Tillägg att köpa till bilförsäkringen

Till din bilförsäkring finns ett antal tilläggsförsäkringar som kan ingå eller tecknas utöver både halvförsäkringen och helförsäkringen för ett utökat skydd mot de risker du kan vara extra utsatt för. Det kan till exempel handla om en ökad risk för djurkollision om du kör mycket på landsvägar, eller en ökad risk för skadegörelse om du ofta har din bil parkerad på en oövervakad parkering eller i ett mörkt parkeringshus.

Tilläggsförsäkringar kan ses som delmoment av bilförsäkringen, där du får möjlighet att anpassa ditt skydd helt efter dina unika behov. Har du svårt att hitta rätt bland bilförsäkringens alla tillägg kan du göra vår behovsguide i samband med att du gör en prisjämförelse av din bilförsäkring.

Läs mer:

 • Jämför tilläggsförsäkringar för bilen
 • Vad kostar en tilläggsförsäkring?
 • Vanliga tilläggsförsäkringar till bilen

 • Jämför tilläggsförsäkringar för bilen

  De tilläggsförsäkringar som försäkringsbolagen erbjuder i din bilförsäkring marknadsförs under olika namn av olika bolag, men har övergripande samma innehåll. En del tillägg kan redan ingå i bilförsäkringen hos en del försäkringsbolag, medan de hos andra bolag läggs till mot en extra kostnad. Det kan därför vara värt att vid en prisjämförelse se över vilka tillägg som ingår, samt avgöra hur stor betydelse respektive tillägg har för dig. Det är även värt att se över vilka tillägg som överhuvudtaget går att teckna hos respektive försäkringsbolag.

  Många gånger inser man sitt behov av tilläggsförsäkringar först när man ser vad de faktiskt täcker. Dessutom är den extra kostnaden som de tillför väldigt liten för den utökade säkerhet de medför.


  Vad kostar en tilläggsförsäkring?

  En del försäkringsbolag har fasta priser på sina tilläggsförsäkringar och det rör sig då ofta om några hundralappar per tillägg och år. Andra försäkringsbolag reglerar priset utefter en procentsats av den premie du betalar för bilförsäkringen. Priserna mellan olika tilläggsförsäkringar hos ett och samma försäkringsbolag är i regel ganska lika. Det finns alltså inget tillägg som är mer eller mindre prisvärt. De är tillägg just för att de innebär ett utökat skydd som kan anpassas efter dina unika behov.

  Det är ingen (eller i vissa fall en minimal) prisskillnad på tilläggsförsäkringen vare sig du tecknar den till en halvförsäkringen eller helförsäkring. Hos en del försäkringsbolag kan du teckna tillägg i paket, där du väljer till ett helt paket med flera olika tilläggsförsäkringar, då ofta till ett mycket förmånligt pris. Hos andra försäkringsbolag väljer du själv precis vilka tillägg du vill ha.


  Vanliga tilläggsförsäkringar i bilförsäkringen


  Assistanstillägg

  Med ett assistanstillägg får du hjälp med bärgning om du till exempel får motorstopp eller punktering när du är ute och kör. Tillägget kompletterar bilförsäkringens grundskydd gällande assistans, där det ingår hjälp med transport av bilen till närmaste verkstad. Skillnaden på det skydd som ingår i bilförsäkringens grundutförande och assistanstillägget, är att du med tillägget får hjälp med att ta din bil till slutdestinationen, snarare än till närmaste verkstad.

  Assistanstillägget ger dig alltså möjlighet att ta din bil till din slutdestination, vilket kan vara avgörande i situationer då du befinner dig en bra bit hemifrån. Dessutom täcker tillägget även dig som förare, dina passagerare samt ert bagage. Allt detta kan du få hjälp med att transportera till slutdestinationen, till ingen eller en mycket låg självrisk - vilket inte räknas med i skyddet som ingår i bilförsäkringens grundutförande.

  Kan du vara i behov av ett assistanstillägg? Lär dig mer här!


  Hyrbilstillägg

  Har du ett stort behov av en bil i din vardag kan det ställa till det om bilen går sönder och behöver lämnas in på verkstad under ett antal dagar. Eller så kan problem uppstå om bilen slutar fungera under bilsemestern, både i Sverige och utomlands. Vid tillfällen som dessa kan ett hyrbilstillägg vara mycket bra att ha. Detta tillägg ger en utökad ersättning för de hyrbilskostnader som uppstår om din bil inte går att använda under en period.

