Helförsäkring för bil

När det kommer till bilförsäkringar har du som bilägare mycket att säga till om. Genom att jämföra helförsäkringar är det enkelt att påverka ditt pris och få så bra villkor som möjligt. På detta sätt kan du spara tusentals kronor om året. Att jämföra helförsäkringar för din bil är enkelt – och gratis! Jämför nu och ta del av de bästa och billigaste erbjudandena från försäkringsbolag över hela Sverige.


Om helförsäkring för bil

Ju mer din bil är värd desto mer relevant blir det att ha en helförsäkring. Detta särskilt om bilen saknar vagnskadegaranti, det vill säga den garanti som ger ersättning för yttre skador på bilen och som i regel ingår de allra första åren då du köpt en helt ny bil. Så länge vagnskadegarantin gäller, räcker det med att ha en halvförsäkring till bilen. Så fort vagnskadegarantin gått ut, är det alltså läge att teckna en helförsäkring.

Med försäkringsskyddet helförsäkring får du det största grundläggande ekonomiska skydd som går att få för din bil. För att få ytterligare skydd och bättre villkor på din helförsäkring finns det även många olika tilläggsförsäkringar att teckna till.

Nedan går vi igenom allt du kan tänkas behöva veta för att skapa dig en så bra bild som möjligt över helförsäkringen – och hur du får den bästa och billigaste!

Läs mer:


Vad ingår i helförsäkringen?

En helförsäkring har samma innehåll som en trafikförsäkring samt en halvförsäkring men med ett tillägg: vagnskadeförsäkring. Detta gör att du kan få ersättning för vagnskada, alltså yttre skador på bilen som kan uppkomma vid exempelvis skadegörelse eller olycka. Oavsett vilket försäkringsbolag du tecknar din helförsäkring hos så ingår både trafikförsäkring och halvförsäkring.


Trafikförsäkring – ett måste

Bilens trafikförsäkring ersätter personskador på alla som blir skadade i en olycka i trafiken – förare och medtrafikanter. Eftersom det är lag på att du minst måste ha en trafikförsäkrad bil blir ingen person utan ersättning vid olycka. Skulle du vara oförsäkrad (vilket är olagligt) och vara orsaken till en olycka ges ersättning från Trafikförsäkringsföreningen.

Här kan du läsa mer om trafikförsäkring för bil.


Halvförsäkring – ett brett skydd

En halvförsäkring för bil är den del av det totala försäkringsskyddet som innehåller mest. Halvförsäkringen kan delas upp i två delar: personskydd och skydd för bilen.

 • Krisskydd ger ersättning för terapisessioner i samband med en traumatisk händelse i trafiken.
 • Rättskydd ger ersättning för skadestånd och rättegångskostnader om du blir indragen i en rättstvist.
 • Räddningsskydd ger ersättning för bärgning och hemtransport vid bland annat motorstopp och olycka.
 • Brand ger ersättning för brandskador som exempelvis uppstått av anlagd brand, genom blixtnedslag eller har spridits från närliggande brand.
 • Glas ger ersättning för skada på vindruta, till exempel vid stenskott.
 • Vagnskada ger ersättning för skador på bilen som uppkommit om någon försökt stjäla bilen eller vid fullbordad stöld.
 • Elektronik ger ersättning vid vissa skador på bilens elektronik, växellåda och mekaniska delar inom kraftöverföring.
 • Här kan du läsa mer om halvförsäkring för bil.

  Hur mycket kostar helförsäkring?

  Priset på en helförsäkring är i snitt 6 192 kr per år, baserat på data från Insplanets kunder. Helförsäkring är det högsta försäkringsskyddet du kan välja till din bil och det är därmed det dyraste. Men det är självklart många faktorer som man måste väga in som påverkar premien. Vart du bor kan ha en stor betydelse. En personer som bor i Stockholm betalar i snitt 65% mer för sin helförsäkring än en person som bor i Jämtland.

  Med en tjänst som Insplanet kan du få hjälp med att hitta den billigaste helförsäkringen till din bil. Att jämföra bilförsäkring på insplanet tar 30 sekunder och du från svar från fler försäkringsbolag samtidigt. När du jämfört kan du enkelt välja det försäkringsbolag som du tycker erbjuder dig bäst pris och villkor och sen köpa snabbt och enkelt direkt via Insplanet.

