Svenska bilägare skulle kunna spara 5 miljarder årligen på sina bilförsäkringar

Idag dominerar fyra stora försäkringsbolag marknaden för motorförsäkringar samtidigt som 2 av 3 svenskar inte jämför bilförsäkringar vid bilköp. Statistik från jämförelsetjänsten Insplanet, visar att det skiljer i snitt 3 574 kronor per år mellan den billigaste och dyraste bilförsäkringen vilket gör att kunder i snitt sparar 1 000 kronor årligen på att använda tjänsten. Sett till att det finns nära fem miljoner försäkrade personbilar i Sverige skulle svenska bilägare kunna spara cirka fem miljarder kronor per år på att aktivt jämföra bilförsäkringar.

Läs även: Så kan du spara 53% på din bilförsäkring

I dag står fyra försäkringsbolag (If, Folksam, Trygg-Hansa och Länsförsäkringar) för 89 procent av marknaden för motorförsäkringar.(1)

Marknadsandelar baserat på försäkringsbolag
Försäkringsbolag Marknadsandel Beskrivning
If 25 % Stark distributionskanal i form av bilhandeln genom vagnskadegarantin för flera av de större bilmärkena, vilket ingår de 3 första åren för nya bilar, samt dess märkesförsäkringar.
Folksam 19 % Nära samarbete med de olika fackförbunden i Sverige.
Trygg-Hansa 11 % En del av SEB fram till 1999.
Länsförsäkringar 34 % Stark lokal förankring runt om i landet med både bank- och försäkringsverksamhet.

Källa: Svensk Försäkring, forsakringsmarknaden-2019k1.

Bilförsäkringsmarknaden omsätter cirka 30 miljarder kronor varje år och är den vanligaste försäkringsprodukten bland konsumenter(1). Lägger man till hem- och villaförsäkringar samt personförsäkringar är den samlade marknaden på uppemot hela 70 miljarder kronor årligen - vilket kan ställas mot den gigantiska bolånemarknaden vars storlek är på 120 miljarder kronor i räntenetto årligen(1) .

För många är det helt naturligt att jämföra sin bolåneränta kopplat till den digitala transformationen som utmanat storbankerna och gjort marknaden mer transparent. Men när det kommer till försäkringar så går det långsammare trots att kostnaderna ofta utgör en stor del av konsumenternas privatekonomi.

Tomas Jonson, vd på Insplanet.

Graf över bilförsäkring över tid

2 av 3 jämför inte försäkringar

Enligt en undersökning från 2016 som genomförts av Yougov på uppdrag av Insplanet, svarade 2 av 3 tillfrågade att de inte jämförde olika erbjudanden vid sitt senaste bilköp. Majoriteten uppgav att de hade valt sitt befintliga försäkringsbolag eller tecknat en försäkring via bilhandlaren (2). Enligt statistik från Insplanet, uppgår prisskillnaden mellan den billigaste och dyraste bilförsäkringen som erbjuds kunder till i snitt 3 574 kronor per år vilket motsvarar en besparing på halva priset vid det fall man ligger på det dyraste alternativet. I genomsnitt sparar kunder cirka 1 000 kronor per år genom att jämföra och byta försäkring via Insplanet. Sett till att det finns fem miljoner försäkrade personbilar i Sverige skulle besparingen för svenska bilägare totalt kunna bli fem miljarder kronor årligen. (3)

Den stora prisskillnaden beror på att försäkringsbolagen har olika målgruppsstrategier samt olika syn på risk och även prissättningen av olika risker. Mot bakgrund av detta finns det stora pengar att spara på att kolla priset bland fler aktörer på marknaden, säger Tomas Jonson.

En stor anledning till varför vi konsumenter inte är mer aktiva när det kommer till våra försäkringar, är enligt en färsk rapport från Konkurrensverket att vi upplever det som svårt att jämföra försäkringsbolagens produkter på annat än pris (4). Detta då en stor del av produktens egenskaper inte går att bedöma på förhand, nämligen hur en framtida skada kommer att bedömas och regleras av försäkringsbolaget. Det blir då det enklaste för många att fokusera på att inte riskera att råka välja fel, snarare än att välja det mest rätta, vilket tenderar till att därmed bli att många väljer ett försäkringsbolag med ett välkänt varumärke och stort antal kunder före ett mindre välkänt bolag på den svenska marknaden, trots att man kan få ned det årliga priset på försäkringen.

