Vilken bilförsäkring har jag?

Har du glömt vilken bilförsäkring du har? Det är lätt hänt om man betalar med autogiro och låter bilförsäkringen förnyas automatiskt varje år. Men att stanna hos samma försäkringsbolag hela livet kan leda till att du med tiden får en dyrare och sämre försäkring än om du byter bolag ofta. Så här tar du reda på vilken bilförsäkring du har och om den fortfarande uppfyller dina behov.

Så tar du reda på vilket försäkringsbolag du har

Om du har glömt hos vilket försäkringsbolag du har tecknat din bilförsäkring kan du se det på Transportstyrelsens webbplats.

1. Surfa in på Transportstyrelsens webbplats. Gå till "E-tjänster inom vägtrafik” och välj “Se uppgifter om dina fordon”.


Surfa in på Transportstyrelsen

2. Logga in med e-legitimation eller kod. När du väl är inloggad kommer du se fordonen som är registrerade i ditt namn i en lista. Klicka på det fordon som du är osäker på.


Transportstyrelsen dina fordon

3. Nu kan du se uppgifter om ditt fordon, men för att se vilket försäkringsbolag du har måste du klicka på “Visa alla fordonsuppgifter” och sedan välja “Försäkring”.


Surfa in på Transportstyrelsen

4. Nu kan du se vilket försäkringsbolag du har och även vilket datum som försäkringen tecknades.


Surfa in på Transportstyrelsen

Försäkringsdatumet är viktigt att hålla reda på eftersom du då vet när du kan jämföra och byta din försäkring nästa gång.


Hur tar jag reda på vilken omfattning min bilförsäkring har?

Har du en trafik-, halv- eller helförsäkring? Det är lite klurigare att ta reda på. Det finns nämligen inte någon sida där du enkelt kan se detta. Men det finns lite olika sätt du kan ta reda på denna information.

Alternativ nr 1

Sök igenom din mejlkorg. I samband med att du tecknat din försäkring bör du ha fått ett mejl med information om din försäkring från ditt försäkringsbolag. Testa att söka på ord som “försäkring”, “bilförsäkring”, eller, om du köpt din försäkring via Insplanet, sök efter “Insplanet”.

Alternativ nr 2

Om du inte hittar det du söker i din mejlkorg kan du gå in på Transportstyrelsens webbplats och ta reda på vilket försäkringsbolag du har. Därefter kan du ringa till försäkringsbolaget, och ange ditt namn och personnummer. Då kommer försäkringsbolaget kunna ta fram den information du söker.

Alternativ nr 3

Om du inte lyckas få fram informationen med hjälp av alternativ 1 och 2 kan du söka igenom dina senaste fakturor och utbetalningar, för att försöka hitta vilket försäkringsbolag du har.

Tips för en billigare bilförsäkring

I samband med att du ser över din bilförsäkring kan det vara bra att se över vilket pris du betalar för försäkringen. Det är ganska vanligt att premien höjs vid årsförfallodagen, då försäkringen förnyas automatiskt. Det kan därför löna sig att jämföra och byta försäkring varje år för att kunna hålla ner priset. Tänk bara på att alltid jämföra villkor och omfattning på försäkringen så att den nya bilförsäkringen fortfarande täcker ditt behov.

På Insplanet kan du jämföra bilförsäkringar hos flera försäkringsbolag samtidigt. Det är kostnadsfritt och du binder inte upp dig på något. Vi ger dig förslag på olika bilförsäkringar som du sedan kan jämföra priser och villkor på. Hittar du en bra försäkring kan du köpa den direkt genom oss till samma pris som hos försäkringsbolaget.

Läs även: Så mycket kostar bilförsäkringen där du borGör en kostnadsfri jämförelse

Börja här

Relaterade artiklar

Vilken försäkring man har kan vara lättare att glömma än vad man kanske tror.

Så här gör du när du ska importera bil till Sverige. Importbil: Så importerar du bil till Sverige
Du kan spara pengar på att importera bil från till exempel Tyskland eller USA. Men det finns fler anledningar till ...
Läs mer »


När du ska hyra bil utomlands kan du gå till en märkesuthyrare för att göra det enkelt eller till en hyrbilsförmedlare för att få det bästa priset. Hyra bil utomlands: Allt om kostnad och hyrbilsförsäkring
Hyrbil är ett bra alternativ när du vill uppleva landet du besöker. Du blir flexibel och kan åka när och ...
Läs mer »


Vilken försäkring man har kan vara lättare att glömma än vad man kanske tror. Vilken bilförsäkring har jag?
Har du glömt vilken bilförsäkring du har? Det är lätt hänt om man betalar med autogiro och låter bilförsäkringen förnyas automatiskt ...
Läs mer »


Elbilens historia
Redan i början på 1800-talet hade man allt som behövdes för att tillverka elbilar: hästvagnar, motorer och laddbara batterier. Holländske ...
Läs mer »


Stenskott på bilruta Stenskott
Även om du är en ansvarsfull förare kommer du förmodligen råka ut för stenskott förr eller senare. Även om skadan orsakas av någon annan så är det din ...
Läs mer »


Statistik för 2021 Så mycket kostar bilförsäkringen 2021
Hur mycket du betalar för din bilförsäkring beror på flera olika faktorer, bland annat på var du bor. Därför skiljer sig ...
Läs mer »


Byta till sommardäck Byta till sommardäck: datum och lagar 2022
Mellan den 1 december och 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag. Du bör inte byta till ...
Läs mer »