Jämför bilförsäkring för Mazda

Till din Mazda ska du självklart teckna den bästa bilförsäkringen du kan hitta, men även till det bästa priset. Att betala onödigt höga premier för ditt försäkringsskydd går lätt att undvika, om du bara lägger ner några minuter på att jämföra olika alternativ innan du tecknar. Vi på Insplanet hjälper dig att se över och jämföra priser och villkor för bilförsäkringen till din Mazda bland Sveriges försäkringsbolag.

Jämför och teckna en ny bilförsäkring här.

bilförsäkring för Mazda

Vad ingår i bilförsäkringen?

Bilförsäkringen och dess innehåll går att dela in i tre olika nivåer, som alla omfattar olika stora delar skydd. Den lägsta nivån är trafikförsäkringen, vilken kan byggas på med en halvförsäkring för ytterligare skydd, eller en komplett helförsäkring för bästa möjliga skydd. Till halvförsäkringen och helförsäkringen finns det dessutom ett antal tilläggsförsäkringar som du kan teckna som komplement, för att skräddarsy din Mazdaförsäkring utefter dina unika behov. Det finns även en hel del aspekter att titta närmre på, framförallt i halv- och helförsäkringen, som kan justeras efter det skydd som du och din Mazda faktiskt är i behov av.

Det som främst borde avgöra vilken nivå du behöver på din bilförsäkring är värdet på din Mazda. Köper du en helt ny Mazda får du automatiskt en så kallad vagnskadegaranti, motsvarande en vagnskadeförsäkring de allra första (vanligtvis de tre första) åren. Av den anledningen behöver du som köpt en fabriksny bil endast teckna en halvförsäkring under denna tid. Efter att vagnskadegarantin gått ut är du i behov av en vagnskadeförsäkring, som är en del av helförsäkringen till bilen. Nedan presenteras vad som ingår i de olika försäkringsdelarna, samt hur du enklast får en billig bilförsäkring till din Mazda.Mazda trafikförsäkring

Den billigaste nivån på din bilförsäkring är trafikförsäkringen. I Sverige finns en lag som säger att alla motorfordon som ska köras på offentliga vägar måste vara trafikförsäkrade om de är påställda. Det betyder att du måste teckna en bilförsäkring samma dag (eller dagen efter) som du köper bilen, förutsatt att du inte ställt av den i samband med köp. Vid personskada är det alltid trafikförsäkringen som ger ersättning. Utöver det ersätter trafikförsäkringen vid skada på medtrafikanters fordon (och övrig egendom). Den trafikförsäkring som du tecknar till din Mazda täcker alltså främst dina medtrafikanters och medpassagerares saker, men alla inblandade personers säkerhet. Däremot skyddas inte din egen bil, trots att det är till den trafikförsäkringen är tecknad. För minsta skada - hur omfattande den än är - på din egen bil, ersätts du alltså inte med något alls från din trafikförsäkring. Du kan däremot bli ersatt av en medtrafikants trafikförsäkring, om det tydligt framgår att medtrafikanten i fråga är vållande till olyckan.

Eftersom du aldrig kan få ut någon ersättning för skada på ditt eget fordon från trafikförsäkringen bör detta alternativ enbart väljas om du har en Mazda som är inköpt till ett mycket lågt pris (2 000 kronor eller mindre). Då självrisken för de flesta skador som täcks av en halvförsäkring är 1 000 - 2 000 kronor, kan det alltså vara värt att inte välja mer skydd än det som ingår i trafikförsäkringen.


Mazda halvförsäkring

Halvförsäkringen är en mellannivå på din bilförsäkring. Den har ett betydligt större skydd än trafikförsäkringen men inte fullt så stort som helförsäkringens skydd. Det halvförsäkringen har är att den skyddar din egen bil mot ett antal olika moment. Skador såsom brand, stöld och skadegörelse, glasskador samt maskinskador kan ersättas av halvförsäkringen. Momentet som ersätter maskinskador gäller till det att bilen antingen har uppnått en viss ålder (exempelvis sex, åtta, tio eller tolv år) eller till det att bilen har rullat ett visst antal mil (exempelvis 8 000, 10 000, 12 000 eller 15 000 mil).

