Bilförsäkring för Mini
Företaget Mini – Precis som namnet antyder är detta en mycket liten bilmodell. Den första modellen presenterades 1959 av BMC och fram till år 2000 såldes den i ca 5 miljoner exemplar.
Visserligen fanns det försök på att lansera efterföljare 1980 men någon genomslagskraft fick aldrig denna modell. År 2001 kom däremot efterföljaren New Mini och det är denna som fortfarande går att köpa idag. Märket ägs idag av BMW.
Hitta Mini Pris på Mini försäkring
Det finns flera saker som avgör vilket pris på Mini bilförsäkring man får. Två av de som väger tyngst är vilket försäkringsskydd man vill ha samt vilket försäkringsbolag som väljs. Med andra ord ska man noggrant se över vilket behov man har och sedan är det viktigt att man jämför Miniförsäkring hos flera försäkringsbolag. Följande försäkringsnivåer går att välja mellan:
Ingen försäkring alls
Att inte ha sin bil försäkrad är enbart laglig om den är avställd. I dessa fall får den inte heller köras. Det är alltså inte ett alternativ att välja bort försäkringen för att hålla nere kostnaderna.
Trafikförsäkring
Den lägsta försäkringsnivån. Enligt lag måste en bil som är påställd vara trafikförsäkrad. Trafikförsäkringen ersätter endast skador på andra personers egendom samt samtliga personskador. Med andra ord ger den inget ekonomiskt skydd för skador som uppstår på ägarens bil.
Att enbart välja trafikförsäkring passar bra för de som har en mycket lågt värderad bil. Detta eftersom det alltid är en självrisk som måste betalas om skada uppkommer. En kostnad som kanske inte är värd att betala på de lågt värderade bilarna. Det är ett effektivt sätt att få en billig Mini bilförsäkring men man ska då också vara medveten om att man inte i närheten får samma försäkringsskydd som i en halv- eller helförsäkring.
Det man framförallt kan titta på när man jämför Mini försäkring och enbart tänkt teckna trafikförsäkring är vad självrisken är, om det är förhöjd självrisk för förare under 24år samt självklart vad man får för pris på Miniförsäkringen.
Halvförsäkring
Nästa steg i försäkringstrappan är halvförsäkring. Med denna försäkringslösning får man ett rejält skydd för olika händelser men man kan (oftast) inte få någon ersättning för yttre skador som uppstår på bilen. För att få ersättning för sådana skador måste en helförsäkring tecknas.
De försäkringsdelar som halvförsäkringen innefattar (förutom trafikförsäkring) är: Brand, Stöld, Glasskador, Maskin- och elektronikskador, Kris, Räddning och Rättsskydd. Utöver det kan det ibland även ingå andra delar så som Drulleförsäkring eller förbättrad Assistanstansförsäkring. Men i dessa fall har försäkringsbolagen enbart valt att lägga in tilläggsförsäkringar i grundpaketet ”halvförsäkring”. När man söker efter en billig Mini försäkring bör man därför alltid jämföra likvärdiga försäkringslösningar. Ett en försäkring är dyrare kan mycket väl bero på den har fler tilläggsförsäkringar som ingår i priset.
Att välja att försäkra med halvförsäkring passar för de som vill få halvförsäkringens fördelar med bland annat ersättningsmöjlighet vid stöld, kriser eller juridiska tvister men samtidigt inte är villig att betala självrisken som uppstår vid vagnskada (helförsäkring). Självrisken är oftast högst på just vagnskadeförsäkringen. Med andra ord – lite mer trygghet, lite högre pris på Mini bilförsäkring men ändå billigare än helförsäkringen.
Det som jämför Miniförsäkring och funderar på att teckna halvförsäkring kan bland annat jämföra självrisk, pris, ersättningsnivå samt vilka begränsningar som försäkringen har (när det gäller och inte gäller). Självklart bör störst fokus ligga på att jämföra de delar som man själv prioriterar högst i val av försäkring.
Helförsäkring
I Sverige är det vanligast att teckna helförsäkring. Detta framförallt eftersom det är värdet på bilen som avgör om det är ekonomiskt försvarbart att ha helförsäkring eller om man istället bör välja halv-, eller trafikförsäkring. Antalet bilar med ett värde på bara någon tusenlapp är ju betydligt färre än övriga.
Med helförsäkring fås (utöver det skydd som trafik- och halvförsäkringen ger) ett skydd för plötsliga skador på bilen. De kan uppstå genom kollision, sabotage, att man själv råkar ha sönder något osv. Det den inte ersätter är skador som uppstår på inredning då exempelvis någon tappar ut en burk målarfärg över sitsen. Detta ersätts istället av Drulleförsäkringen (läs mer under tilläggsförsäkringar).
När man jämför Mini bilförsäkring gällande helförsäkring kan man titta extra på självrisken. Dessutom kan denna variera om man har många skadefria mil.
Garageförsäkring
Många har sin bil enbart som en ”sommarbil”. Under höst- och vinterhalvåret får den stå i ett garage och man åker hellre buss eller samåker med någon vän. För de som gör så kan en garageförsäkring vara ett mycket bra alternativ. Om bilen ställs av behöver man visserligen inte betala en krona i försäkringspremie men samtidigt är det inte heller alls försäkrad. Uppstår det en brand, blir den utsatt för skadegörelse eller stulen får man inte någon ersättning. Då är det bättre att välja garageförsäkring under dessa månader. Denna försäkringslösning ger samma skydd som en helförsäkring med tanke på stöld, skadegörelse, brand eller annan skada. Men det som inte ingår är skador som kan uppstå vid en trafiksituation. Ett bra sätt att få en billig Miniförsäkring under den tid som bilen ändå bara står.
Tilläggsförsäkringar
Oavsett om halv- eller helförsäkring tecknas så går det att lägga till en eller flera tilläggsförsäkringar. Dessa kan förbättra villkoren avsevärt på enstaka punkter av försäkringen. När man jämför Mini bilförsäkring bör man även jämföra de tillägg som går att teckna (förutsatt att de är aktuella för försäkringstagaren). För även tilläggen kan skilja åt och därmed bli en avgörande faktor i val av försäkringsbolag.
Behov – Sen pris
Det är lätt att lockas till att enbart titta på priset och söka efter en billig Mini försäkring och därmed inte betala något extra för tilläggen. Men den som enbart fokuserar på vilket pris på Miniförsäkring man får går fel väg. Självklart är det bra att få en billig försäkring men i första hand ska man se till att man har det försäkringsskydd som behövs. Detta både gällande frågan om man ska ha trafik-, halv-, eller helförsäkring samt om tilläggsförsäkringar ska tecknas eller inte.
Victor Lingvall
Jag arbetar som kundtjänstchef på Insplanet och har varit verksam inom bolaget sedan 2009. Har du frågor kring artikeln eller om oss och våra tjänster på Insplanet, tveka inte att höra av dig till mig på mitt
direktnummer eller via mejl.
E-post:
info@insplanet.com
Direktnummer: 08-51 00 00 42