Andrahandsuthyrning: tänk på det här när du ska hyra eller hyra ut i andra hand

Nästan alla har hyrt eller hyrt ut i andrahand någon gång i livet. Trots det har få koll på vad som gäller vid andrahandsuthyrning. För att få hyra ut din lägenhet måste du ha tillstånd – oavsett om du har en bostadsrätt eller hyresrätt. Dessutom bör både du som hyr och du som hyr ut ha en hemförsäkring. Här har vi samlat allt du behöver veta om andrahandsuthyrning.

Hyra i andra hand

Du kan hyra i andra hand om du inte kan få ett förstahandskontrakt och inte kan köpa lägenhet där du vill bo. Perfekt om du till exempel är student.

Nedan hittar du tips på bra saker att tänka på när du ska hyra i andra hand.

Bostadsvisning

Boka en visning med din blivande hyresvärd innan du skriver på kontraktet. Då har du chansen att bekanta dig med bostaden och hyresvärden. Om du vill ge värden ett seriöst intryck kan du lämna en förteckning med personuppgifter och referenser.

Besiktningsprotokoll

Be hyresvärden om ett besiktningsprotokoll innan du skriver på kontraktet. På det ska eventuella skador på uthyrningsobjektet framgå. Jämför protokollet med huset eller lägenheten. Fotografera innan du flyttar in och notera eventuella skador som inte finns med i protokollet. Be värden att lägga till dem innan du flyttar in.

Förskottsbetalning

Räkna med att du får betala en depositionsavgift eller förskottshyra. Det är en säkerhet för den som hyr ut. Till exempel om du inte betalar hyra en månad. Tyvärr är det inte ovanligt med bedrägerier åt andra hållet. Betala därför aldrig avgiften eller förskottshyran innan hyresavtalet är upprättat och signerat av dig och värden.

OBS! Begär alltid kvitto på på depositionsavgiften eller förskottshyran.

Hyra ut i andra hand

Du kan hyra ut i andra hand om du har ett hus eller en lägenhet som står tom. Det är ett bra sätt att hjälpa någon utan bostad samtidigt som du slipper betala för ett hus eller en lägenhet som du aldrig använder. Nackdelen med att hyra ut i andra hand är att det innebär en risk. Ta del av tipsen nedan för att minimera riskerna.

Bostadsvisning

Boka en visning med den blivande hyresgästen innan du hyr i andra hand. Då har du chansen att visa uthyrningsobjektet och få en känsla för vem den här personen som ska hyra av dig är. Det är viktigt att gästen är att lita på eftersom han eller hon ska betala hyra till dig. Ta personuppgifter och referenser för att vara på den säkra sidan.

Andrahandskontrakt

Det är viktigt att du tar fram ett andrahandskontrakt som du och hyresgästen skriver under när du ska hyra ut i andra hand. På kontraktet ska bland annat hyresbelopp och uppsägningstid finnas med. Komplettera gärna med en förteckning över prylar och inredning som finns i bostaden samt ett protokoll med eventuella skador.

Inventarieförteckning

Det ligger i både ditt och hyresgästens intresse att göra en förteckning över prylar och inredning i bostaden innan gästen flyttar in. Det underlättar ansvarsfrågan om något försvinner eller går sönder under uthyrningsperioden. Villaägarna har en mall för inventarieförteckning som går att ladda ner på deras hemsida.

Besiktningsprotokoll

Besikta uthyrningsobjektet tillsammans med hyresgästen när han eller hon flyttar ut. Skapa ett besiktningsprotokoll där eventuella skador tas upp. Ge nästa hyresgäst en kopia på protokollet. När han eller hon flyttar gör du om samma visa igen. Besikta uthyrningsobjektet och jämför med det som står i besiktningsprotokollet.

Tillstånd för uthyrning

Du måste ha tillstånd för att hyra ut en lägenhet i andra hand – oavsett om det är en bostadsrätt eller hyresrätt. Det behöver du inte om du ska hyra ut ett hus. Vad som gäller vid andrahandsuthyrning är olika för bostadsrätter och hyresrätter. Läs vidare för information om hur du får tillstånd att hyra ut din lägenhet i andra hand.

Tillstånd att hyra ut bostadsrätt

Bostadsrättsföreningen måste ge dig tillstånd att hyra ut bostadsrätten i andra hand. Du är enligt Bostadsrättslagen inte skyldig att uppge skäl till uthyrning. Föreningen kan därför bara neka dig om det finns god anledning att säga nej. Om du bara söker inneboende behöver du inte föreningens tillstånd.

Exempel på tillfällen när föreningen kan neka dig att hyra ut i andra hand:

  • Din hyresgäst har dåliga referenser.
  • Du planerar använda lägenheten för hotelluthyrning.
  • Du vill hyra ut lägenheten i vinstsyfte.

Tillstånd att hyra ut hyresrätt

Du behöver tillstånd från hyresvärden för att hyra ut en hyresrätt i andra hand. Värden godkänner nästan alltid andrahandsuthyrning om du har en bra anledning. Exempel på godkända anledningar till andrahandsuthyrning är jobb eller studier på annan ort. Eller att du ska vara sambo på prov med din partner.

