Halvförsäkring Bil

Som bilägare har du stora möjligheter att påverka priset på din bilförsäkring. Därför ska du alltid jämföra halvförsäkringar från olika försäkringsbolag för att få så tacksamma villkor som möjligt. Att jämföra olika bilförsäkringar är gratis och du binder inte upp dig på något sätt, om du inte själv väljer att faktiskt teckna en ny bilförsäkring.


Om halvförsäkring för bil

Försäkringstrappan för bilar består av tre steg. Längst ned är trafikförsäkring som är en lagstadgad försäkring du måste ha. Nästa steg är halvförsäkring som ger ett stort och brett ekonomiskt skydd för både fordon och person. Det sista steget är helförsäkring som även ger ersättning för vagnskada, alltså ett mer heltäckande skydd för yttre skador på bilen.

Du bör alltid välja nivå beroende på vilket behov du har. En halvförsäkring passar bäst om du vill ha ett stort försäkringsskydd men har en bil som inte är värd att reparera så mycket vid vagnskada. Här kan du läsa mer om vad som ingår i en halvförsäkring och ta del av handfasta tips för att enklare välja rätt bolag.

Läs mer:

 • Vad ingår i halvförsäkringen?
 • Varför välja halvförsäkring?
 • Råd till en bättre halvförsäkring

 • Vad ingår i halvförsäkringen?

  I en halvförsäkring ingår en trafikförsäkring samt ett stort ekonomiskt skydd för både bilen och dig som förare. Viktigt att ha i åtanke är att villkor och priser kan skilja sig åt mellan olika försäkringsbolag. Så var noga med att ta reda på vad som ingår och vad som är viktigt för dig, när du jämför din bilförsäkring.

  Delkaskoförsäkring

  Delkasko är en term som används inom försäkringsbranschen för att beskriva det som ingår i din halvförsäkring, utöver trafikförsäkringen. Du kan alltså inte teckna en delkaskoförsäkring du tecknar en halvförsäkring. I halvförsäkring för bil ingår förutom den obligatoriska trafikförsäkringen även det du kan läsa om nedan.


  Ekonomiskt skydd för bilen

 • Du får ersättning vid de flesta skador som uppstått vid brand. Däremot gäller detta inte om branden har uppstått av kortslutning, frost eller köld. Detta eftersom sådana bränder inte bör uppstå om du servar och underhåller din bil ordentligt.
 • Glasskador på sido-, fram-, och bakfönster. Den vanligaste orsaken är stenskott.
 • Stöld av bilen eller monterade delar till den. Är delarna fabriksmonterade brukar ersättningsnivån vara högre än om de är eftermonterade. Även skada på bilen och dess tillbehör som uppstått vid stöld eller stöldförsök eller rån.
 • Skada på vissa maskindelar samt elektronikdelar. Detta gäller främst motor och kraftöverföring och på denna punkt finns alltid en begränsning. Det kan exempelvis vara att den endast gäller om bilen körts mindre än 10 000 mil.

 • Ekonomiskt skydd för personen

 • Genom krisskyddet kan du få hjälp med samtal hos psykolog eller terapeut efter en trafiksituation som du upplevt som mycket obehaglig.
 • Räddningsskyddet används om bilen plötsligt går sönder och du blir stående långt hemifrån. I dessa fall ersätter försäkringen kostnaden för att bärgningsbil ska transportera bilen till verkstad. Därefter får du som förare ersättning för eventuell transport av bilen, dig själv och passagerare till hemorten. Transport till hemort ingår även om bilen skulle bli stulen.
 • Rättsskyddet kan användas om du kommer i tvist med någon person eller företag angående bilen. Skyddet ger ersättning för domstolskostnader och eventuella advokatkostnader om tvisten går upp i domstol.
 • Hur mycket kostar en halvförsäkring för bil?

  Priset på en halvförsäkring är i snitt 4 126 kronor per år, baserat på försäkringar tecknade av Insplanets kunder. Priset kan variera beroende på vart man bor och vilken bil man kör. Sen finns det många andra faktorer som man måste ha i åtanke. Som hur gammal din bil är och hur mycket du tänkt köra. Försäkringsbolagen baserar priset på hur stor risk det är att du skulle vara med i en olycka.

  Bolagen beräknar risken olika och därför kan du få olika pris får olika bolag. Med en tjänst som Insplanet får du pris från fler bolag samtidigt, du kan på så sätt jämföra de olika bolagen och priserna. Men kom ihåg att inte bara titta på priset utan även titta på vad som ingår i din försäkring!