  Helförsäkring - genomsnittspris per län

  Län Hel
  STOCKHOLM 7697
  SKÅNE 5934
  UPPSALA 6009
  VÄSTRA GÖTALAND 5862
  VÄSTMANLAND 5958
  ÖSTERGÖTLAND 5636
  ÖREBRO 5562
  JÖNKÖPING 5897
  SÖDERMANLAND 5631
  DALARNA 5080
  KRONOBERG 5004
  GÄVLEBORG 5067
  BLEKINGE 5164
  HALLAND 5173
  NORRBOTTEN 5313
  VÄSTERNORRLAND 4925
  VÄRMLAND 5115
  KALMAR 5144
  JÄMTLAND 4657
  GOTLAND 4795
  VÄSTERBOTTEN 4736
  Medel 6192

  Läs även: Statistik för 2018: Så mycket kostar bilförsäkringen där du bor


  Varför välja helförsäkring till bilen?

  Även om det bara är en enda punkt som skiljer en helförsäkring mot en halvförsäkring så är det ett mycket stort ekonomiskt skydd. Med helförsäkring får du nämligen ersättning för alla yttre skador som kan uppkomma på fordonet.

  Det handlar oftast om kollisionsskador men kan lika gärna handla om att du av ren otur repar lacken eller att bilen blir utsatt för skadegörelse. Det finns även många tilläggsförsäkringar du kan teckna för att få ett ännu mer omfattande skydd.


  Vagnskadeförsäkring

  En vagnskadeförsäkring innebär att du får ersättning vid yttre skador. Det kan handla om att ett träd välter omkull över din bil, du hamnar i en trafikolycka eller om någon avsiktligt skadar din bil.

  Handlar det om konstruktionsfel eller rostskador gäller inte vagnskadeförsäkringen. Det finns också ett aktsamhetskrav i försäkringen, vilket bland annat kan handla om att du inte får köra din bil vid körförbud. Om du bryter mot detta krav kan ersättningen nekas eller bli mindre.

  Köper du en helt ny bil är det mycket vanligt att en vagnskadegaranti ingår. Det betyder att du enbart behöver teckna en halvförsäkring under de allra första åren. Däremot bör du komma ihåg att teckna helförsäkring när dessa år har passerat eftersom du annars står utan vagnskadeförsäkringen.

  Jämför och teckna ny bilförsäkring.


  Tilläggsförsäkring – extra trygghet

  Även om en helförsäkring till bilen ger ett stort och brett ekonomiskt skydd bör du se över utbudet av tilläggsförsäkringar. Dessa kan både ge ett extra skydd, förbättra det skydd du redan har eller sänka kostnaden på självrisken.

  Utbudet av tilläggsförsäkringar är olika mellan olika försäkringsbolag. Men de allra flesta går endast att teckna om du har helförsäkringen hos försäkringsbolaget. Några av de populäraste tilläggsförsäkringarna på marknaden är:

  • Drulleförsäkring
  • Självriskreducering
  • Hyrbil
  • Assistans
  • Olycksfall (rehab)


  Råd till en bättre helförsäkring

  Jämför. Att jämföra pris på helförsäkring till bilen är ett enkelt första steg för att inte betala för mycket. Något du gör enklast online. Här kan du snabbt jämföra försäkringsbolag och bilförsäkringar från ett stort urval av försäkringslösningar och priser. Det du ska komma ihåg är att du bör göra dessa jämförelser regelbundet. Risken är annars att du sitter med samma försäkringsbolag år efter år med ett avtal som inte alls är lika bra i jämförelse med konkurrerande bolag.

  Fråga. Det finns mängder av tips på vad du kan göra för att få billigare premie på din bilförsäkring. Men i slutändan handlar det om vad försäkringsbolagen erbjuder för alternativ. Det kan vara allt från att du kan få rabatt om du har flera försäkringar hos bolaget som att rabatt fås om du har bilen inlåst på nätterna. Det rekommenderas därför att du alltid frågar ditt försäkringsbolag vad du kan göra för att pressa priset. Förstår du hur prissättningen fungerar är det dessutom enklare att kunna pressa priset – och med det ordna ett bättre försäkringsavtal.  Direktnummer: 08-51 000 060
  E-post: info@insplanet.com


  Jämför bilförsäkring

  - Priser direkt från bolagen, börja här!

