Försäkra sommarens resa

Den absolut viktigaste åtgärden för att skydda sig mot obehagliga överraskningar på semesterresan är att ha en giltig reseförsäkring. Nu är det inte ofta man tecknar en separat reseförsäkring, utan den ingår ofta i hemförsäkringen. Detta är något allt fler idag vet om, men tyvärr är det fortfarande många, framför allt ungdomar, som inte känner till det. Så länge man bor med föräldrarna skyddas man av deras hemförsäkring, men ungdomar som studerar eller jobbar på annan ort och är skrivna där måste teckna en egen försäkring.

Många resebolag och flygbolag erbjuder idag en reseförsäkring när man bokar resan. De är i sig inte dåliga, men hemförsäkringens resedel är betydligt bättre.

När man reser tar man förstås med sitt Europeiska sjukförsäkringskort, men man bör även ta med ett utlandsresekort. Detta är ett papper som (oftast på flera språk) visar att man har en reseförsäkring. Om olyckan är framme underlättar ett sådant kort. Vissa länder, exempelvis Ryssland, kräver ett sådant kort för att bevilja inresa eller visum. Detta intyg blir förstås extra viktigt för de länder där EU-kortet inte gäller. Man kan få kortet av sitt försäkringsbolag.

En reseförsäkring gäller oftast för hela världen, men om man skall åka till mycket ovanliga resmål bör man kontrollera giltigheten. EU-kortet gäller till exempel inte i alla länder, så man bör kontrollera att reseförsäkringen gäller. Detta gäller speciellt om man reser till länder som härjas av krig eller andra oroligheter. Som grundprincip gäller att om inte UD avråder från besök i landet så gäller även försäkringen.

Normalt räcker en reseförsäkring i 45 dagar. Många väljer idag att göra längre resor än så och då är det mycket viktigt att man kompletterar sin försäkring.

Om man betalar sin resa med kreditkort får man i många fall en kompletterande reseförsäkring för resan. Den ersätter inte alls den vanliga reseförsäkringen, men om olyckan är framme kan man ofta få ersättning för exempelvis självrisk.

Vad ingår i en reseförsäkring?

I reseförsäkringar ingår oftast ett skydd mot förlorad och/eller förstörd egendom. Ett problem som tyvärr förekommer är ficktjuvar. Här gäller det att kontrollera vad som ersätts. Vissa bolag har en kraftig begränsning i belopp vid ficktjuveri.

I en ”vanlig” reseförsäkring ingår även sjukvård som inte betalas av EU-kortet, men en ännu viktigare del är hemtransport vid allvarlig sjukdom. En sådan transport kan annars kosta tiotusentals kronor. Det ingår också akut tandvård som inte täcks av EU-kortet.

Rättsskydd och ansvarsskydd är en viktig del i en reseförsäkring. Om man till exempel hyr ett fordon och blir inblandad i en olycka kan man få stora skadeståndsanspråk riktade mot sig och då behövs verkligen en försäkring. Det kan även behövas i många andra fall där någon kommer till skada. Även om man inte råkar ut för en olycka med ett fordon så kan man få fel på fordonet. I reseförsäkringen ingår att man kan ringa SOS International och få tala svenska med någon som ordnar fram hjälp.

Många hemförsäkringar eller reseförsäkringar kan också erbjuda kompletterande skydd mot en högre premie. Det handlar oftast om försäkring mot förstörd semester på grund av förseningar, sjukdom och liknande.
E-post: info@insplanet.com
Direktnummer: 08-51 00 00 42Köp reseförsäkring

Läs mer om Hemförsäkring

Golfförsäkring
Till hemförsäkringen kan du teckna ett golftillägg, som ger dig betydligt högre ersättning om något skulle hända med din golfutrustning, såväl hemma i Sverige som ...

Läs mer »
Drulleförsäkring (allrisk)
Drulleförsäkringen kopplas många gånger till teknik - men täcker betydligt mer än så. En repa i nya vinterjackan, den dyra vasen som går i kras eller ...

Läs mer »
Utöka reseskyddet i hemförsäkringen
Visste du att det går att utöka reseskyddet i hemförsäkringen, och att försäkringen du får via ...

Läs mer »
Så klarar du dig från vägglusen under resan
Både innan, under och efter resan finns det saker som du kan göra för att undvika vägglössen, både på plats och i ditt eget ...

Läs mer »
Produktförsäkringar
Enligt en rapport från Finansinspektionen 2010, har de dragit slutsatsen att produktförsäkringar i allmänhet gör nytta. Med produktförsäkring menas att man får en ...

Läs mer »

Vi jobbar för att få Sveriges mest nöjda kunder!

Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Följ oss på Google+

© 1999-2017 Insplanet - Internetpolicy
Insplanet AB - Box 26 000 - 100 41 Stockholm - Org.nr 556567-6227

Kundtjänst: 08 - 51 000 000 Kundtjänst: 08 - 51 000 000
Vardagar 08.00 – 20.00 Helger 10.00 – 16.00