december och januari uppstår allra flest spis- och eldstadsrelaterade bränder.

Källor: Brandskyddsföreningen, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Så minskar du risken för brand i hemmet

Det finns många saker du kan göra för att minska risken för brand i hemmet:

  • Skaffa brandvarnare: ju större hus du har desto fler brandvarnare behöver du, en på varje våning om du har flera våningar i huset.
  • Kontrollera brandvarnaren med jämna mellanrum: speciellt efter att du har varit bortrest, eller varför inte på brandvarnarens dag den 1 december?
  • Lämna inte levande ljus obevakade: släck dem om du lämnar rummet och ställ dem inte för tätt intill varandra.
  • Håll koll på elektroniken: ladda inte mobilen över natten, låt inte datorn ligga i sängen för länge då det lätt blir varmt och släng trasiga sladdar och byt ut eller laga trasig elektronik.
  • Rök inte i sängen: rök inte på ställen där du riskerar att somna. Den vanligaste orsaken till dödsbränder i Sverige är just rökning i sängen.
  • Sota regelbundet: försäkra dig om att din eldstad är registrerad hos ett sotningsdistrikt i kommunen. När de har fått en anmälan om din eldstad får du automatiskt ett meddelande om datum för sotning och brandskyddskontroll.
  • Utrusta dig med brandskydd: förutom brandvarnare är det bra att ha en brandfilt och en brandsläckare hemma. Vissa försäkringsbolag ger rabatt till dig som har brandskydd hemma.

Läs även: Brandvarnare – en billig livförsäkring

Vad är en brandförsäkring?

I hemförsäkringen ingår det en brandförsäkring som ersätter dig för skador orsakade av brand. Exakt vad den ersätter beror på hur du bor: i hyresrätt, bostadsrätt eller villa.

Har du råkat ut för en brandskada ska du anmäla den till ditt försäkringsbolag.

Vad gäller vid brand i hyresrätt?

Du som bor i en hyresrätt behöver bara teckna en vanlig hemförsäkring. Den ersätter dig för skador på dina saker och kan även hjälpa till med kostnader om du inte kan bo kvar i din bostad efter branden.

Skador på själva lägenheten ska anmälas till fastighetsägaren, till exempel skador på golv, tak eller den fasta inredningen.

Vad gäller vid brand i bostadsrätt?

Du som bor i en bostadsrätt behöver teckna en hemförsäkring med bostadsrättstillägg, det vill säga, en bostadsrättsförsäkring. Den omfattar skador på själva lägenheten såsom ytskikt och fast inredning.

Vid brandskador täcker både bostadsrättsförsäkringen och föreningens fastighetsförsäkring skadorna på din lägenhet och fastigheten. Medan hemförsäkringsdelen omfattar skador på dina saker. Den kan även hjälpa dig med kostnader som du drabbas av om du inte kan bo kvar under reparationen.

Vad händer om ditt hus brinner ner?

Villaförsäkringen och fritidshusförsäkringen ersätter brandskador på själva bostadsbyggnaden. Har du en villahemförsäkring, det vill säga en kombinerad hem- och villaförsäkring, får du även ersättning för dina brandskadade saker.

Om hela huset brinner ner kan villaförsäkringen ersätta dig för kostnaden att bygga upp ett likvärdigt hus – men inte alltid. Det beror på om du tecknat villaförsäkringen till “fullvärde” eller “första risk”. Vid fullvärde kan du få ett nytt hus om ditt brinner ner till grunden, men tecknar du villaförsäkringen till första risk försäkrar du din villa till ett visst belopp. I det fallet ingår inte återuppbyggnaden av ett nytt likvärdigt hus.

Du kan även få hjälp med merkostnader för ett annat boende om du inte kan bo kvar i huset under tiden det saneras eller renoveras.

Viktigt att jämföra villkoren i hemförsäkringen

Även fast det bara brukar vara marginella skillnader i brandförsäkringens villkor är det viktigt att du läser igenom villkoren och jämför försäkringsbolag innan du tecknar en hemförsäkring. På så vis kan du hitta en försäkring som passar just dig och din bostad.

Gör en kostnadsfri jämförelse

Börja här

Relaterade artiklar

Brandförsäkring: Skydda dig mot brand i hemmet

trasig mobiltelefon i lövhög Stor guide: Är det värt att köpa mobilförsäkring?
Du har precis lagt din nya mobiltelefon i kundkorgen och i samma stund måste du ta ställning till om du ska köpa ...
Läs mer »


Ladda elbil hemma Ladda elbil hemma: Så minimerar du riskerna för brand
Intresset för elbilar i Sverige ökar. Men trots det saknar många kunskap om hur man laddar sin elbil hemma på ...
Läs mer »


Stundenter pratar hemförsäkring Hemförsäkring student
Studerar du eller ska du börja studera? Då kan du spara pengar genom att köpa en hemförsäkring för studenter. Du får nästan samma skydd ...
Läs mer »


Deprimerad man Så hjälper hemförsäkringen vid överfall
För den som blivit utsatt för ett överfall finns hjälp att få från hemförsäkringen genom överfalls- och krisskyddet. Men ...
Läs mer »


Rätt ersättning efter inbrottet Rätt ersättning efter inbrottet
Du kan säkert snabbt konstatera vilka saker som blivit stulna efter ett inbrott, men för att få ersättning behöver du bevisa...
Läs mer »


Andrahandsuthyrning: Det här ska du tänka på när du hyr eller hyr ut i andrahand Andrahandsuthyrning: Det här ska du tänka på när du hyr eller hyr ut i andrahand
Nästan alla har hyrt eller hyrt ut i andrahand någon gång i livet. Trots det har...
Läs mer »


Blixt över nattlandskap Åskoväder: så skyddar du dig själv och elektroniken
Måste man fortfarande dra ur kontakten när det åskar, eller var det bara något man behövde göra “förr i tiden”? ...
Läs mer »