Andrahandsuthyrning: Det här ska du tänka på när du hyr eller hyr ut i andrahand

Nästan alla har någon gång hyrt eller hyrt ut i andrahand. Trots det är det få som har koll på vad som faktiskt gäller vid andrahandsuthyrning. Därför har vi samlat all information du behöver om andrahandsuthyrning i en artikel. Informationen lämpar sig både för dig som ska hyra i andra hand och för dig som ska hyra ut i andrahand.

I artikeln hittar du bland annat information om vilka tillstånd som behövs för att hyra ut i andrahand. Det är nämligen inte givet att du får hyra ut din lägenhet. Vi kommer även reda ut hur du bör göra med din hemförsäkring när du hyr eller hyr ut i andrahand. Hemförsäkring är en trygghet för båda parter vid uthyrning.

Vad vill du läsa mer om?Hyra i andra hand

Om du inte kan få ett förstahandskontrakt där du vill bo och inte heller har möjlighet att köpa lägenhet är alternativet att hyra i andra hand. Det är också ett bra alternativ om du ska bo tillfälligt på annan ort. Nedan hittar du tips på vad du måste tänka på för att inte riskera hamna i en jobbig situation med värden när du hyr i andra hand.

Bostadsvisning

Innan du skriver på ett andrahandskontrakt är rådet att du bokar en bostadsvisning med din blivande hyresvärd. Då har du chansen att bekanta dig med både bostad och värd. Efter visningen är det bra om du överlämnar en förteckning med inkomst, personuppgifter och referenser. Det är viktigt att du ger värden ett seriöst intryck.

Besiktningsprotokoll

Be hyresvärden om ett besiktningsprotokoll innan du skriver på kontraktet. Där står nämligen eventuella skador på uthyrningsobjektet. Jämför protokollet med huset eller lägenheten. Fotografera gärna huset/lägenheten innan du flyttar in och notera skador som inte tas upp i protokollet. Be värden lägga till dessa i protokollet.

Förskottsbetalning

När du ska hyra i andra hand får du räkna med att betala en depositionsavgift eller förskottshyra. Det är en säkerhet för den som hyr ut - till exempel om du inte betalar hyra. Tyvärr är det inte ovanligt med bedrägerier åt andra hållet. Därför ska du aldrig betala i förskott innan hyresavtal är upprättat och signerat av både dig och värden.

OBS. Begär alltid kvitto på på depositionsavgift/förskottshyra.

Läs även: Hemförsäkring hyresrätt: Försäkring anpassad för dig som hyr bostad

Hyra ut i andrahand

Om du har ett hus eller en lägenhet som står tom kan du hyra ut i andrahand. Det är ett bra sätt att hjälpa någon utan bostad samtidigt som du slipper betala för ett hus eller en lägenhet som du aldrig använder. Nackdelen med att hyra ut i andrahand är att det det innebär en risk. Minimera riskerna genom att ta del av tipsen nedan.

Bostadsvisning

Innan du hyr ut i andrahand är rekommendationen att du bokar en bostadsvisning med den blivande hyresgästen. Då har du chansen att visa uthyrningsobjektet och samtidigt få en känsla för vem den här personen är. Eftersom gästen ska betala hyra till dig är det viktigt att han eller hon är att lita på. Ta personuppgifter och referenser!

Andrahandskontrakt

När du hyr ut i andrahand är det viktigt att du upprättar ett andrahandskontrakt som du och hyresgästen skriver under. På kontraktet bör bland annat hyresbelopp och uppsägningstid framgå. Komplettera gärna med en inventarieförteckning över prylar som finns i bostaden samt eventuella skador. Mer om det under nästa punkt.

Besiktningsprotokoll

När en hyresgäst flyttar bör du besiktiga uthyrningsobjektet tillsammans med henne eller honom. Skapa ett besiktningsprotokoll där eventuella skador tas upp. Ge nästa hyresgäst en kopia på protokollet. När han eller hon flyttar gör du samma visa igen. Besiktiga uthyrningsobjektet och jämför med det som står i besiktningsprotokollet.

Inventarieförteckning

Det ligger i både ditt och hyresgästens intresse att göra en förteckning över prylar i huset/lägenheten innan uthyrning sker. Det underlättar nämligen ansvarsfrågan om något antingen försvinner eller går sönder under uthyrningsperioden. Villaägarna har en mall för inventarieförteckning som går att ladda ner på deras hemsida.Tillstånd för uthyrning

För att få hyra ut en lägenhet i andrahand måste du ha tillstånd - oavsett om det är en bostadsrätt eller hyresrätt. Det behöver du inte om du ska hyra ut ett hus. Vad som gäller vid andrahandsuthyrning är olika för bostadsrätter och hyresrätter. Läs vidare för information om hur du får tillstånd att hyra ut din lägenhet i andra hand.

Tillstånd att hyra ut bostadsrätt

Din bostadsrättsförening måste ge dig tillstånd innan du får hyra ut din bostadsrätt i andrahand. Om du bara söker inneboende behöver du inte föreningens tillstånd. Du har enligt Bostadsrättslagen ingen skyldighet att uppge skäl till uthyrning. Därför kan föreningen endast neka dig att hyra ut i andra hand om det finns god anledning.