I halvförsäkringen ingår det dessutom ett utökat personskydd som kompletterar det skydd du som trafikant omfattas av i din egen eller någon annans trafikförsäkringen. I halvförsäkringens personskydd ingår momenten räddning samt rättsskydd. Det förstnämnda syftar till den hjälp du har rätt att få i samband med att du till exempel står still längs en väg och behöver hjälp med transport till närmaste verkstad. Rättsskyddet ger dig ersättning för juridisk hjälp om du hamnar i en tvist med en person eller ett företag, på grund av bilen.

Att välja en halvförsäkring till din Mazda, är en rekommendation för dig som antingen har en helt fabriksny bil och därmed inte är i behov av en komplett helförsäkring, eftersom vagnskadegarantin fortfarande gäller. Alternativt passar halvförsäkringen dig som har en bil vars värde inte är fullt så lågt så att trafikförsäkringen räcker, men heller inte ett så pass högt värde att skicket på bilens utsida spelar en alltför stor roll. Det kan till exempel handla om en bil som inte är i ett estetiskt toppskick men som ändå fungerar kanon och har en hel del mil kvar att rulla.


Mazda helförsäkring

En helförsäkring innehåller (förutom det som halvförsäkringen innehåller) även en vagnskadeförsäkring. De som köper en helt ny Mazda behöver enbart teckna halvförsäkring då några års vagnskada ingår för i stort sett alla bilar. Men köps inte bilen helt ny och den kostat mer än några tusenlappar är det värt att välja helförsäkringen. Självrisken för vagnskada brukar vara dyrare än för delarna inom halvförsäkringen. Om det exempelvis kostar 1 500 i självrisk vid stöld så är det stor sannolikhet att självrisken är närmare 3 000 kronor för vagnskada. Är bilen värd 2-3000 kan det alltså vara värt att satsa på halvförsäkring istället för helförsäkring. Men så fort bilen har ett högre värde är helförsäkring att rekommendera.


Försäkringstillägg till din Mazda

Det går att förbättra avtalen i såväl halvförsäkringen som helförsäkringen, med tilläggsförsäkringar - tillägg som för vissa förare kan vara mycket lönsamma att teckna. Ett exempel är tillägget Rehab (även kallad “Extra olycksfall”). Med detta försäkringstillägg får du som förare en ersättning om bestående men skulle uppstå efter en olycka. Utöver det får du även tillgång till snabbare vård (om vårdkön är lång) samt hjälp till snabbare återgång till arbetslivet. Den extra kostnaden per år är inte stor men den extra tryggheten är desto större. Att du dessutom återgår till vardagen och arbetet snabbare, gör att tillägget kan vara väldigt mycket värt om det behöver användas. Ett annat tillägg är hyrbil. Detta ger dig som försäkringstagare ersättning för hyrbil under den perioden som den egna bilen måste repareras på verkstad och därmed inte går att utnyttja. Ett tillägg som framförallt är framtaget för de som dagligen är i mycket stort behov av bilen.

Ytterligare en tilläggsförsäkring värd att ha koll på är allrisken (eller “drulle” som det även kallas). Det är ett tillägg som ger skydd för insidan av din bil, om du till exempel spiller på sätet eller förstör stereon. Allrisktillägget kan antingen ingå i en halv- eller helförsäkring, alternativt tecknas separat som ett tillägg. Värt att veta om allrisken, eller drulleförsäkringen, är att den i regel slutar gälla efter ett antal körda mil. Det brukar vara i samband med att maskinskadeförsäkringen upphör att gälla, vilket ofta är när bilen kört mellan 10 000 och 20 000 mil.

Ser du inte över och jämför din Mazdas bilförsäkring regelbundet, kan det bli så att du har kvar en allriskförsäkring som du fortsätter att betala för, trots att den inte längre gäller. Detta eftersom det är omöjligt för ditt aktuella försäkringsbolag att löpande veta hur långt just din Mazda har kört.


Bilmärket Mazda

Mazda (eller Matsuda som det japanska uttalet är) är ett japanskt bilmärke som började säljas i Sverige 1972. Bilmärket har blivit allt mer populärt de senaste åren efter att det genomförts stora förändringar i början av 2000-talet då försäljningssiffrorna pekade rakt nedåt. Förändringarna var uppenbarligen helt rätt i tiden vilket både visat sig i större produktion och att Mazda2 fick utmärkelsen World Car of The Year 2008.

