Byta till sommardäck: datum och lagar 2020

Efter den 31 mars är du inte längre tvungen att använda vinterdäck, så länge det inte är vinterväglag. I den här artikeln går vi igenom vilka datum och regler som gäller för sommardäck. Vi går också igenom vad som gäller för året runt däck: är de bra eller dåliga och framförallt – är de säkra att använda på heta sommarvägar?

När ska man byta till sommardäck 2020?

I år gäller andra regler än normalt. Här kan du läsa om de tillfälliga reglerna för 2020 och vilka regler som gäller i normala fall.

Tillfälliga regler för dubbdäck på grund av corona

Transportstyrelsen har fattat ett beslut om ett generellt undantag från reglerna för dubbdäck. De har valt att skjuta upp datumet för däckbytet med två veckor, vilket betyder att du får köra med dubbdäck fram till den 30 april 2020 i stället för den 15 april som gäller i vanliga fall. Beslutet omfattar alla fordon, alltså både lätta och tunga fordon.

Varför man har gjort det här undantaget är för att underlätta däckbytet för både däckbranschen och fordonsägare under coronapandemin. Så att riskgrupper inte ska riskera att utsättas för smitta, men också för att undvika att fordonsägare riskerar att köra olagligt på grund av en begränsad bemanning i verkstäderna.

Transportstyrelsen uppmanar dock de fordonsägare som kan byta däck före den 15 april att också göra det, så att det inte blir rusning till verkstäderna i slutet av månaden.

Reglerna är tillfälliga och gäller endast för år 2020.

Den här perioden gäller för sommardäck i vanliga fall

Mellan 1 april – 30 november är du inte längre lagstadgat tvungen att köra med vinterdäck och får alltså använda sommardäck. Men innan du byter från vinterdäck till sommardäck bör du vara säker på att det inte råder vinterväglag. Vinterväglag innebär att det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan eller vägrenen. Det är polisen som avgör om det är vinterväglag eller inte.

Är du osäker på om det är vinterväglag eller inte bör du inte byta till sommardäck innan den 31 mars. Tänk på att det i vissa delar av Sverige kan råda vinterväglag långt in i april.

Regler för vinterdäck:
  • Du måste använda vinterdäck vid vinterväglag under perioden 1 december – 31 mars.
  • Du får använda dubbdäck under perioden 1 oktober – 15 april.
  • Det är förbjudet att använda dubbdäck under perioden 16 april – 30 september om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.
Läs även: Vinterdäck: lagar och viktiga datum

Läs även: Vad kostar det att äga en bil?

Vilket är minsta tillåtna mönsterdjup på ett sommardäck?

Det minsta tillåtna mönsterdjupet på sommardäck är 1,6 millimeter, men för säkerhets skull bör det vara djupare än så. Kör du på en blöt vägbana behöver mönsterdjupet vara åtminstone 3 millimeter för att det ska bli ett bra väggrepp.

Du kan mäta mönsterdjupet på flera sätt: med en tumstock, linjal, ett skjutmått eller en femkrona. På den gamla femkronan är avståndet mellan kanten av kronan och femmans överkant 3 millimeter. På den nya femkronan är det ungefär 3 millimeter till de tre kronornas överkant. Sticker du femkronan upp och ner i däckspåret får du ett ungefärligt mått på mönsterdjupet.

Om du fastnar i en poliskontroll och mönsterdjupet på däcken är under 1,6 millimeter kan du få böter på 1 200 kronor.

Läs även: Besiktning: det här gäller när du ska besikta bilen 2020

Varför ska man använda sommardäck?

Sommardäck har en helt annan gummiblandning än vinterdäck och är anpassade efter sommartemperaturer. I minusgrader blir de för hårda för att ge ett bra väggrepp. Vinterdäck har i sin tur en betydligt mjukare gummiblandning som fungerar sämre i höga temperaturer och om olyckan skulle vara framme blir bromssträckorna mycket längre. Därför är det också väldigt riskabelt att köra med något annat än sommardäck under perioden då det är som varmast i Sverige.

