Halvförsäkring Bil

Som bilägare har du stora möjligheter att påverka priset på din bilförsäkring. Därför ska du alltid jämföra halvförsäkringar från olika försäkringsbolag för att få så tacksamma villkor som möjligt. Att jämföra olika försäkringar är gratis och du binder inte upp dig på något sätt, om du inte själv väljer att faktiskt teckna en ny bilförsäkring.


Om halvförsäkring för bil

Försäkringstrappan för bilar består av tre steg. Längst ned är trafikförsäkring som är en lagstadgad försäkring du måste ha. Nästa steg är halvförsäkring som ger ett stort och brett ekonomiskt skydd för både fordon och person. Det sista steget är helförsäkring som även ger ersättning för vagnskada, alltså ett mer heltäckande skydd för yttre skador på bilen.

Du bör alltid välja nivå beroende på vilket behov du har. En halvförsäkring passar bäst om du vill ha ett stort försäkringsskydd men har en bil som inte är värd att reparera så mycket vid vagnskada. Här kan du läsa mer om vad som ingår i en halvförsäkring och ta del av handfasta tips för att enklare välja rätt bolag.

Läs mer:

 • Vad ingår i halvförsäkringen?
 • Varför välja halvförsäkring?
 • Råd till en bättre halvförsäkring

 • Vad ingår i halvförsäkringen?

  I en halvförsäkring ingår en trafikförsäkring samt ett stort ekonomiskt skydd för både bilen och dig som förare. Viktigt att ha i åtanke är att villkor och priser kan skilja sig åt mellan olika försäkringsbolag. Så var noga med att ta reda på vad som ingår och vad som är viktigt för dig, när du jämför din bilförsäkring.


  Ekonomiskt skydd för bilen

 • Du får ersättning vid de flesta skador som uppstått vid brand. Däremot gäller detta inte om branden har uppstått av kortslutning, frost eller köld. Detta eftersom sådana bränder inte bör uppstå om du servar och underhåller din bil ordentligt.
 • Glasskador på sido-, fram-, och bakfönster. Den vanligaste orsaken är stenskott.
 • Stöld av bilen eller monterade delar till den. Är delarna fabriksmonterade brukar ersättningsnivån vara högre än om de är eftermonterade. Även skada på bilen och dess tillbehör som uppstått vid stöld eller stöldförsök eller rån.
 • Skada på vissa maskindelar samt elektronikdelar. Detta gäller främst motor och kraftöverföring och på denna punkt finns alltid en begränsning. Det kan exempelvis vara att den endast gäller om bilen körts mindre än 10 000 mil.

 • Ekonomiskt skydd för personen

 • Genom krisskyddet kan du få hjälp med samtal hos psykolog eller terapeut efter en trafiksituation som du upplevt som mycket obehaglig.
 • Räddningsskyddet används om bilen plötsligt går sönder och du blir stående långt hemifrån. I dessa fall ersätter försäkringen kostnaden för att bärgningsbil ska transportera bilen till verkstad. Därefter får du som förare ersättning för eventuell transport av bilen, dig själv och passagerare till hemorten. Transport till hemort ingår även om bilen skulle bli stulen.
 • Rättsskyddet kan användas om du kommer i tvist med någon person eller företag angående bilen. Skyddet ger ersättning för domstolskostnader och eventuella advokatkostnader om tvisten går upp i domstol.

 • Varför välja halvförsäkring?

  En halvförsäkring är det mellersta försäkringssteget av trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring. Nedan får du svar på varför du inte bör gå ner ett steg på försäkringstrappan och varför ett kliv upp inte heller alltid är rätt.


  Säkrare än trafikförsäkring

  Den stora fördelen med halvförsäkring är personskyddet. Trafikförsäkringen erbjuder egentligen inte något skydd för dig eller ditt fordon. Den är istället menad att skydda fordon, personer och ting som din bil potentiellt sett kan skada om det sker en olycka. Därför behöver du en halvförsäkring om du vill ha något som helst försäkringsskydd för dig själv och din egendom.