Gör en kostnadsfri jämförelse

Börja härE-post: info@insplanet.com
Direktnummer: 08-51 00 00 42Jämför bilförsäkring

- Priser direkt från bolagen, börja här!

BilförsäkringJämför olika försäkringarTesla
Innan du försäkrar din Tesla är det viktigt att du jämför bilförsäkring hos olika bolag. Annars är risken att du får sämre försäkring till en högre Läs mer om försäkring för Tesla »


Volvo
Ska du försäkra en Volvo? Nedan hittar du information som ger dig förståelse för vad det kan kosta. Du hittar bland annat tabeller som visar hur mycket en ...
Läs mer om försäkring för Volvo »


Volkswagen
För att hitta den bästa bilförsäkringen till din Volkswagen bör du självklart jämföra olika alternativ innan du bestämmer dig för ...
Läs mer om försäkring för Volkswagen »


Audi
För att hitta den bästa bilförsäkringen till din Audi är det två saker du bör fundera på. Delvis hur mycket din bil används, men även hur ...
Läs mer om försäkring för Audi »


BMW
Den bästa bilförsäkringen till din BMW hittar du genom att jämföra olika bilförsäkringar med varandra. Det hjälper vi på Insplanet dig med....
Läs mer om försäkring för BMW »


Ford
Ska du försäkra en Ford? Nedan hittar du information som ger dig förståelse för vad det kan kosta. Du hittar bland annat tabeller som visar hur mycket en Ford...
Läs mer om försäkring för Ford »


Renault
Ska du försäkra en Renault? Nedan hittar du information som ger dig förståelse för vad det kan kosta. Du hittar bland annat tabeller som visar hur mycket ...
Läs mer om försäkring för Renault »


Kia
Kia - FöretagetÖversatt till svenska skulle Kia betyda något i stil med ”Kommer från Asien” eller ”Framåtskridande ...
Läs mer om försäkring för Kia »


Skoda
Oavsett vilken Skodamodell du har vill du självklart hitta rätt bilförsäkring för just dig och din bil. Det ...
Läs mer om försäkring för Skoda »


Nissan
Företaget: Nissan Motor Co Ltd är ett japanskt företag som grundades 1928 och tillverkar både personbilar, lastbilar ...
Läs mer om försäkring för Nissan »


Opel
Ska du försäkra en Opel? Nedan hittar du information som ger dig förståelse för vad det kan kosta. Du hittar bland annat tabeller som visar hur mycket en Opel...
Läs mer om försäkring för Opel »


Porsche
Jämför olika bilförsäkringar till din Porsche innan du bestämmer dig för vilket bolag du vill teckna hos. Vi på Läs mer om försäkring för Porsche »


Citroen
Ska du försäkra en Citroën? Nedan hittar du information som ger dig förståelse för vad det kan kosta. Du hittar bland annat tabeller som visar hur mycket ...
Läs mer om försäkring för Citroen »


Peugeot
Din Peugeot, gammal som ny, försäkrar du bäst genom att jämföra bilförsäkringar samt avgöra vilken nivå du behöver på ditt skydd. Billigast ...
Läs mer om försäkring för Peugeot »


Subaru
Ska du försäkra en Subaru? Nedan hittar du information som ger dig förståelse för vad det kan kosta. Du hittar bland annat tabeller som visar hur mycket en ...
Läs mer om försäkring för Subaru »


Toyota
Du hittar den bästa bilförsäkringen till din Toyota genom att jämföra såväl pris, villkor innehåll mellan olika försäkringsbolag. Även om det grundläggande skyddet...
Läs mer om försäkring för Toyota »


Saab
För att hitta den bästa bilförsäkringen till din Saab bör du fundera på hur, var och när du kör. Då det övergripande innehållet är lika mellan olika ...
Läs mer om försäkring för Saab »


Seat
Ska du försäkra en Seat? Nedan hittar du information som ger dig förståelse för vad det kan kosta. Du hittar bland annat tabeller som visar hur mycket en Seat...
Läs mer om försäkring för Seat »


Mazda
Till din Mazda ska du självklart teckna den bästa bilförsäkringen du kan hitta, men även till det bästa priset. Att betala onödigt höga premier för ditt ...
Läs mer om försäkring för Mazda »