  Halvförsäkring - genomsnittspris per län

  Län Halv
  STOCKHOLM 5342
  SKÅNE 4067
  UPPSALA 3870
  VÄSTRA GÖTALAND 3865
  VÄSTMANLAND 3853
  ÖSTERGÖTLAND 3653
  ÖREBRO 3647
  JÖNKÖPING 3586
  SÖDERMANLAND 3544
  DALARNA 3475
  KRONOBERG 3219
  GÄVLEBORG 3168
  BLEKINGE 3079
  HALLAND 3075
  NORRBOTTEN 3052
  VÄSTERNORRLAND 3016
  VÄRMLAND 3014
  KALMAR 2814
  JÄMTLAND 2808
  GOTLAND 2804
  VÄSTERBOTTEN 2758
  Medel 4126

  Läs även: Statistik för 2018: Så mycket kostar bilförsäkringen där du bor


  Varför välja halvförsäkring?

  En halvförsäkring är det mellersta försäkringssteget av trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring. Nedan får du svar på varför du inte bör gå ner ett steg på försäkringstrappan och varför ett kliv upp inte heller alltid är rätt.


  Säkrare än trafikförsäkring

  Den stora fördelen med halvförsäkring är personskyddet. Trafikförsäkringen erbjuder egentligen inte något skydd för dig eller ditt fordon. Den är istället menad att skydda fordon, personer och ting som din bil potentiellt sett kan skada om det sker en olycka. Därför behöver du en halvförsäkring om du vill ha något som helst försäkringsskydd för dig själv och din egendom.

  Halvförsäkringen erbjuder ett visst skydd för din bil, som till exempel ersättning vid stöld eller vissa typer av bränder. Det är dock långt ifrån ett heltäckande skydd, och du måste fortfarande betala självrisk för att få ersättning.

  Personskyddet, och då främst delarna som gäller rättskydd och krisskydd, är det som gör halvförsäkringen väldigt värdefull. Att ta en kostnad som uppstått på bilen vid olycka kan många acceptera. Det handlar om att antingen reparera bilen för någon tusenlapp eller skrota den. Men de kostnader som kan uppkomma vid tvist eller krissituation kan bli betydligt större.

  En utdragen tvist kan i många fall växa till att kosta flera hundra tusen, vilket är en kostnad som de flesta inte kan hantera på egen hand. Därför är det också viktigt att försäkra sig mot.


  Helförsäkring inte alltid värd sin kostnad

  Helförsäkringen täcker allt som ingår i halvförsäkringen, plus ett skydd mot vagnskada. Det är också största anledningen att inte välja helförsäkring.

  En vagnskadeförsäkring betyder att du kan få ersättning för skada på bilen vid olycka, eller att du exempelvis råkat skrapa sönder lacken. Men för att få ersättning måste du betala en självrisk vilket inte sällan ligger på kring 3 000 kr. Att betala så mycket för att laga en bil som är värd 3 - 5 000 tycker många är onödigt. I dessa fall är det ofta smartare att teckna en halvförsäkring.

  Om en helförsäkring passar dig bättre kan du läsa mer om att teckna helförsäkring för bil.


  Råd till en bättre halvförsäkring

  Alla vill ha en billig halvförsäkring. Genom att jämföra erbjudanden och priser från olika försäkringsbolag får du en bra bild över marknaden. Förstår du hur prissättningen fungerar är det enklare att kunna pressa priset – och med det ordna ett bättre försäkringsavtal. Nedan följer några bra tips att tänka på innan du tecknar en bilförsäkring.


  Ta reda på skillnaderna

  Många försäkringsbolag vill hellre sälja helförsäkring istället för halvförsäkring. Detta inte bara för att den kostar mer utan även för att det ger ett tydligare skydd för vad som ingår och inte ingår inom försäkringens ramar. Av den anledningen är prisskillnaden ofta inte stor mellan halv- och helförsäkring till bilen.

  Det du bör fråga dig är om den lilla prisskillnaden är värd det mindre försäkringsskydd du får vid enbart en halvförsäkring. Nedan följer tre handfasta tips för att få en så bra försäkring som möjligt.


  Jämför inte bara priset

  Allt för många stirrar sig blinda på priset när de väljer försäkring. De väljer den billigaste och är jättenöjda – fram till dagen då något händer. För det är när olyckan är framme som det verkligen visar sig om din försäkring är bra. Så var noga med att kolla upp det finstilta i vad som ingår. Först då vet du att du fått ett bra avtal.

  Försäkringsbolagen skiljer sig åt i deras erbjudanden. Allt från att självrisken ligger på 3 000 kronor eller 2 000 kronor, att högsta ersättningsnivån ger olika mycket eller att skada på maskindelar ersätts upp till 7 eller 10 år. Därför bör du fundera över vilka punkter du anser är viktigast för dig och därefter söka en försäkring som uppfyller dessa på bästa sätt.


