Mazda bilförsäkring

Företaget:

Mazda (eller Matsuda som det japanska uttalet är) är ett japanskt bilmärke som började säljas i Sverige 1972. Bilmärket har blivit allt mer populärt de senaste åren efter att de genomfört stora förändringar i början av 2000-talet då försäljningssiffrorna pekade rakt nedåt. Förändringarna var uppenbarligen helt rätt i tiden vilket både visat sig i större produktion och att Mazda2 fick utmärkelsen World Car of The Year 2008.

Försäkring:

Den som köper en helt ny Mazda får automatiskt en vagnskadeförsäkring i några år. Av den anledningen behöver de som köper fabriksnya bilar enbart teckna halvförsäkring under denna tid. Men bland övriga är det överlägset vanligast att teckna helförsäkring för sin bil.  Nedan presenteras vad som ingår i de olika försäkringsdelarna samt hur man enklast får en billig Mazda bilförsäkring.

Vad ingår?

Inför valet av bilförsäkring är första frågan man bör ställa sig ”Hur mycket ekonomiskt skydd behöver jag”. Det som främst bör avgöra detta är värdet på bilen. De tre nivåerna presenteras nedan samt varför det ena ska väljas framför det andra.

Trafikförsäkring

I Sverige finns en lag som säger att alla motorfordon som ska köras på offentliga vägar måste vara trafikförsäkrade om de är påställda. Det betyder att man måste teckna försäkring samma dag (eller dagen efter) man köper bilen förutsatt att man inte ställt av den i samband med köp.

Vid skada på person är det alltid trafikförsäkringen som ersätter. Utöver det ersätter trafikförsäkringen vid skada på medtrafikanters fordon (och övrig egendom)

Eftersom man aldrig kan få ut någon ersättning för skada på eget fordon från trafikförsäkringen bör detta alternativ enbart väljas om man har en Mazda som är inköpt till ett mycket lågt pris (ca 2000kr). Då självrisken för de för de flesta skador som täcks av en halvförsäkring är 1000-2000kr kan det alltså i detta fall inte vara värt att väja mer skydd än trafikförsäkring. För att nå det absolut lägsta pris på Mazdaförsäkringen ska detta alternativ väljas.

Halvförsäkring

Förutom det skydd som trafikförsäkringen ger kan halvförsäkringen ge ersättning i följande tillfällen:

 • Brand –Skador vid brand (Beroende på brandorsak)
 • Glas – Skador på alla rutor (Ej glastak)
 • Stöld – Stöld och även skador som kan uppkomma i samband med detta eller försök till stöld.
 • Maskin- och elektronikskador – Skador främst på kraftöverföring men detta enbart upp till en viss ålder på bilen.
 • Kris – Hjälp med att bearbeta tragiska händelser (ex trafikolyckor) där bilen har varit inblandad.
 • Räddning – Bärgning vid plötsligt motorstopp. Gäller även för hemresa i detta fall samt om bilen blir stulen.
 • Rättsskydd – Ersättning för juridiskt ombud och eventuella domstolskostnader i samband med en tvist kring bilen.

Även halvförsäkring bil ska enbart väljas av de som har en bil med lågt värde. Orsaken till man ska välja halvförsäkring istället för den billigare trafikförsäkringen är framförallt att det ger ett betydligt större försäkringsskydd för både för bilen och för ägaren. Däribland ingår exempelvis Krisdelen som alltid är utan självrisk.

Helförsäkring

En helförsäkring innehåller (förutom det som halvförsäkringen innehåller) även en vagnskadeförsäkring. De som köper en helt ny Mazda behöver enbart teckna halvförsäkring då några års vagnskada ingår i stort sett alla bilar. Men köps inte bilen helt ny och den kostat mer än några tusenlappar är det värt att välja helförsäkringen. 

Självrisken för vagnskada brukar vara dyrare än för delarna inom halvförsäkringen. Om det exempelvis kostar 1500 i självrisk vid stöld så är det stor sannolikhet att självrisken är närmare 3000kr för vagnskada. Är bilen värd 2-3000 kan det alltså vara värt att satsa på halvförsäkring istället för helförsäkring. Men så fort bilen har ett högre värde är helförsäkring att rekommendera.

De som jämför Mazda bilförsäkringar och söker det billigaste priset bör inte i första hand välja bort helförsäkringen till förmån för exempelvis halvförsäkringen för att få bättre pris. Det viktigaste är att man har det ekonomiska skydd man behöver. Då finns det andra vägar att gå för att få ner priset vilket går att läsa om under ”Få bättre pris på Mazda bilförsäkring” längre ned.