Hyundai
Ska du försäkra en Hyundai? Nedan hittar du information som ger dig förståelse för vad det kan kosta. Du hittar bland annat tabeller som visar hur mycket ...
Läs mer om försäkring för Hyundai »


Honda
För att hitta den bästa bilförsäkringen till din Honda kan det vara klokt att jämföra olika försäkringsbolags ...
Läs mer om försäkring för Honda »


Fiat
Ska du försäkra en Fiat? Nedan hittar du information som ger dig förståelse för vad det kan kosta. Du hittar bland annat tabeller som visar hur mycket en Fiat...
Läs mer om försäkring för Fiat »


Mini
Företaget Mini – Precis som namnet antyder är detta en mycket liten bilmodell. Den första modellen presenterades 1959 av BMC och fram till år 2000 ...
Läs mer om försäkring för Mini »


Jeep
Har du en Jeep som du ska försäkra? Nedan hittar du all information du behöver för att välja rätt bilförsäkring. Du hittar bland annat tabeller som visar hur ...
Läs mer om försäkring för Jeep »


Lexus
En bra bilförsäkring till din Lexus hittar du enkelt genom att jämföra alternativ från olika försäkringsbolag. Vid en första ...
Läs mer om försäkring för Lexus »


Jaguar
Företaget:Jaguar är ett brittiskt bilmärke som började tillverka sidovagnar till motorcyklar 1922. Detta under ...
Läs mer om försäkring för Jaguar »


Chrysler
Ska du försäkra en Chrysler? Nedan hittar du information som ger dig förståelse för vad det kan kosta. Du hittar bland annat tabeller som visar hur mycket...
Läs mer om försäkring för Chrysler »


Mitsubishi
Ska du försäkra en Mitsubishi? Nedan hittar du information som ger dig förståelse för vad det kan kosta. Du hittar bland annat tabeller som visar hur ...
Läs mer om försäkring för Mitsubishi »


Ferrari
Ferrari grundades av italienaren Enza Ferrari (1928) och sedan dess har biltillverkningen skett i Italien. Företaget började med att tävla i racing ...
Läs mer om försäkring för Ferrari »


Land Rover
Landrover: Bilmärket Landrover ägs och av det indiska företaget Tata Motors. Grundidén till modellen kom då britterna ...
Läs mer om försäkring för Land Rover »


Suzuki
Ska du försäkra en Suzuki? Nedan hittar du information som ger dig förståelse för vad det kan kosta. Du hittar bland annat tabeller som visar hur mycket en ...
Läs mer om försäkring för Suzuki »


Chevrolet
Ska du försäkra en Chevrolet? Nedan hittar du information som ger dig förståelse för vad det kan kosta. Du hittar bland annat tabeller som visar hur ...
Läs mer om försäkring för Chevrolet »


Alfa Romeo
Ska du försäkra en Alfa Romeo? Nedan hittar du information som ger dig förståelse för vad det kan kosta. Du hittar bland annat tabeller som visar hur ...
Läs mer om försäkring för Alfa Romeo »


Smart
Företaget Smart: Bilmärken Smart tillverkas idag av Mercedes-Benz men var från början ett projekt mellan Volkswagen och ...
Läs mer om försäkring för Smart »


Digital bilförsäkring
En traditionell bilförsäkring baseras på din ålder, var du bor och vilken bil du har. En digital bilförsäkring fungerar annorlunda. Den ...
Läs mer »


Märkesförsäkringar
Idag så erbjuder nästan alla försäkringsbolag bilförsäkringar och det kan skilja sig en hel del åt mellan olika bilförsäkringar.Dels ...
Läs mer »


Trafikförsäkring
Trafikförsäkringen är ett lagstadgat krav för alla bilar i trafiken. Den ger ersättning till andra trafikanter när de, deras fordon eller ...
Läs mer »


Halvförsäkring
Som bilägare har du stora möjligheter att påverka priset på din bilförsäkring. Därför ska du alltid jämföra halvförsäkringar från olika ...
Läs mer »


Helförsäkring
När det kommer till bilförsäkringar har du som bilägare mycket att säga till om. Genom att jämföra helförsäkringar är det enkelt att ...
Läs mer »