Vilken bilförsäkring har jag?

Har du glömt vilken bilförsäkring du har? Då är du inte ensam, det är mycket vanligare än man tror. Betalar du via autogiro förnyas bilförsäkringen automatiskt varje år och efter en tid är det därför lätt att glömma vilket försäkringsbolag du har. Men att stanna hos samma försäkringsbolag hela livet leder ofta till att du får en sämre och dyrare bilförsäkring än vad du skulle kunna få. Genom att ta reda på vilken bilförsäkring du har kan du också ta reda på om du betalar för mycket för den.

Finns det något enkelt sätt att ta reda på vilket försäkringsbolag jag har?

Ja, det gör det lyckligtvis! Har du glömt hos vilket försäkringsbolag du tecknat din bilförsäkring, kan du se vilket bolag du har försäkringen hos på Transportstyrelsens webbplats.

Läs även: Spara upp till 53% på din bilförsäkring

1. Surfa in på Transportstyrelsens webbplats. Gå till "E-tjänster inom vägtrafik” och välj “Se uppgifter om dina fordon”.


Surfa in på Transportstyrelsen

2. Logga in med e-legitimation eller kod. När du väl är inloggad kommer du se fordonen som är registrerade i ditt namn i en lista. Klicka på det fordon som du är osäker på.


Transportstyrelsen dina fordon

3. Nu kan du se uppgifter om ditt fordon, men för att se vilket försäkringsbolag du har måste du klicka på “Visa alla fordonsuppgifter” och sedan välja “Försäkring”.


Surfa in på Transportstyrelsen

4. Nu kan du se vilket försäkringsbolag du har och även vilket datum som försäkringen tecknades.


Surfa in på Transportstyrelsen

Försäkringsdatumet är viktigt att hålla reda på eftersom du då vet när du kan jämföra och byta din försäkring nästa gång.


Hur tar jag reda på vilken omfattning min bilförsäkring har?

Har du en trafik-, halv- eller helförsäkring? Det är lite klurigare att ta reda på. Det finns nämligen inte någon sida där du enkelt kan se detta. Men det finns lite olika sätt du kan ta reda på denna information.

Alternativ nr 1

Sök igenom din mejlkorg. I samband med att du tecknat din försäkring bör du ha fått ett mejl med information om din försäkring från ditt försäkringsbolag. Testa att söka på ord som “försäkring”, “bilförsäkring”, eller, om du köpt din försäkring via Insplanet, sök efter “Insplanet”.

Alternativ nr 2

Om du inte hittar det du söker i din mejlkorg kan du gå in på Transportstyrelsens webbplats och ta reda på vilket försäkringsbolag du har. Därefter kan du ringa till försäkringsbolaget, och ange ditt namn och personnummer. Då kommer försäkringsbolaget kunna ta fram den information du söker.

Alternativ nr 3

Om du inte lyckas få fram informationen med hjälp av alternativ 1 och 2 kan du söka igenom dina senaste fakturor och utbetalningar, för att försöka hitta vilket försäkringsbolag du har.

Tips för en billigare bilförsäkring

I samband med att du ser över din bilförsäkring kan det vara bra att se över vilket pris du betalar för försäkringen. Det är inte helt omöjligt att du betalar för mycket! Det är ganska vanligt att premien höjs vid årsförfallodagen, då försäkringen förnyas automatiskt. Det kan därför löna sig att jämföra och byta försäkring varje år för att kunna hålla ner priset.

På Insplanet kan du jämföra bilförsäkringar hos majoriteten av försäkringsbolagen på den svenska marknaden. Det är gratis att jämföra och du binder inte upp dig på något. Vi ger dig förslag på olika bilförsäkringar som du sedan kan jämföra priser och villkor på. Hittar du en bra försäkring kan du köpa den direkt genom oss till samma pris som hos försäkringsbolaget.

Läs även: Jämför din bilförsäkring med andra bilförsäkringar

Glöm inte att gilla oss på facebook


Gör en kostnadsfri jämförelse

Börja här

Relaterade artiklar

Vilken försäkring man har kan vara lättare att glömma än vad man kanske tror.

Vinterdäck på snöig väg Vinterdäck: lagar och viktiga datum 2020
Mellan 1 december till 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag. För dubbdäck är det andra regler...
Läs mer »


Bil på världkarta - grönt kort Grönt kort för bil - Ta med trafikförsäkringen på utlandsresan
Grönt kort fungerar som ett bevis på att din bil har en aktiv Läs mer »


Man som kör bil med sin familj Tips och råd inför din bilsemester
Har du ställt in charterresan i sommar? Passa på att åka på en bilsemester istället. Här får du tips inför ...
Läs mer »


Tvätta bilen
Din bil förtjänar att tvättas med jämna mellanrum. I den här artikeln får du lära dig hur du ...
Läs mer »


Hund kikar ut från varm bil Hund i bil: så skyddar du din hund på bästa sätt
Ska du och hunden på en biltur tillsammans? Oavsett om det är en längre resa eller bara ner till mataffären finns ...
Läs mer »


Byta till sommardäck Byta till sommardäck: datum och lagar 2021
Mellan den 1 december och 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag. Du bör inte byta till ...
Läs mer »


Statistik för 2018 Statistik för 2020: Så mycket kostar bilförsäkringen där du bor
Hur mycket du betalar för din bilförsäkring beror på flera olika faktorer, bland annat hur gammal du är, vilken bil du ...
Läs mer »