Exempel på tillfällen när föreningen kan neka dig att hyra ut i andra hand:

  • din hyresgäst har dåliga referenser
  • du planerar använda lägenheten för hotelluthyrning
  • du vill hyra ut lägenheten i vinstsyfte

Tillstånd att hyra ut hyresrätt

För att hyra ut en hyresrätt i andrahand behövs tillstånd från hyresvärden. Det brukar sällan vara några problem. Värden godkänner nästan alltid andrahandsuthyrning i ett år om du har en bra anledning. Exempel på bra anledningar till andrahandsuthyrning är att du ska jobba eller plugga på annan ort. Eller att du ska vara sambo på prov.

Om hyresvärden säger nej

Om hyresvärden säger nej till andrahandsuthyrning - det händer tyvärr ibland - kan du ansöka om tillstånd i hyresnämnden. Skäl till uthyrning som hyresnämnden oftast godkänner är att du ska flytta ihop med någon på prov, arbeta på annan ort, resa en längre period, studera på annan ort samt få vård på sjukhus eller liknande.

Det finns situationer där hyresvärden har rätt att neka dig att hyra ut i andrahand. Till exempel om det finns välgrundade misstankar om att din hyresgäst inte är skötsam. Dock får hyresvärden inte neka dig att hyra ut i andrahand på grund av hyresgästens betalningsförmåga. Det är nämligen ditt ansvar att hyran betalas in varje månad.

Läs även: Spara upp till 53% på din bilförsäkring

Hemförsäkring vid andrahandsuthyrning

En vanlig fråga - från båda håll - vid andrahandsuthyrning är hur man ska göra med sin hemförsäkring. Faktum är att det är väldigt enkelt. Både hyresgäst och hyresvärd bör ha en hemförsäkring. Utan hemförsäkring riskerar du nämligen stora kostnader. Läs vidare för mer information om hemförsäkring när du hyr eller hyr ut i andrahand.

Hemförsäkring när du hyr i andrahand

När du hyr i andrahand är det viktigt att du har en egen hemförsäkring - oavsett om du hyr en bostads- eller hyresrätt. Du omfattas nämligen inte av värdens försäkring eftersom ni inte delar hushåll. Utan hemförsäkring riskerar du åka på dyra kostnader vid eventuell brand- eller vattenskada i huset/lägenheten. Det vill du förstås undvika.

I många fall kan du ta med din gamla hemförsäkring till din nya adress. Det innebär att du inte behöver teckna en ny försäkring. Eftersom det inte är något du kan ta för givet bör du kontakta ditt försäkringsbolag och berätta att du ska flytta. Då kommer du får information om huruvida du kan behålla din gamla hemförsäkring eller inte.

Hemförsäkring när du hyr ut i andrahand

När du hyr ut i andrahand bör både du och hyresgästen har en hemförsäkring. Din hemförsäkring ersätter bara dina möbler och prylar och hyresgästens hemförsäkring endast hans eller hennes möbler och prylar. Om du hyr ut en bostadsrätt bör du behålla/lägga till ett bostadsrättstillägg och om du hyr ut ett hus en villaförsäkring.

Vissa försäkringsbolag har försäkringsalternativ som innebär att du endast försäkrar bostaden - inte inredningen. Det är perfekt när du hyr ut omöblerat. Sedan finns det försäkringsbolag vars hemförsäkringar varken gäller för den som hyr eller hyr ut i andrahand. Då kan du bli tvungen att komplettera med en försäkring för uthyrning.

Jämför hemförsäkring innan du hyr eller hyr ut i andrahand

Ett bra tips när du ska hyra eller hyra ut i andrahand är att jämföra hemförsäkring via Insplanet. Det kostar ingenting och tar bara ett par minuter. I genomsnitt sparar våra användare 1 000 kr/år bara genom att använda vår tjänst. När du jämför ska du inte bara kolla på priset utan även villkoren så att du får den hemförsäkring du behöver.

Gör en kostnadsfri jämförelse

Börja här

Relaterade artiklar

Andrahandsuthyrning: Det här ska du tänka på när du hyr eller hyr ut i andrahand

Hyra stuga: det här bör du tänka på när du hyr stuga i Sverige
Funderar du på att hyra stuga i sommar? Du är förmodligen inte ensam! Nu när utlandssemestern blivit inställd är det många...
Läs mer »


Droppande vattenkran Vad täcker hemförsäkring vid vattenskada?
Drabbas du av en vattenskada kan du få ersättning från din hemförsäkring. I den här artikeln går vi igenom vad som gäller beroende på om du bor...
Läs mer »


Zombieapokalyps: vilka försäkringar behöver jag?
Nu är det ju ingen apokalyps vi står inför, även om vardagen ser annorlunda ut för de flesta av oss i dessa coronatider. Vi blev dock ...
Läs mer »


tjej med munskydd på flygplats Corona: så gäller försäkringarna vid Covid–19
Här hittar du samlad information om hur dina försäkringar fungerar i samband med coronaviruset samt vilken ersättning du kan få om du ...
Läs mer »


Kvinnor diskrimineras i försäkringsvillkoren: så arbetar två bolag för jämställda villkor
Internationella kvinnodagen uppmärksammas 8 mars varje år för att lyfta frågor om ojämställdhet...
Läs mer »


Ladda elbil hemma: så minimerar du riskerna för brand
Intresset för elbilar i Sverige ökar. Men trots det saknar många kunskap om hur man laddar sin elbil hemma på ett säkert sätt. ...
Läs mer »


Deprimerad man Så hjälper hemförsäkringen vid överfall
För den som blivit utsatt för ett överfall finns hjälp att få från hemförsäkringen.I den finns nämligen ett överfallsskydd och ett krisskydd. Men...
Läs mer »