  I bilförsäkringens grundutförande ingår viss hyrbilsersättning, men denna är begränsad till exempelvis upp till tre dagar. Om din bil inte är brukbar under en längre tid än så, får du alltså själv stå för de hyrbilskostnader som uppstår under resterande dagar. Med ett hyrbilstillägg kan ditt försäkringsbolag i stället ge dig ersättning i 45 till 65 dagar.

  Ett tydligt exempel då hyrbilstillägget blir nästintill avgörande, är de fall då bilen blir så pass förstörd att den inte kommer kunna gå att köra mer. Under tiden det kan ta för försäkringsbolaget att reglera skadan och fastställa ersättning, så att du i sin tur kan skaffa dig en ny bil, kan du få en ersättningsbil under tiden, som ditt försäkringsbolag hjälper till att förse dig med och betala för.

  Har du ett hyrbilstillägg till din bilförsäkring och tackar nej till hyrbilen, kan du istället få ekonomisk ersättning i form av en mindre summa för varje dag du är utan bil, från försäkringsbolaget. Du kan även välja att få kontantersättning vissa dagar, och hyrbil andra dagar, under tiden då du står utan din egen bil.

  Låter hyrbilsförsäkring som något för dig? Lär dig mer här!


  Djurkollisionstillägg

  Ett djurkollisionstillägg innebär att du antingen betalar en lägre självrisk (självriskreducering) eller ingen självrisk alls (självriskeliminering), för skador som uppstår vid kollision med vilt. Tillägget djurkollision är därför starkt rekommenderat till dig som kör mycket på landsväg, där risken för kollision med djur kan vara hög.

  Tillägget djurkollision är därför starkt rekommenderat till dig som kör mycket på landsväg, där risken för kollision med djur kan vara extra hög. Med en helförsäkring innebär ett djurkollisionstillägg i regel att självrisken helt tas bort vid en viltolycka. Till en halvförsäkring ger tillägget för djurkollision en viss summa eller procentsats av ersättningskostnaden för skadan.

  En del försäkringsbolag, såsom Svedea eller Vardia, har extra förmånliga villkor gällande djurkollision då de har nischad kunskap och stor expertis inom området landsvägskörning. Har du en ny bil kan du ofta ha en vagnskadeförsäkring som ingår de första året. På en sådan är självrisken ofta hög, det kan röra sig om mellan 5 000 och 7 000 kronor, och då kan ett djurkollisionstillägg vara extra skönt att ha!

  Här kan du lära dig mer om bilförsäkringens skydd vid viltolycka!


  Skadegörelsetillägg

  Blir din bil utsatt för skadegörelse kan ett skadegörelsetillägg sänka självrisken i samband med skadehanteringen. Med en sådan tilläggsförsäkring betalar du då en mycket låg självrisk (så kallad självriskreducering) eller ingen självrisk alls (så kallad självriskeliminering), i stället för den vanliga självrisken.

  Om det är självriskreducering eller självriskeliminering beror på om du tecknar tillägget till en halvförsäkring eller helförsäkring. Tillägget skadegörelse till en halvförsäkring innebär i regel en reducering av priset på självrisken, medan det med en helförsäkring innebär en självriskeliminering.

  Hos en del försäkringsbolag går det att teckna en tilläggsförsäkring mot parkeringsskada, i ställret för tillägget mot skadegörelse. Det allra vanligaste är dock att försäkringsbolag erbjuder en tilläggsförsäkring mot skadegörelse snarare än mot parkeringsskada, då det vid en parkeringsskada tillämpas mycket specifika regler.

  Här kan du lära dig mer om vad som gäller vid en parkeringsskada.


  Bilallrisk

  Kärt bart har många namn. Tillägget allrisk, otursförsäkring eller drulleförsäkring som det även kallas, är en uppskattad tilläggsförsäkring som hjälper dig när du begår en så kallad “drulle”. Det kan till exempel handla om att du spiller ut mat eller dryck på sätet, har sönder bilstereon eller tappar bort bilnyckeln och behöver byta ut hela låset. Då går din allriskförsäkring in och ger ersättning för skadan som skett.

  Allrisken är därför en mycket uppskattad tilläggsförsäkring, som faktisk är den enda försäkringen som täcker bilens interiör. Det är inte självklart att en allriskförsäkring ingår i din halv- eller helförsäkring, utan det skiljer sig helt mellan olika försäkringsbolag. Däremot är självrisken för en drulleförsäkring är nästan alltid runt 1 500 kronor.