Läs även: Hitta billigaste bilförsäkringen - steg för steg

Läs även: Däckförsäkring: Punktering eller stulna däck, har du rätt skydd?

Vad är året runt däck?

Året runt däck – eller allrounddäck som de också kallas – är däck som är tillverkade för att användas året runt i länder med ett klimat där skillnaderna mellan årstiderna inte är så stora, till exempel Storbritannien. I vårt nordiska klimat är de däremot inte ett lika bra alternativ. Vissa året runt däck är dessutom inte godkända som vinterdäck i Sverige, utan är anpassade för att användas i varmare länder. Var därför noga med att se till att dina däck är godkända även i Sverige.

Dubbfria vinterdäck som är godkända i Sverige kallas ibland även de för året runt däck.

Är allround däck bra eller dåligt?

Det kan låta praktiskt och enkelt att slippa byta däck varje vår och höst, men allround däck, eller året runt däck, får mycket sämre köregenskaper på sommaren eftersom de i första hand är utvecklade för vinterklimat. På sommarhalvåret blir ett sådant däck mjukare ju högre temperaturen blir utomhus, vilket resulterar i att det slits snabbare och att du får köpa nya däck oftare – tvärtemot vad du kanske trodde när du köpte dem, i hopp om att spara tid och pengar.

En studie som Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, gjorde visar också att året runt däcken får sämre bromssträcka, väggrepp och undanmanöver på sommaren:

  • På torr asfalt var bromssträckan 15 procent längre med dubbfria vinterdäck oavsett hastighet.
  • Bromssträckan på våt asfalt var 20 procent längre med dubbfria vinterdäck oavsett hastighet.
  • Vid undanmanövertest på våt asfalt var den den maximala hastigheten 72 kilometer i timmen för dubbfria vinterdäck. Med sommardäck kunde man köra 83 kilometer i timmen innan väggreppet släppte, vilket var en förbättring med 15 procent.

Du kan alltså köra på året runt däck under vintern så länge de är godkända för svensk vinter. Men för din egen säkerhets skull bör du byta till sommardäck till sommarhalvåret – även om det är lagligt att köra med odubbade vinterdäck året runt.

Gör en kostnadsfri jämförelse

Börja här

Relaterade artiklar

Byta till sommardäck

Staplar med mynt Bilskatt: när och hur mycket ska jag betala?
I Sverige måste man betala bilskatt för alla bilar som är registrerade och påställda. Hur mycket du ska betala in beror bland annat på ...
Läs mer »


Ställa av bil: så här fungerar det
Har du en bil som du inte använder? Då kan du ställa av den, så slipper du betala fordonsskatt och trafikförsäkring i onödan.En ...
Läs mer »


Pågående inbrott i bil vad gör jag nu? Inbrott i bilen - vad ska jag göra efter bilinbrott?
ipt>jQuery('link[rel="canonical"]').remove();var link = ...
Läs mer »


Hur skyddar bilförsäkringen vid viltolycka Hur skyddar bilförsäkringen vid viltolycka?
ipt>jQuery('link[rel="canonical"]').remove();var link = ...
Läs mer »


sprucken glasruta Laga vindruta: det här behöver du tänka på
Har du fått en spricka i vindrutan? En skadad eller sliten ruta ökar risken för olyckor och därför är det viktigt att du bokar tid för att laga ...
Läs mer »


Hund kikar ut från varm bil Hund i bil: så skyddar du din hund på bästa sätt
Ska du och hunden på en biltur tillsammans? Oavsett om det är en längre resa eller bara ner till mataffären finns ...
Läs mer »


Man som kör bil med sin familj Tips och råd inför din bilsemester
Har du ställt in charterresan i sommar? Passa på att åka på en bilsemester istället. Här får du tips inför ...
Läs mer »