Försäkringstillägg

När man jämför Mazda bilförsäkringar ska man inte enbart titta på de tre olika alternativen som nämns ovan. Man bör även titta på det utbud av tilläggsförsäkringar som bolagen erbjuder. Detta inte enbart hos ett försäkringsbolag utan gärna 2-3 st. Detta eftersom utbudet att tilläggsförsäkringar varierar betydligt. I vissa fall kan det till och med vara lönsammare att teckna ett tillägg än att vara utan.  Ett exempel:

Många egenföretagare använder sina egna privata bilar för företagsärenden. Så länge som man i störst utsträckning använder bilen privat är detta helt okej enligt försäkringsbolaget. Om bilen går sönder och måste vara på verkstaden tre dagar har företagaren inte möjlighet att använda den och kan behöva utnyttja hyrbil eller budfirma vilket blir en extra dyr affär. Alternativet att teckna ”hyrbilstillägg” kan då visa sig vara mycket mer ekonomiskt i längden. I dessa fall står försäkringsbolaget för hyrbilskostnaden om bilen är på lagning genom ett försäkringsärende.

Få bättre pris på Mazda bilförsäkring

Ett stort fel som många gör när de ska teckna en bilförsäkring är att de ringer till det försäkringsbolag som man har hemförsäkring och övriga försäkringar hos och tecknar även bilförsäkringen där. De som gör detta utgår från att de inte kan spara speciellt mycket på att jämföra Mazda bilförsäkring och dessutom tycker man det är behändigt att ha alla försäkringar samlade på samma ställe. Men hur mycket är denna förenkling värd? Den som börjar jämföra premier kommer nämligen snabbt se att det kan skilja tusenlappar i pris på Mazda försäkring beroende på vilket bolag man väljer.

Att jämföra är alltså den viktigaste punkten man ska göra för att få en billig Mazda bilförsäkring. Fem övriga faktorer att ta hänsyn till är följande:

 • Självrisk

Många gånger kan man välja på tre eller fyra självrisknivåer. Detta är en av de faktorer som kan påverka vilket pris på Mazda bilförsäkring man får. Ju större självrisk desto lägre premie.

 • Säkerhet

Självklart är det lättare att få en billig Mazdaförsäkring om försäkringsbolaget anser att risken för bilen ska bli skadan är liten. Denna säkerhet kan man erbjuda på flera olika sätt. För det första gäller det att ha många skadefria år. Detta kan både minska premien samt sänka självrisken i vissa fall. Är man fler i familjen som använder bilen ska man därför undersöka vad priset blir beroende på vem som bilen/försäkringen skrivs på.

För det andra kan man alltid ha bilen i låst garage nattetid eller installera larm. Hur mycket rabatt man kan få är mycket olika men det är alltid lönsamt att fråga bolagen om det går att få billigare genom att öka säkerheten på något sätt

 • Försäkringsnivå

Det är lätt att per automatik teckna helförsäkring men man bör alltid tänka över sitt försäkringsbehov och teckna försäkring som matchar detta. Har man en mycket billig bil kanske halvförsäkring eller till och med enbart trafikförsäkring vara ett alternativ.

 • Samla i en korg

Om man läser på många olika försäkringsbolags hemsidor i jakten på en billig Mazda bilförsäkring så är det en sak som alltid lyfts fram. Det är att man kan få rabatt om man samlar ett visst antal försäkringar hos samma bolag. Inte sällan kan man få upp till 20% rabatt. I vissa fall kan detta göra stor skillnad men man ska inte främst titta på rabatten utan på vilket sammanlagda priset är. Om man enbart jämför Mazda bilförsäkring utifrån premien så visar det sig att det skiljer  betydligt mer än bara 20% mellan den billigaste och dyraste Mazdaförsäkringen.

 • Jämför igen

Det har nämnts tidigare men bör lyftas fram igen. Att jämföra pris på Mazda bilförsäkring är det bästa sättet att pressa priset. Men man ska inte bara jämföra en gång, teckna försäkringen och sedan ha samma försäkring år efter år. Genom att göra en årlig översyn på sina försäkringar och jämföra dem mot vad som finns på marknaden kan det mycket väl visa sig att det kommit billigare alternativ som man kan spara pengar på att byta till. Eller så har behoven ändrats så man bör leta efter en som ger det ekonomiska skydd man för tillfället har.
E-post: info@insplanet.com
Direktnummer: 08-51 00 00 42Jämför bilförsäkring

- Priser direkt från bolagen, börja här!

BilförsäkringJämför olika försäkringarFakta om Bilförsäkring

Ford

En billig Ford bilförsäkring, som ger rätt skydd om olyckan är framme, hittar du lättast genom att se över och ...

Läs mer om Ford Försäkring »
Peugeot

Din Peugeot, gammal som ny, försäkrar du bäst genom att jämföra bilförsäkringar samt avgöra vilken nivå du behöver på ditt skydd. Billigast ...

