car-insurance

Försäkring för fritidshus

Säkra ditt fritidshus med en bra fritidshusförsäkring

?
Genom att klicka på “Gå vidare” godkänner du Zmarta Försäkrings användarvillkor och dataskyddspolicy.
  • Samma priser som hos bolagen
  • Kostnadsfri rådgivning
4,6 av 5 baserat på 20 660 omdömen
Alla som har tagit lån, valt elavtal eller försäkring via Zmarta får frågan via mejl att tycka till om oss på Trustpilot. Omdömen av verifierade kunder är markerade – de som syns på vår sajt är utvalda. Vårt Trustpilot-betyg är baserat på alla omdömen av både verifierade kunder och icke-verifierade användare, och beräknas med hjälp av faktorer som antal, stjärnbetyg och annat.
Hs
Helena säger:

Lätt som en plätt

16 mars 2024
JSs
Jörgen Sjödin säger:

Snabbt o bra förmedlat

16 mars 2024
JJs
Josué Joel säger:

Bra hjälpen, bra pris till bil försäkringen, trevlig samtal

15 mars 2024

Hitta bästa fritidshusförsäkringen

  • Via Zmarta kan du jämföra fritidshusförsäkringar från flera försäkringsbolag samtidigt.

  • Få en snabb överblick över villkor och pris.

  • Se vilken försäkring som passar dig och ditt fritidshus bäst.

  • Spara både tid och pengar genom att jämföra försäkringar.

Jämför och teckna försäkring till ditt fritidshus via Zmarta

Oavsett om du har en liten timmerstuga i skogen eller en bostadsrättslägenhet som fritidshus så bör du försäkra den.

Du kan välja att teckna en försäkring som täcker det mest väsentliga eller en som har ett mer omfattande skydd för ditt fritidsboende. En del försäkringsbolag väljer att erbjuda en separat fritidshusförsäkring medan andra har den som ett tillägg till boendeförsäkringen.

Via Zmarta kan du jämföra pris, villkor och innehåll i olika fritidshusförsäkringar. När du väl har hittat den bästa försäkringen för ditt fritidshus kan du byta och teckna den direkt via oss – utan extra kostnad och till samma pris som hos försäkringsbolaget.

Vad ingår i en fritidshusförsäkring?

Din fritidshusförsäkring täcker skador både på själva huset och för de saker du förvarar inuti stugan. Skulle du drabbas av exempelvis brand, vattenskada eller inbrott kan du få ersättning från försäkringsbolaget. Nedan kan du läsa mer om de olika delarna som ingår i en fritidshusförsäkring.

Väder, vind och natur

Även om det ibland sker inbrott i stugor är det betydligt vanligare att skador uppstår på grund av väder och vind. Några av de väderleksrelaterade skador som försäkringen ersätter är skador som uppstår på grund av översvämning, storm, jordskred och hagel. Det kan även gälla skador som uppkommit på grund av snötryck, vanligtvis på tak. Ofta ligger fritidshus i skogsområden vilket gör att försäkringen även ersätter skador som uppstått av att vilda djur har tagit sig in i byggnaden.

Läckage

Försäkringen ersätter skador som uppkommit av läckage i VVS-systemet, men även om det skulle bli vattenskada av att ett akvarium har gått sönder eller om du har fått översvämning i badrum. I vissa fritidshusförsäkringar behöver du en tilläggsförsäkring för att få ersättning för skador på yt- och tätskikt i våtutrymmen.

Skadedjursbekämpning

Oftast kan du få ekonomisk ersättning för skadedjursbekämpning i de fall som huset drabbats av problem med möss, getingar, kackerlackor eller andra skadedjur. Detta förutsatt att fritidshuset är byggt på ett sätt som gör att djuren inte förväntas ta sig in.

När det gäller äkta hussvamp är det mycket olika mellan försäkringsbolagen. Ofta behöver ett extratillägg tecknas alternativt en mer omfattande fritidshusförsäkring.

Rätts- och ansvarsskydd

Om du hamnar i en tvist gällande fritidshuset eller sommarstugan ersätter försäkringen ombuds- och rättegångskostnader. Detta kan exempelvis vara i samband med köp eller försäljning. Blir du istället krävd på skadestånd (som fastighetsägare) är det ansvarsskyddet som ska utnyttjas. Försäkringsbolaget gör då en egen utredning för att se om du är skadeståndsskyldig eller inte. De kan även förhandla om skadestånd till den drabbade samt hjälpa till med eventuella rättegångskostnader.

Hyresförlust

Många väljer att hyra ut sin stuga på sommaren. Skulle en skada uppkomma som gör att du får en hyresförlust kan denna ersättas. Denna del ingår i många men inte alla fritidshusförsäkringar.

Brand

Ersätter skador som uppstår av brand, blixtnedslag eller explosion. Du kan även få ersättning om huset inte går att använda under den tid som sanering pågår. För att få ersättning för brand ska vissa särskilda säkerhetsåtgärder vara uppfyllda. Ett sådant krav kan exempelvis gälla kontinuerlig kontroll av skorsten.

Inbrott/Skadegörelse

Stöld av fasta byggnadstillbehör och lösöre ersätts för det mesta av fritidshusförsäkringen. Du kan också få ersättning vid skadegörelse på huset eller på tomten.

Något som är viktigt att tänka på är att ersättning för skadegörelse eller stulna ägodelar inte betalas ut i de fall det är en hyresgäst som har din tillåtelse att vistas i fritidshuset som orsakat skadorna. Därför är det viktigt att du skriver ett hyresavtal med din tilltänkta hyresgäst innan du hyr ut din semesterbostad. I övrigt gäller din fritidshusförsäkring på samma sätt för din hyresgäst som för dig själv och din familj.

