Trafikolyckor: Antal döda i trafiken 2017
Under 2017 var antal döda i trafiken 253 personer fördelat på 233 dödsolyckor. Det är en minskning mot föregående år. Faktum är att det är den lägsta uppmätta siffran sedan 2000. Det återstår att se om målet om maximalt 220 antal döda i trafiken år 2020 nås.
När man kollar statistik för trafikolyckor finns det många intressanta vinklar - till exempel regionala skillnader. Sedan 2000 har antal dödsolyckor i trafiken per 100 000 invånare minskat i samtliga län. Det är en positiv utveckling som Insplanet hoppas fortsätter.
Gävleborgs län har lägst antal omkomna per 100 000 invånare - endast 1,1 mot 7,7 i Jämtlands län. Senaste tio åren har dödstalen varit lägst i Stockholms, Blekinge och Uppsala län samt högst i Norrbottens, Dalarnas och Jämtlands län.
Intressant är att Göteborg, Malmö och Stockholm har färre antal dödsfall i trafiken per 100 000 invånare än sina respektive län. En anledning kan vara kollektivtrafikanvändning och kollektivtrafikutbud. Det vill säga att kollektivtrafik minskar antalet dödsolyckor.
Läs också: Så mycket kostar bilförsäkringen där du bor
Tre viktiga faktorer som påverkar regionala skillnader
Län med hög befolkningstäthet, mer kollektivtrafikåkande och mindre bilåkande har haft lägre antal omkomna per capita över tid. Län med låg befolkningstäthet, mindre kollektivtrafikåkande och mer bilåkande har i sin tur haft högre dödstal.
Trafikanalys - en kunskapsmyndighet för transportpolitiken - nämner i sitt underlag att befolkningstäthet, kollektivtrafikanvändning/-utbud och mängd bilåkning hänger samman. Regionala skillnader mellan Stockholm och Norrbotten är därför naturliga.
Andra svårmätbara faktorer som påverkar enligt studien:
- Alkoholförekomst i trafiken
- Attityder
- Befolkningens åldersstruktur
- Etnicitet
- Hastighet på vägarna
- Polistäthet
- Utbildningsnivå
- Vägkvalitet
Fler trafikolyckor med dödlig utgång på sommaren
Senaste åren har sommarens andel av dödsfall i vägtrafiken ökat. Från 38 % i slutet på 80-talet till 43 % senaste tio åren. Under 2017 var sommarens andel av dödsfall i vägtrafiken 47 %. Jämfört med totalt 28 % för vår och höst och 25 % under vintern.
Andel dödsfall i vägtrafiken per månad 2017:
- Vår och höst (april, maj, oktober, november): 28 %
- Sommar (juni, juli, augusti, september): 47 %
- Vinter (december, januari, februari, mars): 25 %
Färre dödsfall på vägar med hög hastighetsgräns
Statistiken för 2017 visar att majoriteten av 253 omkom utanför tätbebyggt område - 178 personer eller 70 %. Den vanligaste hastighetsgränsen på olycksvägen var 70 km/h och den näst vanligaste 80 km/h. Inte 110 eller 120 km/h som man kan tro.
Faktum är att under 2017 omkom färre på vägar med hastighetsgräns 110 eller 120 km/h än på vägar där högsta tillåtna hastighet är 30 eller 40 km/h. Oftast inträffade dödsolyckorna under 2017 i dagsljus på torra vägar med uppehållsväder.
Läs också: Jämför digital bilförsäkring - betala som du kör
En av fem är rattfull
Gränsen för rattfylleri och grovt rattfylleri är 0,2 promille alkohol i blodet respektive 1,0 promille. Under 2017 omkom 135 förare och av dessa var minst 31 förare - 23 % - antingen rattfull eller grovt rattfull. Det visar att alkohol och trafik inte hör samman.
Vanligast är rattfylleri och grovt rattfylleri bland mopedister. Från 2008 till 2017 har 35 % av alla omkomna förare färdats med moped. Därefter följer personbil, MC och annan bil. Majoriteten omkomna förare under samma period är män.
Källa: trafa.se
Publicerad: 2018-08-13
Sebastian är affärsområdeschef för försäkringar på Insplanet och har alltså ett övergripande ansvar för Insplanets försäkringsaffär. Han har jobbat på Insplanet med försäkringar i över 15 år och haft roller som försäkringsförmedlare, kundservicemedarbetare, kundservicechef och försäljningschef. Genom denna resa har han samlat på sig en gedigen kunskap kring allt som har med försäkringar att göra och har en stor erfarenhet av branschen.
Kontakta gärna Sebastian Franzén om du har några frågor.