Om hyresvärden säger nej

Du kan ansöka om tillstånd hos hyresnämnden om hyresvärden säger nej. Exempel på skäl till uthyrning som hyresnämnden oftast godkänner är att du ska flytta ihop med någon på prov, arbeta på annan ort, resa en längre period, studera på annan ort samt få vård på sjukhus eller liknande.

Det finns situationer där hyresvärden har rätt att neka dig att hyra ut i andrahand. Till exempel om det finns välgrundade misstankar om att din hyresgäst inte är skötsam. Dock får hyresvärden inte neka dig att hyra ut i andra hand på grund av hyresgästens betalningsförmåga. Det är ditt ansvar att hyran betalas in varje månad.

Hemförsäkring vid andrahandsuthyrning

En vanlig fråga – från båda håll – vid andrahandsuthyrning är hur man ska göra med sin hemförsäkring. Faktum är att det är väldigt enkelt. Både hyresgäst och hyresvärd bör ha en hemförsäkring. Utan hemförsäkring riskerar du nämligen stora kostnader. Läs vidare för mer information om hemförsäkring när du hyr eller hyr ut i andrahand.

Hemförsäkring när du hyr i andrahand

Det är viktigt att du har en egen hemförsäkring när hyr i andra hand – oavsett om du hyr en bostads- eller hyresrätt. Du omfattas nämligen inte av värdens försäkring eftersom ni inte delar hushåll. Utan hemförsäkring riskerar du åka på dyra kostnader vid eventuell brand- eller vattenskada i huset/lägenheten.

I många fall kan du ta med din gamla hemförsäkring till din nya adress. Det innebär att du inte behöver teckna en ny försäkring. Eftersom det inte är något du kan ta för givet bör du kontakta ditt försäkringsbolag och berätta att du ska flytta. Då kommer du få information om huruvida du kan behålla din gamla hemförsäkring eller inte.

Hemförsäkring när du hyr ut i andrahand

Både du och hyresgästen bör ha en hemförsäkring när du hyr ut i andra hand. Din hemförsäkring ersätter bara dina möbler och prylar och hyresgästens hemförsäkring endast hans eller hennes möbler och prylar. Om du hyr ut en bostadsrätt bör du behålla/lägga till ett bostadsrättstillägg och om du hyr ut ett hus en villaförsäkring.

Vissa försäkringsbolag har försäkringsalternativ som innebär att du endast försäkrar bostaden och inte inredningen. Det är perfekt när du hyr ut omöblerat. Sedan finns det försäkringsbolag vars hemförsäkringar varken gäller för den som hyr eller hyr ut i andra hand. Då kan du bli tvungen att komplettera med en försäkring för uthyrning.

Jämför hemförsäkring innan du hyr eller hyr ut i andrahand

Ett bra tips när du ska hyra eller hyra ut i andra hand är att jämföra hemförsäkring via Insplanet. Det kostar ingenting och tar bara ett par minuter. I genomsnitt sparar våra användare 1 800 kr per år genom att använda vår tjänst. När du jämför ska du inte bara kolla på priset utan även villkoren så att du får den försäkring du behöver.

Gör en kostnadsfri jämförelse

Börja här

Relaterade artiklar

Andrahandsuthyrning: Det här ska du tänka på när du hyr eller hyr ut i andrahand

En person gör ett golfslag på en golfbana Golfförsäkring
Spelar du golf? Då kan du teckna ett golftillägg till din hemförsäkring. En golfförsäkring ger dig ett betydligt starkare skydd om någonting skulle ...
Läs mer »


Andrahandsuthyrning: Det här ska du tänka på när du hyr eller hyr ut i andrahand Andrahandsuthyrning: Det här ska du tänka på när du hyr eller hyr ut i andrahand
Nästan alla har hyrt eller hyrt ut i andrahand någon gång i livet. Trots det har...
Läs mer »


Hyra stuga: det här bör du tänka på när du hyr stuga i Sverige
Funderar du på att hyra stuga i sommar? Du är förmodligen inte ensam! Nu när utlandssemestern blivit ...
Läs mer »


Hemlarm: skyddar ditt hem och sänker din premie
Med ett hemlarm ökar du tryggheten och sparar pengar på din hemförsäkring. Här går vi igenom vad du bör tänka på innan du köper ett ...
Läs mer »


Höstlov: Viktigt att tänka på om du ska resa utomlands
Trots coronaviruset planerar många att resa utomlands i höst. Här går vi igenom vad du ska tänka på om du ska resa utomlands med ...
Läs mer »


trasig mobiltelefon i lövhög Stor guide: är det värt att köpa mobilförsäkring?
Du har precis lagt din nya mobiltelefon i kundkorgen och i samma stund måste du ta ställning till om du ska köpa återförsäljarens ...
Läs mer »


Rätt ersättning efter inbrottet Rätt ersättning efter inbrottet
Du kan säkert snabbt konstatera vilka saker som blivit stulna efter ett inbrott, men för att få ersättning behöver du bevisa...
Läs mer »