  Halvförsäkringen erbjuder ett visst skydd för din bil, som till exempel ersättning vid stöld eller vissa typer av bränder. Det är dock långt ifrån ett heltäckande skydd, och du måste fortfarande betala självrisk för att få ersättning.

  Personskyddet, och då främst delarna som gäller rättskydd och krisskydd, är det som gör halvförsäkringen väldigt värdefull. Att ta en kostnad som uppstått på bilen vid olycka kan många acceptera. Det handlar om att antingen reparera bilen för någon tusenlapp eller skrota den. Men de kostnader som kan uppkomma vid tvist eller krissituation kan bli betydligt större.

  En utdragen tvist kan i många fall växa till att kosta flera hundra tusen, vilket är en kostnad som de flesta inte kan hantera på egen hand. Därför är det också viktigt att försäkra sig mot.


  Helförsäkring inte alltid värd sin kostnad

  Helförsäkringen täcker allt som ingår i halvförsäkringen, plus ett skydd mot vagnskada. Det är också största anledningen att inte välja helförsäkring.

  En vagnskadeförsäkring betyder att du kan få ersättning för skada på bilen vid olycka, eller att du exempelvis råkat skrapa sönder lacken. Men för att få ersättning måste du betala en självrisk vilket inte sällan ligger på kring 3 000 kr. Att betala så mycket för att laga en bil som är värd 3 - 5 000 tycker många är onödigt. I dessa fall är det ofta smartare att teckna en halvförsäkring.

  Om en helförsäkring passar dig bättre kan du läsa mer om att teckna helförsäkring för bil.


  Råd till en bättre halvförsäkring

  Alla vill ha en billig halvförsäkring. Genom att jämföra erbjudanden och priser från olika försäkringsbolag får du en bra bild över marknaden. Förstår du hur prissättningen fungerar är det enklare att kunna pressa priset – och med det ordna ett bättre försäkringsavtal. Nedan följer några bra tips att tänka på innan du tecknar en bilförsäkring.


  Ta reda på skillnaderna

  Många försäkringsbolag vill hellre sälja helförsäkring istället för halvförsäkring. Detta inte bara för att den kostar mer utan även för att det ger ett tydligare skydd för vad som ingår och inte ingår inom försäkringens ramar. Av den anledningen är prisskillnaden ofta inte stor mellan halv- och helförsäkring till bilen.

  Det du bör fråga dig är om den lilla prisskillnaden är värd det mindre försäkringsskydd du får vid enbart en halvförsäkring. Nedan följer tre handfasta tips för att få en så bra försäkring som möjligt.


  Jämför inte bara priset

  Allt för många stirrar sig blinda på priset när de väljer försäkring. De väljer den billigaste och är jättenöjda – fram till dagen då något händer. För det är när olyckan är framme som det verkligen visar sig om din försäkring är bra. Så var noga med att kolla upp det finstilta i vad som ingår. Först då vet du att du fått ett bra avtal.

  Försäkringsbolagen skiljer sig åt i deras erbjudanden. Allt från att självrisken ligger på 3 000 kronor eller 2 000 kronor, att högsta ersättningsnivån ger olika mycket eller att skada på maskindelar ersätts upp till 7 eller 10 år. Därför bör du fundera över vilka punkter du anser är viktigast för dig och därefter söka en försäkring som uppfyller dessa på bästa sätt.


  Kolla upp om drulleförsäkring ingår

  Drulleförsäkring, också kallad allriskförsäkring, innebär att du kan få ersättning för skador på inredningen (exempelvis utspillt kaffe eller målarfärg) samt ersättning för borttappade nycklar och feltankning. En drulleförsäkring är en av de mest populära tilläggsförsäkringarna och du bör vara noga med att kontrollera om denna del ingår eller inte.  E-post: info@insplanet.com
  Direktnummer: 08-51 00 00 42  Jämför bilförsäkring

  - Priser direkt från bolagen, börja här!