Läs mer »
BMW
BMW

Den bästa bilförsäkringen till din BMW hittar du genom att jämföra olika bilförsäkringar med varandra. Det hjälper vi på Insplanet dig med. Vi ...

Läs mer »
Volkswagen försäkring

För att hitta den bästa bilförsäkringen till din Volkswagen bör du självklart jämföra olika alternativ innan du bestämmer dig för vilket ...

Läs mer »
Mini Bilförsäkring

Företaget Mini – Precis som namnet antyder är detta en mycket liten bilmodell. Den första modellen presenterades 1959 av BMC och...

Läs mer »
Land Rover Försäkring

Landrover: Bilmärket Landrover ägs och av det indiska företaget Tata Motors. Grundidén till modellen kom då britterna ville ...

Läs mer »
Mitsubishi Försäkring

 År 1870 grundades Mitsubishi som ett rederi med inriktning mot transport. Under de kommande åren växte företaget och riktade sig även in mot ...

Läs mer »
Smart bilförsäkring

Företaget Smart: Bilmärken Smart tillverkas idag av Mercedes-Benz men var från början ett projekt mellan Volkswagen och ...

Läs mer »
Toyota bilförsäkring

Du hittar den bästa bilförsäkringen till din Toyota genom att jämföra såväl pris, villkor innehåll mellan olika försäkringsbolag. Även om det ...

Läs mer »
Subaru Bilförsäkring

Företaget Subaru: Det japanska bilmärket Subaru har främst blivit känd för att i stort sett alla modeller är fyrhjulsdrivna. Detta...

Läs mer »
Jeep bilförsäkring

Idag används ordet Jeep sin ett begrepp för fyrhjulsdrivna bilar som tar sig fram i eländig terräng. Begreppet kommer från just bilmodellen Jeep som var ...

Läs mer »
Ferrari

Ferrari grundades av italienaren Enza Ferrari (1928) och sedan dess har biltillverkningen skett i Italien. Företaget började med att tävla i racing ...

Läs mer »
Citroen

Företaget Citroen: André Citroën grundade bilföretaget Citroën år 1919. Det som var speciellt för just detta bilmärke var en speciell ...

Läs mer »
Chrysler

Företaget Chrysler: När den första modellen av Chrysler lanserades 1924 (Model B-70) blev den snabbt en stor försäljningssuccé. Detta på ...

Läs mer »
Audi

För att hitta den bästa bilförsäkringen till din Audi är det två saker du bör fundera på. Delvis hur mycket din bil används, men även hur din ...

Läs mer »
Suzuki

Företaget: Länge förknippades Suzuki bara med motorcyklar, en bransch där de fortfarande är mycket stora, men idag erbjuder de även ...

Läs mer »
Volvo

När man letar efter den bästa försäkringen för sin Volvo är det viktigt att jämföra vad olika försäkringar kostar och vad som ingår i ...

Läs mer »
Opel

När du jämför bilförsäkringar för din Opel bör du inte enbart titta på priset, även om du vill hitta en så ...

Läs mer »
Mazda

Företaget:Mazda (eller Matsuda som det japanska uttalet är) är ett japanskt bilmärke som började säljas i Sverige 1972. Bilmärket har ...

Läs mer »
Saab

Jämför bilförsäkring SaabFör att hitta den bästa bilförsäkringen till din Saab bör du fundera på hur, var och när du kör. Då det övergripande innehållet är ...

Läs mer »
Renault

Renault företaget:Louis Renault startade det franska bilföretaget Renault 1899 tillsammans med hans bröder Fernand och Marcel. Under...

Läs mer »
Märkesförsäkringar

Idag så erbjuder nästan alla försäkringsbolag bilförsäkringar och det kan skilja sig en hel del åt mellan olika bilförsäkringar.Dels ...

Läs mer »
Alfa Romeo

FöretagetAlfa Romeo är ett italienskt bilmärke som är mest känd för sina sportmodeller. Men redan under 60- och ...

Läs mer »
Skoda

Oavsett vilken Skodamodell du har vill du självklart hitta rätt bilförsäkring för just dig och din bil. Det ...

Läs mer »
Nissan

Företaget: Nissan Motor Co Ltd är ett japanskt företag som grundades 1928 och tillverkar både personbilar, lastbilar och ...

Läs mer »
Kia
Kia

Kia - FöretagetÖversatt till svenska skulle Kia betyda något i stil med ”Kommer från Asien” eller ”Framåtskridande från...

Läs mer »
Jaguar

Företaget:Jaguar är ett brittiskt bilmärke som började tillverka sidovagnar till motorcyklar 1922. Detta under namnet ...

Läs mer »
Hyundai

Företaget:Den första bilen som företaget Hyundai tillverkade på egen hand var Hyundai Pony år 1975. Tidigare hade de ...