  Kolla upp om drulleförsäkring ingår

  Drulleförsäkring, också kallad allriskförsäkring, innebär att du kan få ersättning för skador på inredningen (exempelvis utspillt kaffe eller målarfärg) samt ersättning för borttappade nycklar och feltankning. En drulleförsäkring är en av de mest populära tilläggsförsäkringarna och du bör vara noga med att kontrollera om denna del ingår eller inte.  E-post: info@insplanet.com
  Direktnummer: 08-51 00 00 42  Jämför bilförsäkring

  - Priser direkt från bolagen, börja här!

  Bilförsäkring  Jämför olika försäkringar  Tesla
  Innan du försäkrar din Tesla är det viktigt att du jämför bilförsäkring hos olika bolag. Annars är risken att du får sämre försäkring till en högre Läs mer om försäkring för Tesla »


  Volvo
  När du letar efter den bästa försäkringen för din Volvo är det viktigt att jämföra vad olika försäkringar kostar och vad som ...
  Läs mer om försäkring för Volvo »


  Volkswagen
  För att hitta den bästa bilförsäkringen till din Volkswagen bör du självklart jämföra olika alternativ innan du bestämmer dig för ...
  Läs mer om försäkring för Volkswagen »


  Audi
  För att hitta den bästa bilförsäkringen till din Audi är det två saker du bör fundera på. Delvis hur mycket din bil används, men även hur ...
  Läs mer om försäkring för Audi »


  BMW
  Den bästa bilförsäkringen till din BMW hittar du genom att jämföra olika bilförsäkringar med varandra. Det hjälper vi på Insplanet dig med....
  Läs mer om försäkring för BMW »


  Ford
  Ska du försäkra en Ford? Nedan hittar du information som ger dig förståelse för vad det kan kosta. Du hittar bland annat tabeller som visar hur mycket en Ford...
  Läs mer om försäkring för Ford »


  Renault
  Ska du försäkra en Renault? Nedan hittar du information som ger dig förståelse för vad det kan kosta. Du hittar bland annat tabeller som visar hur mycket ...
  Läs mer om försäkring för Renault »


  Kia
  Kia - FöretagetÖversatt till svenska skulle Kia betyda något i stil med ”Kommer från Asien” eller ”Framåtskridande ...
  Läs mer om försäkring för Kia »


  Skoda
  Oavsett vilken Skodamodell du har vill du självklart hitta rätt bilförsäkring för just dig och din bil. Det ...
  Läs mer om försäkring för Skoda »


  Nissan
  Företaget: Nissan Motor Co Ltd är ett japanskt företag som grundades 1928 och tillverkar både personbilar, lastbilar ...
  Läs mer om försäkring för Nissan »


  Opel
  Ska du försäkra en Opel? Nedan hittar du information som ger dig förståelse för vad det kan kosta. Du hittar bland annat tabeller som visar hur mycket en Opel...
  Läs mer om försäkring för Opel »


  Porsche
  Jämför olika bilförsäkringar till din Porsche innan du bestämmer dig för vilket bolag du vill teckna hos. Vi på Läs mer om försäkring för Porsche »


  Citroen
  Ska du försäkra en Citroën? Nedan hittar du information som ger dig förståelse för vad det kan kosta. Du hittar bland annat tabeller som visar hur mycket ...
  Läs mer om försäkring för Citroen »


  Peugeot
  Din Peugeot, gammal som ny, försäkrar du bäst genom att jämföra bilförsäkringar samt avgöra vilken nivå du behöver på ditt skydd. Billigast ...
  Läs mer om försäkring för Peugeot »


  Subaru
  Ska du försäkra en Subaru? Nedan hittar du information som ger dig förståelse för vad det kan kosta. Du hittar bland annat tabeller som visar hur mycket en ...
  Läs mer om försäkring för Subaru »


  Toyota
  Du hittar den bästa bilförsäkringen till din Toyota genom att jämföra såväl pris, villkor innehåll mellan olika försäkringsbolag. Även om det grundläggande skyddet...
  Läs mer om försäkring för Toyota »


  Saab
  För att hitta den bästa bilförsäkringen till din Saab bör du fundera på hur, var och när du kör. Då det övergripande innehållet är lika mellan olika ...
  Läs mer om försäkring för Saab »


  Seat
  Ska du försäkra en Seat? Nedan hittar du information som ger dig förståelse för vad det kan kosta. Du hittar bland annat tabeller som visar hur mycket en Seat...
  Läs mer om försäkring för Seat »