  Bilförsäkring  Jämför olika försäkringar  Fakta om Bilförsäkring

  Lexus

  En bra bilförsäkring till din Lexus hittar du enkelt genom att jämföra alternativ från olika försäkringsbolag. Vid en första ...

  Läs mer »
  Chevrolet

  Den bästa försäkringen till din Chevrolet kan vi på Insplanet hjälpa dig att hitta. Vi ser över och jämför Sveriges försäkringsbolag, och ger dig en enkel och ...

  Läs mer »
  Seat

  Till din Seat hittar du den bästa bilförsäkringen genom att se över ditt behov av skydd och samtidigt ställa detta mot det utbud som finns inom försäkringsbranschen. Du ...

  Läs mer »
  Porsche

  Jämför olika bilförsäkringar till din Porsche innan du bestämmer dig för vilket bolag du vill teckna hos. Vi på
  Läs mer »
  Honda

  För att hitta den bästa bilförsäkringen till din Honda kan det vara klokt att jämföra olika försäkringsbolags utbud och priser. Det kan nämligen skilja en hel ...

  Läs mer »
  Ford

  En billig Ford bilförsäkring, som ger rätt skydd om olyckan är framme, hittar du lättast genom att se över och ...

  Läs mer om Ford Försäkring »
  Peugeot

  Din Peugeot, gammal som ny, försäkrar du bäst genom att jämföra bilförsäkringar samt avgöra vilken nivå du behöver på ditt skydd. Billigast ...

  Läs mer »
  BMW
  BMW

  Den bästa bilförsäkringen till din BMW hittar du genom att jämföra olika bilförsäkringar med varandra. Det hjälper vi på Insplanet dig med. Vi ...

  Läs mer »
  Volkswagen försäkring

  För att hitta den bästa bilförsäkringen till din Volkswagen bör du självklart jämföra olika alternativ innan du bestämmer dig för vilket ...

  Läs mer »
  Mini Bilförsäkring

  Företaget Mini – Precis som namnet antyder är detta en mycket liten bilmodell. Den första modellen presenterades 1959 av BMC och...

  Läs mer »
  Land Rover Försäkring

  Landrover: Bilmärket Landrover ägs och av det indiska företaget Tata Motors. Grundidén till modellen kom då britterna ville ...

  Läs mer »
  Mitsubishi Försäkring

  Att jämföra utbudet bland olika försäkringsbolag innan du tecknar en bilförsäkring till din Mitsubishi ger dig helt rätt förutsättningar för att du ska ...

  Läs mer »
  Smart bilförsäkring

  Företaget Smart: Bilmärken Smart tillverkas idag av Mercedes-Benz men var från början ett projekt mellan Volkswagen och ...

  Läs mer »
  Toyota bilförsäkring

  Du hittar den bästa bilförsäkringen till din Toyota genom att jämföra såväl pris, villkor innehåll mellan olika försäkringsbolag. Även om det ...

  Läs mer »
  Subaru Bilförsäkring

  Företaget Subaru: Det japanska bilmärket Subaru har främst blivit känd för att i stort sett alla modeller är fyrhjulsdrivna. Detta...

  Läs mer »
  Jeep bilförsäkring

  Idag används ordet Jeep sin ett begrepp för fyrhjulsdrivna bilar som tar sig fram i eländig terräng. Begreppet kommer från just bilmodellen Jeep som var ...

  Läs mer »
  Ferrari

  Ferrari grundades av italienaren Enza Ferrari (1928) och sedan dess har biltillverkningen skett i Italien. Företaget började med att tävla i racing ...

  Läs mer »
  Citroen

  Den bästa bilförsäkringen till din Citroën hittar du lättast genom att jämföra olika försäkringsbolags utbud. För att underlätta ditt letande hjälpte vi på ...

  Läs mer »
  Chrysler

  Den bästa bilförsäkringen till din Chrysler får de genom att jämföra utbudet bland olika försäkringsbolag. Bra villkor kan exempelvis handla om att du som är ...