  Värt att veta om allrisken, eller drulleförsäkringen, är att den i regel slutar gälla efter ett antal körda mil. Det brukar i regel vara i samband med att maskinskadeförsäkringen upphör att gälla, vilket vanligen är när bilen kört mellan 10 000 och 20 000 mil.

  Ser du inte över och jämför din bilförsäkring regelbundet, kan det bli så att du har kvar en allriskförsäkring som du fortsätter att betala för, trots att den inte längre gäller. Detta eftersom det är omöjligt för försäkringsbolagen att löpande veta hur långt just din bil har kört. Ett försäkringsbolag som inte har någon gräns för när allriskförsäkringen inte längre gäller är ICA Försäkring.


  Rehab/Olycksfallstillägg

  Detta tillägg ger extra ersättning vid personskada på chauffören eller medpassagerarna. Det är alltså utöver det skydd som redan finns i den grundläggande bilförsäkringen. Med tillägget får man vård och "rehabilitering" som ska underlätta återkomst till vardag och jobb så snabbt som möjligt. Dessutom kan extra ersättning betalas ut för bestående skador.  E-post: info@insplanet.com
  Direktnummer: 08-51 00 00 42  tillägg i bilförsäkringar

  Volvo

  När du letar efter den bästa försäkringen för din Volvo är det viktigt att jämföra vad olika försäkringar kostar och vad som ...

  Läs mer om Volvo försäkring »


  Volkswagen

  För att hitta den bästa bilförsäkringen till din Volkswagen bör du självklart jämföra olika alternativ innan du bestämmer dig för vilket ...

  Läs mer om Volkswagen försäkring »


  Audi

  För att hitta den bästa bilförsäkringen till din Audi är det två saker du bör fundera på. Delvis hur mycket din bil används, men även hur din ...

  Läs mer om Audi försäkring »


  BMW

  Den bästa bilförsäkringen till din BMW hittar du genom att jämföra olika bilförsäkringar med varandra. Det hjälper vi på Insplanet dig med. Vi ...

  Läs mer om BMW försäkring »


  Ford

  En billig Ford bilförsäkring, som ger rätt skydd om olyckan är framme, hittar du lättast genom att se över och ...

  Läs mer om Ford försäkring »


  Renault

  Renault företaget:Louis Renault startade det franska bilföretaget Renault 1899 tillsammans med hans bröder Fernand och Marcel. Under...

  Läs mer om Renault försäkring »


  Kia

  Kia - FöretagetÖversatt till svenska skulle Kia betyda något i stil med ”Kommer från Asien” eller ”Framåtskridande från...

  Läs mer om Kia försäkring »


  Skoda

  Oavsett vilken Skodamodell du har vill du självklart hitta rätt bilförsäkring för just dig och din bil. Det ...

  Läs mer om Skoda försäkring »


  Nissan

  Företaget: Nissan Motor Co Ltd är ett japanskt företag som grundades 1928 och tillverkar både personbilar, lastbilar och ...

  Läs mer om Nissan försäkring »


  Opel

  När du jämför bilförsäkringar för din Opel bör du inte enbart titta på priset, även om du vill hitta en så ...

  Läs mer om Opel försäkring »


  Porsche

  Jämför olika bilförsäkringar till din Porsche innan du bestämmer dig för vilket bolag du vill teckna hos. Vi på Läs mer om Porsche försäkring »


  Citroen

  Den bästa bilförsäkringen till din Citroën hittar du lättast genom att jämföra olika försäkringsbolags utbud. För att underlätta ditt letande hjälpte vi på ...

  Läs mer om Citroen försäkring »


  Peugeot

  Din Peugeot, gammal som ny, försäkrar du bäst genom att jämföra bilförsäkringar samt avgöra vilken nivå du behöver på ditt skydd. Billigast ...

  Läs mer om Peugeot försäkring »


  Subaru

  Företaget Subaru: Det japanska bilmärket Subaru har främst blivit känd för att i stort sett alla modeller är fyrhjulsdrivna. Detta...

  Läs mer om Subaru försäkring »


  Toyota

  Du hittar den bästa bilförsäkringen till din Toyota genom att jämföra såväl pris, villkor innehåll mellan olika försäkringsbolag. Även om det grundläggande skyddet i ...

  Läs mer om Toyota försäkring »


  Saab

  Jämför bilförsäkring SaabFör att hitta den bästa bilförsäkringen till din Saab bör du fundera på hur, var och när du kör. Då det övergripande innehållet är ...