  Bilförsäkring  Jämför olika försäkringar  Tesla
  Innan du försäkrar din Tesla är det viktigt att du jämför bilförsäkring hos olika bolag. Annars är risken att du får sämre försäkring till en högre Läs mer om försäkring för Tesla »


  Volvo
  Ska du försäkra en Volvo? Jämför bilförsäkring innan du tecknar!Nedan hittar du information som ger dig förståelse för vad det kan kosta att försäkra ...
  Läs mer om försäkring för Volvo »


  Volkswagen
  Har du en Volkswagen som du ska försäkra? Jämför bilförsäkring innan du tecknar!Nedan hittar du info som ger dig en bild över vad det kan kosta ...
  Läs mer om försäkring för Volkswagen »


  Audi
  Behöver du en ny bilförsäkring till din Audi? Jämför bilförsäkring innan du tecknar! Nedan hittar du information som ger dig förståelse för vad det kan...
  Läs mer om försäkring för Audi »


  BMW
  Ska du försäkra din BMW? Jämför bilförsäkring innan du tecknar!Nedan hittar du information som ger dig förståelse för vad det kan kosta att försäkra en ...
  Läs mer om försäkring för BMW »


  Ford
  Letar du en prisvärd bilförsäkring till din Ford? Nedan hittar du information som ger dig förståelse för vad det kan kosta. Du hittar bland annat tabeller som...
  Läs mer om försäkring för Ford »


  Renault
  Ska du försäkra en Renault? Nedan hittar du information som ger dig förståelse för vad det kan kosta. Du hittar bland annat tabeller som visar hur mycket ...
  Läs mer om försäkring för Renault »


  Kia
  Har du en Kia som du ska försäkra? Jämför bilförsäkring innan du tecknar!Nedan hittar du information som ger dig förståelse för vad det kan kosta att ...
  Läs mer om försäkring för Kia »


  Skoda
  Oavsett vilken Skodamodell du har vill du självklart hitta rätt bilförsäkring för just dig och din bil. Det ...
  Läs mer om försäkring för Skoda »


  Nissan
  Behöver du en ny bilförsäkring till din Nissan? Jämför bilförsäkring innan du tecknar!Nedan hittar du information som ger dig förståelse för vad det ...
  Läs mer om försäkring för Nissan »


  Opel
  Letar du en prisvärd bilförsäkring till din Opel? Nedan hittar du information som ger dig förståelse för vad det kan kosta. Du hittar bland annat tabeller som...
  Läs mer om försäkring för Opel »


  Porsche
  Ska du försäkra en Porsche? Jämför bilförsäkring innan du tecknar!Nedan hittar du information som ger dig förståelse för vad det kan kosta att ...
  Läs mer om försäkring för Porsche »


  Citroen
  Har du en Citroën som du ska försäkra? Nedan hittar du information som ger dig förståelse för vad det kan kosta. Du hittar bland annat tabeller som visar ...
  Läs mer om försäkring för Citroen »


  Peugeot
  Behöver du en ny försäkring till din Peugeot? Jämför bilförsäkring innan du tecknar!Nedan hittar du information som ger dig förståelse för vad det ...
  Läs mer om försäkring för Peugeot »


  Subaru
  Letar du en prisvärd bilförsäkring till din Subaru? Nedan hittar du information som ger dig förståelse för vad det kan kosta. Du hittar bland annat tabeller...
  Läs mer om försäkring för Subaru »


  Toyota
  Du hittar den bästa bilförsäkringen till din Toyota genom att jämföra innehåll, pris och villkor hos olika försäkringsbolag. Även om det grundläggande ...
  Läs mer om försäkring för Toyota »


  Saab
  För att hitta den bästa bilförsäkringen till din Saab bör du fundera på hur, var och när du kör. Då det övergripande innehållet är lika mellan olika ...
  Läs mer om försäkring för Saab »


  Seat
  Ska du försäkra en Seat? Nedan hittar du information som ger dig förståelse för vad det kan kosta. Du hittar bland annat tabeller som visar hur mycket en Seat...
  Läs mer om försäkring för Seat »


  Mazda
  Har du en Mazda som du ska försäkra? Jämför bilförsäkring innan du tecknar!Din Mazda förtjänar den bästa bilförsäkringen. Både när det kommer till ...
  Läs mer om försäkring för Mazda »


