Tvätta bilen: så här tvättar du bilen miljövänligt och skonsamt

Din bil förtjänar att tvättas med jämna mellanrum. I den här artikeln får du lära dig hur du tvättar bilen miljövänligt och skonsamt.

Det finns många anledningar till varför du ska tvätta bilen. Förutom att bilen är finare när den är skinande ren förebygger en biltvätt dessutom problem som du kan råka ut för annars. En bil som tvättas regelbundet håller därför värdet bättre.

Läs vidare för att lära dig hur du tvättar bilen som ett proffs.

Olika alternativ när du ska tvätta bilen

Du har 3 olika alternativ när du ska tvätta bilen:

 • gården
 • automattvätten
 • gör-det-själv-hallen

En automattvätt eller en gör-det-själv-hall är bästa alternativen när du ska tvätta bilen. Där finns oljeavskiljare och annan reningsutrustning som tar bort föroreningar i tvättvattnet innan vattnet skickas vidare till kommunala reningsverk. Om du tvättar bilen hemma hamnar miljöfarliga ämnen först i marken och senare i vattendrag.

Det finns därför lagar och regler som du måste tänka på om du tvättar bilen hemma.

Tvätta bilen hemma

Det finns ingen lag som förbjuder dig att tvätta bilen hemma på gården. Däremot är det olagligt att släppa ut orenat avloppsvatten i naturen, vilket gör det svårt för dig att tvätta bilen hemma utan att bryta mot lagen. Utsläpp av avloppsvatten regleras i det som kallas Miljöbalken och det är kommunernas uppgift att se till att lagen efterlevs.

Vad som faktiskt gäller kan variera mellan kommuner men i vissa kommuner kan du få böter om du tvättar bilen hemma på gården eller gatan. Oavsett vad som gäller i din kommun tycker vi att du ska tvätta bilen i en biltvätt eller i en gör-det-själv-hall med hänsyn för miljön. Vi vill undvika att föroreningar hamnar i marken och vattnet.

Trots det sker cirka 15 miljoner biltvättar på gatan varje år. Resultatet blir att cirka 1 000 ton olja och 50 ton tungmetaller hamnar i hav, sjöar och vattendrag. Ämnen som är skadliga för både människa som miljö och svåra för naturen att bryta ner. Om du måste tvätta bilen hemma är en gräsplätt ett bättre alternativ än gatan.

Tvätta bilen i en automattvätt

Det är miljövänligt att tvätta bilen i en automattvätt. En automattvätt har nämligen en oljeavskiljare och reningsverk som tar bort föroreningar och tvättmedel innan vattnet når det allmänna avloppsnätet. Om du tvättar bilen hemma rinner tvättvattnet ner i dagvattenbrunnar och hamnar orenat i närmaste vattendrag.

I en automattvätt kan du välja program efter hur smutsig bilen är och hur mycket du vill betala för tvätten. Vilka program som går att välja mellan kan variera mellan olika stationer men utbudet brukar vara ungefär detsamma. Nedan hittar du en lista med exempel på vilka behandlingar din bil kan få i en miljövänlig automattvätt.

I en automattvätt kan det ingå:

 • förtvätt
 • tvätt
 • schampo
 • tork
 • vax
 • underspolning
 • högtryckstvätt
 • underspolning
 • hjultvätt
 • putsdukar
 • vaxpolering

Om du tar ett dyrare program kan det även ingå:

 • dubbel vaxpolering
 • extra föravfettning
 • extra hjultvätt

En automattvätt kostar normalt från 150 kronor upp till 350 kronor.

Tvätta bilen i en gör-det-själv-hall

En gör-det-själv-hall är det bästa alternativet om du vill tvätta bilen själv och samtidigt vara snäll mot miljön. Resultatet blir till och med bättre än i en automattvätt och du får tillgång till verktyg som du kanske inte har hemma. Du hittar gör-det-själv-hallar, eller tvätthallar som de också kallas, runt om i landet på bland annat mackar.

Du kan ofta hyra en gör-det-själv-hall per minut. Det brukar kosta runt 2,50 kronor. I hallen finns oljeavskiljare och reningsverk som tar hand om tvättvattnet. Du får bland annat tillgång till egen tvättplats, högtryckstvätt, tryckluft, matthållare, dammsugare, lans för underspolning, kran med varmvatten samt lans för lågtryck.

I många gör-det-själv-hallar har du dessutom tillgång till billyft. Perfekt om du även vill serva bilen i samband med tvätt.

Därför ska du tvätta bilen regelbundet

Bilar som körs på svenska vägar är extra utsatta för rostangrepp. Det beror framför allt på vägsaltet som påskyndar korrosionen. Vägsalt används som halkbekämpning vid vinterväglag och som dammbindning på grusvägar. Tanken med vägsalt är att öka trafiksäkerheten men tyvärr har det negativa konsekvenser för din bil.