Den nordiska försäkringsmarknaden beskrivs som en av de mest lönsamma marknaderna sett i ett globalt perspektiv. Även om den digitala utvecklingen ihop med etableringen av olika jämförelsetjänster har bidragit till ökad konkurrens och transparens, samt hjälpt mer okända försäkringsbolag att nå ut till den relativt låsta försäkringsmarknaden, går utvecklingen långsamt. I dag har de fyra försäkringsbolagen 89 procent marknadsandel gällande motorförsäkring och år 1997 hade de 97 procent, säger Tomas Jonson.
(1) I dag står fyra försäkringsbolag (If, Folksam, Trygg-Hansa och Länsförsäkringar) för 89 procent av marknaden för motorförsäkringar. Svensk Försäkring, försäkringsmarknaden-2019k1.

(2) Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 24–29 november 2016 har sammanlagt 1005 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige som äger en bil. Kompletterande information kommer från Insplanets databas över kundstatistik. Se bifogad rapport för ytterligare detaljer.

(3) För att få ut prisskillnaden mellan den dyraste och billigaste försäkringen har Insplanet tittat på samtliga erbjudanden som 500 000 användare har fått fram i sin jämförelse för att få fram ett genomsnitt. I genomsnitt sparar kunden 1000 kronor per år via Insplanet. Sett till att det enligt Konkurrensverket, fanns 5,1 miljoner försäkrade personbilar i Sverige i slutet av 2018 och att Insplanet gör antagandet att den genomsnittliga personen skulle kunna spara 1000 kronor på att jämföra bilförsäkring så skulle den årliga besparingen bli fem miljarder kronor totalt för svenska bilägare.

(4) Konkurrensverket, http://www.konkurrensverket.se/globalassets/publikationer/rapporter/rapport_2019-2.pdf, sid 25.

Gör en kostnadsfri jämförelse

Börja här

Relaterade artiklar

2 av 3 svenskar inte jämför bilförsäkringar vid bilköp.

iPhone-ägare jämfört med Android-ägare iPhone-ägare? Då är det större chans att du äger en Porsche!
Att det finns ett internt krig mellan iPhone och Android-användare har nog varit svårt att undgå. Den ena parten menar att ...
Läs mer »


2 av 3 svenskar inte jämför bilförsäkringar vid bilköp. Svenska bilägare skulle kunna spara 5 miljarder årligen på bilförsäkringar
Idag dominerar fyra stora försäkringsbolag marknaden för motorförsäkringar samtidigt som 2 av 3 svenskar ...
Läs mer »


Glad efter att ha hittat en billig bilförsäkring Hitta billigaste bilförsäkringen - steg för steg
Att hitta en billig bilförsäkring blir betydligt enklare om du tar hjälp av oss på Insplanet i stället för att leta på egen hand. ...
Läs mer »


Spara upp till 53% på din bilförsäkring Spara upp till 53% på din bilförsäkring
Allt ska jämföras nuförtiden. Bilförsäkringar, elavtal och lån. Men det är faktiskt riktigt bra för din privatekonomi. Du kan nämligen spara väldigt...
Läs mer »


Vad kostar det att äga en bil? Vad kostar det att äga en bil?
Vi har tidigare skrivit om hur mycket det kostar att försäkra en bil, men hur mycket kostar det egentligen att äga en bil? Att vara bilägare kommer med en ...
Läs mer »


Bilbränder -  hur får du ersättning i samband med bilbrand? Bilbrand - Täcker försäkringen? Här har du svaret!
Bilbränder är tyvärr något som blir allt vanligare i Sverige. Varje år anmäls hela 6 000 - 7 000 stycken bilbränder till försäkringsbolagen. ...
Läs mer »


Däckförsäkring: Punktering eller stulna däck, har du rätt skydd? Däckförsäkring: Punktering eller stulna däck, har du rätt skydd?
Har du på ett eller annat sätt blivit av med dina däck eller fälgar. Antingen att det blivit stulna eller att de helt ...
Läs mer »