  Hyundai
  Ska du försäkra en Hyundai? Nedan hittar du information som ger dig förståelse för vad det kan kosta. Du hittar bland annat tabeller som visar hur mycket ...
  Läs mer om försäkring för Hyundai »


  Honda
  För att hitta den bästa bilförsäkringen till din Honda kan det vara klokt att jämföra olika försäkringsbolags ...
  Läs mer om försäkring för Honda »


  Fiat
  Letar du en prisvärd bilförsäkring till din Fiat? Nedan hittar du information som ger dig förståelse för vad det kan kosta. Du hittar bland annat tabeller som...
  Läs mer om försäkring för Fiat »


  Mini
  Behöver du teckna en ny bilförsäkring till din Mini? Jämför bilförsäkring innan du tecknar!Det finns många faktorer som avgör vilken premie du får på ...
  Läs mer om försäkring för Mini »


  Jeep
  Har du en Jeep som du ska försäkra? Nedan hittar du all information du behöver för att välja rätt bilförsäkring. Du hittar bland annat tabeller som visar hur ...
  Läs mer om försäkring för Jeep »


  Lexus
  En bra bilförsäkring till din Lexus hittar du enkelt genom att jämföra alternativ från olika försäkringsbolag. Vid en första ...
  Läs mer om försäkring för Lexus »


  Jaguar
  Ska du försäkra en Jaguar? Jämför bilförsäkring innan du tecknar!Nedan hittar du information som ger dig förståelse för vad det kan kosta att ...
  Läs mer om försäkring för Jaguar »


  Chrysler
  Letar du en prisvärd bilförsäkring till din Chrysler? Nedan hittar du information som ger dig förståelse för vad det kan kosta. Du hittar bland annat ...
  Läs mer om försäkring för Chrysler »


  Mitsubishi
  Ska du försäkra en Mitsubishi? Nedan hittar du information som ger dig förståelse för vad det kan kosta. Du hittar bland annat tabeller som visar hur ...
  Läs mer om försäkring för Mitsubishi »


  Ferrari
  Ferrari grundades av italienaren Enza Ferrari (1928) och sedan dess har biltillverkningen skett i Italien. Företaget började med att tävla i racing ...
  Läs mer om försäkring för Ferrari »


  Land Rover
  Har du en Land Rover som du ska försäkra? Jämför bilförsäkring innan du tecknar!Nedan hittar du information som ger dig förståelse för vad det ...
  Läs mer om försäkring för Land Rover »


  Suzuki
  Letar du en prisvärd bilförsäkring till din Suzuki? Nedan hittar du information som ger dig förståelse för vad det kan kosta. Du hittar bland annat tabeller...
  Läs mer om försäkring för Suzuki »


  Chevrolet
  Ska du försäkra en Chevrolet? Nedan hittar du information som ger dig förståelse för vad det kan kosta. Du hittar bland annat tabeller som visar hur ...
  Läs mer om försäkring för Chevrolet »


  Alfa Romeo
  Behöver du teckna en ny bilförsäkring till din Alfa Romeo? Jämför bilförsäkring innan du tecknar! Nedan hittar du information som ger dig ...
  Läs mer om försäkring för Alfa Romeo »


  Smart
  Ska du försäkra en Smart? Jämför bilförsäkring innan du tecknar!Nedan hittar du information som ger dig förståelse för vad det kan kosta att försäkra ...
  Läs mer om försäkring för Smart »


  Digital bilförsäkring
  En traditionell bilförsäkring baseras på din ålder, var du bor och vilken bil du har. En digital bilförsäkring fungerar annorlunda. Den ...
  Läs mer »


  Märkesförsäkringar
  Idag så erbjuder nästan alla försäkringsbolag bilförsäkringar och det kan skilja sig en hel del åt mellan olika bilförsäkringar.Dels ...
  Läs mer »


  Trafikförsäkring
  Trafikförsäkringen är ett lagstadgat krav för alla bilar i trafiken. Den ger ersättning till andra trafikanter när de, deras fordon eller ...
  Läs mer »


  Halvförsäkring
  Som bilägare har du stora möjligheter att påverka priset på din bilförsäkring. Därför ska du alltid jämföra halvförsäkringar från olika ...
  Läs mer »


  Helförsäkring
  När det kommer till bilförsäkringar har du som bilägare mycket att säga till om. Genom att jämföra helförsäkringar är det enkelt att ...
  Läs mer »