  Läs mer om Saab försäkring »


  Seat

  Till din Seat hittar du den bästa bilförsäkringen genom att se över ditt behov av skydd och samtidigt ställa detta mot det utbud som finns inom försäkringsbranschen. Du ...

  Läs mer om Seat försäkring »


  Mazda

  Till din Mazda ska du självklart teckna den bästa bilförsäkringen du kan hitta, men även till det bästa priset. Att betala onödigt höga premier för ditt ...

  Läs mer om Mazda försäkring »


  Hyundai

  Företaget:Den första bilen som företaget Hyundai tillverkade på egen hand var Hyundai Pony år 1975. Tidigare hade de ...

  Läs mer om Hyundai försäkring »


  Honda

  För att hitta den bästa bilförsäkringen till din Honda kan det vara klokt att jämföra olika försäkringsbolags utbud och priser. Det kan nämligen skilja en hel ...

  Läs mer om Honda försäkring »


  Fiat

  Fiat FöretagetFiat är en Italiensk storkoncern med fokus på bilar, motorcyklar och andra motorfordon. ...

  Läs mer om Fiat försäkring »


  Mini

  Företaget Mini – Precis som namnet antyder är detta en mycket liten bilmodell. Den första modellen presenterades 1959 av BMC och fram till år 2000 ...

  Läs mer om Mini försäkring »


  Jeep

  Idag används ordet Jeep sin ett begrepp för fyrhjulsdrivna bilar som tar sig fram i eländig terräng. Begreppet kommer från just bilmodellen Jeep som var ...

  Läs mer om Jeep försäkring »


  Lexus

  En bra bilförsäkring till din Lexus hittar du enkelt genom att jämföra alternativ från olika försäkringsbolag. Vid en första ...

  Läs mer om Lexus försäkring »


  Jaguar

  Företaget:Jaguar är ett brittiskt bilmärke som började tillverka sidovagnar till motorcyklar 1922. Detta under namnet ...

  Läs mer om Jaguar försäkring »


  Chrysler

  Den bästa bilförsäkringen till din Chrysler får de genom att jämföra utbudet bland olika försäkringsbolag. Bra villkor kan exempelvis handla om att du som är ...

  Läs mer om Chrysler försäkring »


  Mitsubishi

  Att jämföra utbudet bland olika försäkringsbolag innan du tecknar en bilförsäkring till din Mitsubishi ger dig helt rätt förutsättningar för att du ska ...

  Läs mer om Mitsubishi försäkring »


  Ferrari

  Ferrari grundades av italienaren Enza Ferrari (1928) och sedan dess har biltillverkningen skett i Italien. Företaget började med att tävla i racing ...

  Läs mer om Ferrari försäkring »


  Land Rover

  Landrover: Bilmärket Landrover ägs och av det indiska företaget Tata Motors. Grundidén till modellen kom då britterna ville ...

  Läs mer om Land Rover försäkring »


  Suzuki

  Företaget: Länge förknippades Suzuki bara med motorcyklar, en bransch där de fortfarande är mycket stora, men idag erbjuder de även ...

  Läs mer om Suzuki försäkring »


  Chevrolet

  Den bästa försäkringen till din Chevrolet kan vi på Insplanet hjälpa dig att hitta. Vi ser över och jämför Sveriges försäkringsbolag, och ger dig en enkel och ...

  Läs mer om Chevrolet försäkring »


  Alfa Romeo

  FöretagetAlfa Romeo är ett italienskt bilmärke som är mest känd för sina sportmodeller. Men redan under 60- och ...

  Läs mer om Alfa Romeo försäkring »


  Smart

  Företaget Smart: Bilmärken Smart tillverkas idag av Mercedes-Benz men var från början ett projekt mellan Volkswagen och ...

  Läs mer om Smart försäkring »


  Märkesförsäkringar

  Idag så erbjuder nästan alla försäkringsbolag bilförsäkringar och det kan skilja sig en hel del åt mellan olika bilförsäkringar.Dels ...

  Läs mer »


  Trafikförsäkring

  Trafikförsäkringen är ett lagstadgat krav för alla bilar i trafiken. Den ger ersättning till andra trafikanter när de, deras fordon eller ...

  Läs mer »


  Halvförsäkring

  Som bilägare har du stora möjligheter att påverka priset på din bilförsäkring. Därför ska du alltid jämföra halvförsäkringar från olika ...

