Förebygga skada - Skydda din båt

Märk och registrera din båt
Om din båt är omärkt är den svår att identifiera. Då blir det lättare för tjuven att sälja den. Registrera båten i det frivilliga fritidsbåtregistret som handhas av Svenska Stöldskyddsföreningen i samarbete med försäkringsbolagen. Märk den på en synlig och på en dold plats så försvårar du stöld och häleri.

Så här märker du din båt
Har du en registrerad båt märker du den med registerbeteckningen samt förser den med beteckning enligt Svenska Stöldskyddsföreningens rekommendationer. Bokstäver och siffror bör vara minst 7,5 cm höga och ha en stapelbredd av minst 1 cm, samt vara i sådan färg att de utgör en bra kontrast mot båten.

Här sätter du märkningen

  • Styrbord och babord utvändigt, nedanför avvisarlisten eller på överbyggnaden.
  • Blästra eller etsa in beteckningen på minst fyra av de största vindrutorna. Hos ditt försäkringsbolag kan du få veta var du kan beställa etsningssats eller vem som kan hjälpa dig med blästring. du kan utföra märkningen själv med hjälp av gravyrmaskin som du kan låna hos polisen, eller ditt försäkringsbolag.
  • Märk dessutom båten på en dold plats på skrovets insida som bara du själv känner till.
  • Märk också gärna motor samt utrustning i båten och gör en förteckning över de tillverkningsnummer som kan finnas på olika utrustningsdetaljer. Fotografier på båt och utrustning underlättar identifiering.

Om du behöver fler goda råd, kontakta ditt försäkringsbolag, sjöpolisen eller din närpolis.

« Tillbaka

Vi jobbar för att få Sveriges mest nöjda kunder!

Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Följ oss på Google+

© 1999-2017 Insplanet - Internetpolicy
Insplanet AB - Box 26 000 - 100 41 Stockholm - Org.nr 556567-6227

Kundtjänst: 08 - 51 000 000 Kundtjänst: 08 - 51 000 000
Vardagar 08.00 – 20.00 Helger 10.00 – 16.00