Du minskar risken för rostangrepp genom att tvätta bilen med jämna mellanrum. Här under hittar du en steg-för-steg-guide som förklarar hur du tvättar bilen.

Tvätta bilen själv steg för steg

Lär dig hur du tvättar bilen själv steg för steg i en gör-det-själv-hall. Undvik att tvätta bilen hemma på gården eller ute på gatan. Om du måste tvätta bilen hemma är det bättre att ställa bilen på en gräsplätt än på garageuppfarten eller gatan.

Det här behöver du för att tvätta bilen själv:

 • avfettningsmedel
 • bilschampo
 • hink
 • tvättsvamp (minst 2)
 • sämskskinn, syntetskinn eller microfiberduk
 • fälgborste (diskborste går också bra)

När du har allt du behöver för att tvätta bilen är det bara att sätta igång!

 • Steg 1: Lägg på avfettningsmedel på bilen när den är torr. Börja nedifrån.

Tips: Använd kallavfettning som innehåller petroleum. Det är effektivt mot grov smuts som asfalt, fett, olja och salt.

Tänk på: Lägg inte på avfettningsmedel på en varm motorhuv. Undvik även att lägga på medlet på bilens plastdetaljer. Om bilen är mindre smutsig på vissa ställen, med till exempel damm och pollen, kan du använda en alkalisk, mildare avfettning.

Det finns speciella rengöringsmedel för fälgarna om du är noggrann.

 • Steg 2: Låt avfettningsmedlet verka i ungefär 5 minuter.

Tänk på: Bilen ska helst inte stå i starkt solljus när avfettningsmedlet är på.

 • Steg 3: Spola bilen med vatten.

Tips: Använd gärna en högtryckstvätt. Öppna kranen så att trycket blir max oavsett om du använder en vanlig vattenslang eller högtryckstvätt. Spola uppifrån och ner så att gruskorn och partiklar som kan repa bilen sköljs bort.

Tänk på: Spola på insidan av skärmkanterna. Där fastnar sand och salt lätt och det ökar risken för rost.

 • Steg 4: Fyll en hink med ljummet vatten och häll i en dos bilschampo.

Tips: Följ anvisningarna på förpackningen för dosering. Bilschampo är drygt och bilen blir inte renare för att du överdoserar. Det kan snarare bli tvärtom.

 • Steg 5: Schamponera bilen. Doppa en ren tvättsvamp i hinken och tvätta bilen med svepande rörelser över bilen. Börja uppifrån och följ bilens linjer.

Tänk på: Släng tvättsvampen direkt om du tappar den på backen och ta istället en ny. Minsta korn kan nämligen orsaka repor på lacken.

 • Steg 6: Schamponera däcksidorna och fälgarna. Du kan använda en vanlig tvättsvamp men det finns fälgborstar att köpa. Det går också bra med en diskborste.

 • Steg 7: Spola av bilen. Börja uppifrån. Var extra noggrann vid hjulhusen.

 • Steg 8: Torka av bilen. Börja uppifrån. Använd ett sämskskinn eller syntetskinn.

När du har gått igenom alla steg är bilen skinande ren! Passa gärna på att jämföra bilförsäkringar när du ändå är här. Det är gratis och tar bara 1 minut. Våra användare sparar i snitt 1 800 kronor per år på att jämföra bilförsäkringar genom oss!

Gör en kostnadsfri jämförelse

Börja här

Relaterade artiklar


Bil på världkarta - grönt kort Grönt kort för bil - Ta med trafikförsäkringen på utlandsresan
Grönt kort fungerar som ett bevis på att din bil har en aktiv Läs mer »


Man som kör bil med sin familj Tips och råd inför din bilsemester
Har du ställt in charterresan i sommar? Passa på att åka på en bilsemester istället. Här får du tips inför ...
Läs mer »


Tvätta bilen
Din bil förtjänar att tvättas med jämna mellanrum. I den här artikeln får du lära dig hur du ...
Läs mer »


Hund kikar ut från varm bil Hund i bil: så skyddar du din hund på bästa sätt
Ska du och hunden på en biltur tillsammans? Oavsett om det är en längre resa eller bara ner till mataffären finns ...
Läs mer »


Byta till sommardäck Byta till sommardäck: datum och lagar 2021
Mellan den 1 december och 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag. Du bör inte byta till ...
Läs mer »


Statistik för 2018 Statistik för 2020: Så mycket kostar bilförsäkringen där du bor
Hur mycket du betalar för din bilförsäkring beror på flera olika faktorer, bland annat hur gammal du är, vilken bil du ...
Läs mer »


Vägassistans Vägassistans
I halv- och helförsäkringar ingår det ett räddningsskydd som hjälper dig om du blir stillastående...
Läs mer »