  Läs mer »
  Audi

  För att hitta den bästa bilförsäkringen till din Audi är det två saker du bör fundera på. Delvis hur mycket din bil används, men även hur din ...

  Läs mer »
  Suzuki

  Företaget: Länge förknippades Suzuki bara med motorcyklar, en bransch där de fortfarande är mycket stora, men idag erbjuder de även ...

  Läs mer »
  Volvo

  När man letar efter den bästa försäkringen för sin Volvo är det viktigt att jämföra vad olika försäkringar kostar och vad som ingår i ...

  Läs mer »
  Opel

  När du jämför bilförsäkringar för din Opel bör du inte enbart titta på priset, även om du vill hitta en så ...

  Läs mer »
  Mazda

  Till din Mazda ska du självklart teckna den bästa bilförsäkringen du kan hitta, men även till det bästa priset. Att betala onödigt höga premier för ditt ...

  Läs mer »
  Saab

  Jämför bilförsäkring SaabFör att hitta den bästa bilförsäkringen till din Saab bör du fundera på hur, var och när du kör. Då det övergripande innehållet är ...

  Läs mer »
  Renault

  Renault företaget:Louis Renault startade det franska bilföretaget Renault 1899 tillsammans med hans bröder Fernand och Marcel. Under...

  Läs mer »
  Märkesförsäkringar

  Idag så erbjuder nästan alla försäkringsbolag bilförsäkringar och det kan skilja sig en hel del åt mellan olika bilförsäkringar.Dels ...

  Läs mer »
  Alfa Romeo

  FöretagetAlfa Romeo är ett italienskt bilmärke som är mest känd för sina sportmodeller. Men redan under 60- och ...

  Läs mer »
  Skoda

  Oavsett vilken Skodamodell du har vill du självklart hitta rätt bilförsäkring för just dig och din bil. Det ...

  Läs mer »
  Nissan

  Företaget: Nissan Motor Co Ltd är ett japanskt företag som grundades 1928 och tillverkar både personbilar, lastbilar och ...

  Läs mer »
  Kia
  Kia

  Kia - FöretagetÖversatt till svenska skulle Kia betyda något i stil med ”Kommer från Asien” eller ”Framåtskridande från...

  Läs mer »
  Jaguar

  Företaget:Jaguar är ett brittiskt bilmärke som började tillverka sidovagnar till motorcyklar 1922. Detta under namnet ...

  Läs mer »
  Hyundai

  Företaget:Den första bilen som företaget Hyundai tillverkade på egen hand var Hyundai Pony år 1975. Tidigare hade de ...

  Läs mer »
  Fiat

  Fiat FöretagetFiat är en Italiensk storkoncern med fokus på bilar, motorcyklar och andra motorfordon. ...

  Läs mer »
  Trafikförsäkring

  Trafikförsäkringen är ett lagstadgat krav för alla bilar i trafiken. Den ger ersättning till andra trafikanter när de, deras fordon eller ...

  Läs mer »
  Halvförsäkring

  Som bilägare har du stora möjligheter att påverka priset på din bilförsäkring. Därför ska du alltid jämföra halvförsäkringar från olika ...

  Läs mer »
  Helförsäkring

  När det kommer till bilförsäkringar har du som bilägare mycket att säga till om. Genom att jämföra helförsäkringar är det enkelt att ...

  Läs mer »

  Läs mer om Bilförsäkring

  Hitta billigaste bilförsäkringen - steg för steg
  Att hitta en billig bilförsäkring blir betydligt enklare om du tar hjälp av oss på ...

  Läs mer »
  tillägg i bilförsäkringar Tillägg att köpa till bilförsäkringen
  Till din bilförsäkring finns ett antal tilläggsförsäkringar som kan ingå eller tecknas utöver både
  Läs mer »
  Hur skyddar bilförsäkringen vid viltolycka?
  Ersättningen som du kan få vid viltolycka beror på din bilförsäkrings omfattning, och framförallt om du har tecknat ett tillägg för ...