  Läs mer »


  Helförsäkring

  När det kommer till bilförsäkringar har du som bilägare mycket att säga till om. Genom att jämföra helförsäkringar är det enkelt att ...

  Läs mer »

  Så mycket kostar bilförsäkringen där du bor

  Västerbottenborna, tillsammans med Gotlänningarna och Kalmarborna, är de som kommer undan med lägst snittpremier på sina ...

  Läs mer »


  Hitta billigaste bilförsäkringen - steg för steg

  Att hitta en billig bilförsäkring blir betydligt enklare om du tar hjälp av oss på Insplanet i stället för att leta på egen hand. ...

  Läs mer »


  Två av tre betalar fel pris för sin bilförsäkring

  Att två av tre försäkringstagare inte jämför olika alternativ innan de tecknar en ny bilförsäkring innebär att de riskerar att få ...

  Läs mer »


  Jämför din bilförsäkring med andra bilförsäkringar

  För att jämföra bilförsäkringar behöver du kunna identifiera de risker som din bil utsätts för mest och samtidigt väga in hur väl...

  Läs mer »


  Parkeringsskada

  Parkeringsskada

  Att komma tillbaka till bilen och upptäcka en skada på karossen är inte särskilt roligt. Har förövaren dessutom smitit från platsen - vilket alltför ofta är regel ...

  Läs mer »


  Hur skyddar bilförsäkringen vid viltolycka?

  Ersättningen du kan få vid viltolycka beror på din bilförsäkrings omfattning, och framförallt om du har tecknat ett tillägg för ...

  Läs mer »


  Krock med rådjur, älg, vildsvin eller annat vilt

  En djurkollision är en otäck upplevelse som kan påverkar din handlingsförmåga för en stund. Här kan du läsa om vad du ska tänka på ...

  Läs mer »


  Vägassistans

  Vägassistans, vilket även kallas assistansförsäkring eller bilassistans, är en av de mest populära tilläggsförsäkringarna till bilförsäkringen. Med en ...

  Läs mer »


  Stenskott

  Oavsett hur ansvarsfull bilägare och förare du är, kommer du förmodligen råka ut för stenskott förr eller senare. Plötsligt smäller det till på bilrutan och ett tråkigt ...

  Läs mer »


  Hyrbilsförsäkring

  Din bilförsäkring kan utökas med en så kallad hyrbilsförsäkring, som ger ersättning för de hyrbilskostnader som kan komma att uppstå när din egen bil är obrukbar ...

  Läs mer »


  Hur fungerar betala-som-du-kör-försäkringar?

  Betala-som-du-kör-försäkringar riktar sig främst till säkra och trygga bilförare, eller till bilägare som kör mindre än genomsnittet. ...

  Läs mer »


  tillägg i bilförsäkringar

  Tillägg att köpa till bilförsäkringen

  Till din bilförsäkring finns ett antal tilläggsförsäkringar som kan ingå eller tecknas utöver både Läs mer »


  Behovsguiden

  Vad är behovsguiden?Behovsguiden är en komplett guide som hjälper dig att ta reda på vilken bilförsäkring som passar dina specifika försäkringsbehov allra ...

  Läs mer »


  Kör du som andra i din ålder?

  Tjugoåringar och femtioåringar har mer gemensamt än förväntat. Samtidigt kostar trettioåringarna på sig något dyrare bilar. Och fyrtioåringarna, de visar sig ...

  Läs mer »


  Så mycket kostar bilförsäkringen där du bor

  Västerbottenborna, tillsammans med Gotlänningarna och Kalmarborna, är de som kommer undan med lägst snittpremier på sina bilförsäkringar. De som...

  Läs mer »


  Bilmärkena med lägst försäkringskostnad

  Från billigast till dyrast - vi på Insplanet har listat 39 bilmärken och rankat dem efter hur mycket de ...

  Läs mer »


  Samlarfordonsförsäkring

  I de fall som en bil, eller annat fordon, främst används som ett samlarobjekt är samlarfordonsförsäkring ett mer passande alternativ mot den...

  Läs mer »

  Vi jobbar för att få Sveriges mest nöjda kunder!

  © 1999-2018 Insplanet - Internetpolicy
  Insplanet AB - Box 26 000 - 100 41 Stockholm - Org.nr 556567-6227

  Kundtjänst: 08 - 51 000 000 Kundtjänst: 08 - 51 000 000
  Vardagar 08.00 – 20.00 Helger 10.00 – 16.00