Skillnaden mellan fritidshusförsäkring och villaförsäkring

Den stora skillnaden mellan en fritidshusförsäkring och en villaförsäkring är att den senare är anpassad för åretruntboende, medan den första inte är det. I fritidsförsäkringen finns nämligen ingen hemförsäkringsdel, vilket det gör i en villaförsäkring. Det innebär att du inte har samma heltäckande skydd om du endast har en fritidshusförsäkring.

Skulle du så småningom flytta till din stuga är det därför viktigt att du ändrar försäkring från en fritidshusförsäkring till en villaförsäkring. Läs mer om villaförsäkring och jämför försäkringsbolagens villaförsäkringar här.

Tilläggsförsäkringar i fritidshusförsäkringar

För att få ett fullgott skydd till ditt fritidshus eller din sommarstuga kan du behöva teckna tilläggsförsäkringar, alternativt kan du teckna de mer heltäckande fritidshusförsäkringarna.

Värdeextra

Denna del kan ingå i de större fritidshusförsäkringarna men går även att teckna separat. Den innebär bland annat att åldersavdraget sänks kraftigt. Med tanke på att många fritidshus och stugor är mycket gamla kan det minskade åldersavdraget göra mycket stor skillnad.

Utökad byggnadsförsäkring

Detta tillägg kan ge mer ersättning vid skador på stugan. Dessutom ger den lägre självrisk. Utöver det ingår även värdeminskningsskydd (lägre åldersavdrag).

Drulle

Tillägget som vanligtvis går under namnet ”drulle” och allrisk har samma funktion som drulletillägg till hemförsäkringen. Det betyder att du kan få ersättning om du tappar en kopp kaffe över en dyr soffa, råkar spräcka trägolvet eller ha sönder en dyr tavla.

Bostadsrättstillägg

Om fritidshuset är en bostadsrätt bör ett bostadsrättstillägg tecknas. Detta kan ingå i avgiften till bostadsrättsföreningen men behöver inte göra detta.

Småbåt

Väldigt många som har en sommarstuga har en liten båt. Med tillägget Småbåt till fritidshusförsäkringen blir båten försäkrad för stöld och skadegörelse, men även ansvars- och rättsskyddsförsäkring ingår.

Skog

Skogstillägget är riktat mot de som har skogsägor i närheten av fritidshuset. Då försäkras skogen bland annat för brand, snöbrott och vissa skadedjursangrepp.

Vad kostar en försäkring för fritidshus?

Vad priset på just din fritidshusförsäkring landar på beror självklart på husets unika förutsättningar. Framförallt handlar det om adressen, markytan och husets värde.

Snittpriserna för fritidshusförsäkringen varierar mellan länen, från cirka 2 700 till 4 300 kronor per år, enligt statistik över tecknade fritidshusförsäkringar via Zmarta under 2022.

Fritidshusförsäkringar är i regel billigare än andra bostadsförsäkringar, men det finns en mängd tillägg som gör att du kan få ett utökat skydd till en något högre kostnad. Ett tillägg som kan vara värt att överväga är en så kallad drulleförsäkring, som skyddar dig mot eventuella skador som du själv orsakar genom olyckshändelser.

Liksom för de flesta försäkringar gäller att ju lägre försäkringspremie du väljer, desto högre blir självrisken. Det är därför inte självklart att en försäkring med låg månadskostnad blir billigast i längden, när olyckan väl är framme.

Hur hittar jag en billig fritidshusförsäkring?

Det viktigaste att tänka på när du tecknar en fritidshusförsäkring är att den ska innefatta det skydd du önskar. När du har det klart för dig är det bästa sättet att hitta en billig och bra fritidshusförsäkring att jämföra fritidshusförsäkringar.

Andra sätt att få en billig fritidshusförsäkring är att

  • samla dina försäkringar under ett försäkringsbolag för att få rabatt

  • minska risken för inbrott (till exempel genom att installera ett larm)

  • installera en vattenfelsbrytare.

Behöver jag en försäkring för mitt fritidshus?

Många undrar om det är nödvändigt att ha en försäkring för sitt fritidshus eller sommarstuga. Det korta svaret är ja. Risken att något inträffar är lika stor, om inte större, i och omkring ditt fritidsboende som i din vanliga bostad. Däremot beror det på vilken typ av hemförsäkring du har, och om ett visst försäkringsskydd för fritidsboende redan ingår i denna. I så fall kan det räcka med ett eller flera tillägg för att du ska ha ett fullgott skydd under semestern. Kontakta oss gärna på 08–51 000 000 så berättar vi mer om fritidshusförsäkringar, och hjälper dig att hitta en som passar just ditt fritidsboende.

Vanliga frågor om fritidshusförsäkring

  • Vilken försäkring behövs om jag bor i fritidshuset året runt?
  • Vad är skillnaden mellan hem-, fritidshus- och villahemförsäkringen?
  • Vad ligger till grund för premien på fritidshusförsäkringen?
  • Ingår allrisk- och skadedjursförsäkring i fritidshusförsäkringen?
  • Om vi är flera ägare, kan vem som helst teckna försäkringen?

Granskad av

Sebastian Franzén, partneransvarig försäkringar på Zmarta
Sebastian Franzén, partneransvarig försäkringar på Zmarta

Sebastian Franzén

Partneransvarig försäkringar

Sebastian är partneransvarig för försäkringar på Zmarta. Han har jobbat med försäkringar i över 20 år och haft roller som försäkringsförmedlare, kundservicechef och försäljningschef. 

12 januari 2022