  Mazda
  Till din Mazda ska du självklart teckna den bästa bilförsäkringen du kan hitta, men även till det bästa priset. Att betala onödigt höga premier för ditt ...
  Läs mer om försäkring för Mazda »


  Hyundai
  Ska du försäkra en Hyundai? Nedan hittar du information som ger dig förståelse för vad det kan kosta. Du hittar bland annat tabeller som visar hur mycket ...
  Läs mer om försäkring för Hyundai »


  Honda
  För att hitta den bästa bilförsäkringen till din Honda kan det vara klokt att jämföra olika försäkringsbolags ...
  Läs mer om försäkring för Honda »


  Fiat
  Ska du försäkra en Fiat? Nedan hittar du information som ger dig förståelse för vad det kan kosta. Du hittar bland annat tabeller som visar hur mycket en Fiat...
  Läs mer om försäkring för Fiat »


  Mini
  Företaget Mini – Precis som namnet antyder är detta en mycket liten bilmodell. Den första modellen presenterades 1959 av BMC och fram till år 2000 ...
  Läs mer om försäkring för Mini »


  Jeep
  Har du en Jeep som du ska försäkra? Nedan hittar du all information du behöver för att välja rätt bilförsäkring. Du hittar bland annat tabeller som visar hur ...
  Läs mer om försäkring för Jeep »


  Lexus
  En bra bilförsäkring till din Lexus hittar du enkelt genom att jämföra alternativ från olika försäkringsbolag. Vid en första ...
  Läs mer om försäkring för Lexus »


  Jaguar
  Företaget:Jaguar är ett brittiskt bilmärke som började tillverka sidovagnar till motorcyklar 1922. Detta under ...
  Läs mer om försäkring för Jaguar »


  Chrysler
  Ska du försäkra en Chrysler? Nedan hittar du information som ger dig förståelse för vad det kan kosta. Du hittar bland annat tabeller som visar hur mycket...
  Läs mer om försäkring för Chrysler »


  Mitsubishi
  Ska du försäkra en Mitsubishi? Nedan hittar du information som ger dig förståelse för vad det kan kosta. Du hittar bland annat tabeller som visar hur ...
  Läs mer om försäkring för Mitsubishi »


  Ferrari
  Ferrari grundades av italienaren Enza Ferrari (1928) och sedan dess har biltillverkningen skett i Italien. Företaget började med att tävla i racing ...
  Läs mer om försäkring för Ferrari »


  Land Rover
  Landrover: Bilmärket Landrover ägs och av det indiska företaget Tata Motors. Grundidén till modellen kom då britterna ...
  Läs mer om försäkring för Land Rover »


  Suzuki
  Ska du försäkra en Suzuki? Nedan hittar du information som ger dig förståelse för vad det kan kosta. Du hittar bland annat tabeller som visar hur mycket en ...
  Läs mer om försäkring för Suzuki »


  Chevrolet
  Ska du försäkra en Chevrolet? Nedan hittar du information som ger dig förståelse för vad det kan kosta. Du hittar bland annat tabeller som visar hur ...
  Läs mer om försäkring för Chevrolet »


  Alfa Romeo
  Ska du försäkra en Alfa Romeo? Nedan hittar du information som ger dig förståelse för vad det kan kosta. Du hittar bland annat tabeller som visar hur ...
  Läs mer om försäkring för Alfa Romeo »


  Smart
  Företaget Smart: Bilmärken Smart tillverkas idag av Mercedes-Benz men var från början ett projekt mellan Volkswagen och ...
  Läs mer om försäkring för Smart »


  Digital bilförsäkring
  En traditionell bilförsäkring baseras på din ålder, var du bor och vilken bil du har. En digital bilförsäkring fungerar annorlunda. Den ...
  Läs mer »


  Märkesförsäkringar
  Idag så erbjuder nästan alla försäkringsbolag bilförsäkringar och det kan skilja sig en hel del åt mellan olika bilförsäkringar.Dels ...
  Läs mer »


  Trafikförsäkring
  Trafikförsäkringen är ett lagstadgat krav för alla bilar i trafiken. Den ger ersättning till andra trafikanter när de, deras fordon eller ...
  Läs mer »


  Halvförsäkring
  Som bilägare har du stora möjligheter att påverka priset på din bilförsäkring. Därför ska du alltid jämföra halvförsäkringar från olika ...
  Läs mer »


  Helförsäkring
  När det kommer till bilförsäkringar har du som bilägare mycket att säga till om. Genom att jämföra helförsäkringar är det enkelt att ...
  Läs mer »