Läs mer »
Fiat

Fiat FöretagetFiat är en Italiensk storkoncern med fokus på bilar, motorcyklar och andra motorfordon. ...

Läs mer »
Trafikförsäkring

Trafikförsäkringen är ett lagstadgat krav för alla bilar i trafiken. Den ger ersättning till andra trafikanter när de, deras fordon eller ...

Läs mer »
Halvförsäkring

Som bilägare har du stora möjligheter att påverka priset på din bilförsäkring. Därför ska du alltid jämföra halvförsäkringar från olika ...

Läs mer »
Helförsäkring

När det kommer till bilförsäkringar har du som bilägare mycket att säga till om. Genom att jämföra helförsäkringar är det enkelt att ...

Läs mer »

Läs mer om Bilförsäkring

På väg till eller från midsommarfirandet? - Då inträffar flest olyckor!
- Då inträffar flest ...

Läs mer »
Vårtecken vi gärna undviker
Blåsippan ute i backarna står framrutan spräcks utav grusiga spår. Läcka i stugan och en sjunkande båt ...

Läs mer »
Behovsguiden
Vad är behovsguiden?Behovsguiden är en komplett guide som hjälper dig att ta reda på vilken bilförsäkring som passar dina specifika försäkringsbehov allra ...

Läs mer »
Två av tre jämför inte sin försäkring - går miste om 1 500 kronor
Att två av tre personer inte jämför olika alternativ innan de tecknar en ny försäkring innebär att de i genomsnitt går miste om 1 500 ...

Läs mer »
Kör du som andra i din ålder?
Tjugoåringar och femtioåringar har mer gemensamt än förväntat. Samtidigt kostar trettioåringarna på sig något dyrare bilar. Och fyrtioåringarna, de visar sig ...

Läs mer »
Så mycket kostar bilförsäkringen där du bor
Västerbottenborna, tillsammans med Gotlänningarna och Kalmarborna, är de som kommer undan med lägst snittpremier på sina bilförsäkringar. De som...

Läs mer »
Bilmärkena med lägst försäkringskostnad
Från billigast till dyrast - vi på Insplanet har listat 39 bilmärken och rankat dem efter hur mycket de ...

Läs mer »
Ny teknisk lösning kan spara tusenlappar åt bra bilförare!
Är du en lugn förare som förtjänar en guldstjärna i boken? Då kanske Paydrive är försäkringsbolaget för just dig! Paydrive skapar...

Läs mer »
Samlarfordonsförsäkring
I de fall som en bil, eller annat fordon, främst används som ett samlarobjekt är samlarfordonsförsäkring ett mer passande alternativ mot den...

Läs mer »
Det är viktigt att ha rätt skydd
Det är inte bara du utan även dina medtrafikanter som kan komma att skadas i trafiken. Att du har en bilförsäkring är därför ...

Läs mer »
Billig bilförsäkring för alla
Vi är alla tvungna att ha en bilförsäkring om vi har en bil. Många tänker att man kanske inte behöver en om man har en äldre bil...

Läs mer »
Skaffa en bra bilförsäkring
Alla bilar som är i trafik i Sverige måste ha minst en bil ...

Läs mer »
Billigaste bilförsäkring
Så hittar du billigast bilförsäkring! Det är en rubrik som lockar många bilägare till sig. Vem vill inte hitta den bilförsäkring som är ...

Läs mer »
Välj rätt bilförsäkring Vilken bilförsäkring ska du välja
Det kan kännas som att det finns alldeles för många försäkringsbolag där ...

Läs mer »
Hitta bättre och billigare försäkring till bilen Billigaste bilförsäkring
Letar du också efter din billigaste bilförsäkring? Då är du inte ensam. Många bilägare letar efter billigaste ...

Läs mer »
Vi tipsar om bilförsäkringsbolag 5 Tips för bättre och billigare bilförsäkring
Vi på Insplanet.com har tagit 5 saker att tänka på en extra gång innan du köper, jämför och...

Läs mer »
Tips om bättre bilförsäkring Dags för en ny bilförsäkring
Även om du inte köpt en ny bil så kan det vara bra att titta över försäkringen ibland. Det kan finnas både billigare försäkringar och bilförsäkringar ...

Läs mer »
tillägg i bilförsäkringar Tillägg att köpa till bilförsäkringen
Till din bilförsäkring finns ett antal tilläggsförsäkringar som kan ingå eller tecknas utöver både
Läs mer »

Vi jobbar för att få Sveriges mest nöjda kunder!

Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Följ oss på Google+

© 1999-2017 Insplanet - Internetpolicy
Insplanet AB - Box 26 000 - 100 41 Stockholm - Org.nr 556567-6227

Kundtjänst: 08 - 51 000 000 Kundtjänst: 08 - 51 000 000
Vardagar 08.00 – 20.00 Helger 10.00 – 16.00