  Läs mer »
  Krock med rådjur, älg, vildsvin eller annat vilt
  Det här ska du göra om du kört in i rådjur, älg, vildsvin eller annat vilt. En djurkollision är en otäck upplevelse som kan ...

  Läs mer »
  Hur fungerar betala-som-du-kör-försäkringar?
  Betala-som-du-kör-försäkringar riktar sig främst till säkra och trygga bilförare, eller till bilägare som kör mindre än genomsnittet. ...

  Läs mer »
  Behovsguiden
  Vad är behovsguiden?Behovsguiden är en komplett guide som hjälper dig att ta reda på vilken bilförsäkring som passar dina specifika försäkringsbehov allra ...

  Läs mer »
  På väg till eller från midsommarfirandet? - Då inträffar flest olyckor!
  - Då inträffar flest ...

  Läs mer »
  Vårtecken vi gärna undviker
  Blåsippan ute i backarna står framrutan spräcks utav grusiga spår. Läcka i stugan och en sjunkande båt ...

  Läs mer »
  Två av tre jämför inte sin försäkring - går miste om 1 500 kronor
  Att två av tre personer inte jämför olika alternativ innan de tecknar en ny försäkring innebär att de i genomsnitt går miste om 1 500 ...

  Läs mer »
  Kör du som andra i din ålder?
  Tjugoåringar och femtioåringar har mer gemensamt än förväntat. Samtidigt kostar trettioåringarna på sig något dyrare bilar. Och fyrtioåringarna, de visar sig ...

  Läs mer »
  Så mycket kostar bilförsäkringen där du bor
  Västerbottenborna, tillsammans med Gotlänningarna och Kalmarborna, är de som kommer undan med lägst snittpremier på sina bilförsäkringar. De som...

  Läs mer »
  Bilmärkena med lägst försäkringskostnad
  Från billigast till dyrast - vi på Insplanet har listat 39 bilmärken och rankat dem efter hur mycket de ...

  Läs mer »
  Ny teknisk lösning kan spara tusenlappar åt bra bilförare!
  Är du en lugn förare som förtjänar en guldstjärna i boken? Då kanske Paydrive är försäkringsbolaget för just dig! Paydrive skapar...

  Läs mer »
  Samlarfordonsförsäkring
  I de fall som en bil, eller annat fordon, främst används som ett samlarobjekt är samlarfordonsförsäkring ett mer passande alternativ mot den...

  Läs mer »
  Det är viktigt att ha rätt skydd
  Det är inte bara du utan även dina medtrafikanter som kan komma att skadas i trafiken. Att du har en bilförsäkring är därför ...

  Läs mer »
  Billig bilförsäkring för alla
  Vi är alla tvungna att ha en bilförsäkring om vi har en bil. Många tänker att man kanske inte behöver en om man har en äldre bil...

  Läs mer »
  Skaffa en bra bilförsäkring
  Alla bilar som är i trafik i Sverige måste ha minst en bil ...

  Läs mer »
  Välj rätt bilförsäkring Vilken bilförsäkring ska du välja
  Det kan kännas som att det finns alldeles för många försäkringsbolag där ...

  Läs mer »
  Vi tipsar om bilförsäkringsbolag 5 Tips för bättre och billigare bilförsäkring
  Vi på Insplanet.com har tagit 5 saker att tänka på en extra gång innan du köper, jämför och...

  Läs mer »
  Tips om bättre bilförsäkring Dags för en ny bilförsäkring
  Även om du inte köpt en ny bil så kan det vara bra att titta över försäkringen ibland. Det kan finnas både billigare försäkringar och bilförsäkringar ...

  Läs mer »

  Vi jobbar för att få Sveriges mest nöjda kunder!

  Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Följ oss på Google+

  © 1999-2017 Insplanet - Internetpolicy
  Insplanet AB - Box 26 000 - 100 41 Stockholm - Org.nr 556567-6227

  Kundtjänst: 08 - 51 000 000 Kundtjänst: 08 - 51 000 000
  Vardagar 08.00 – 20.00 Helger 10.00 – 16.00