Laga vindruta

Har du fått en spricka i vindrutan? En skadad eller sliten ruta ökar risken för olyckor och därför är det viktigt att du bokar tid för att laga vindrutan så snart som möjligt. Om du har en halv- eller helförsäkring kan du få ersättning för skadan.

Varför är det viktigt att laga vindrutan?

Stenskott och sprickor i vindrutan kan innebära trafikfara. Dels för att sikten blir sämre och dels för att rutan blir svagare. För allas säkerhet är det viktigt att du lagar vindrutan i tid.

Många skador i vindrutan är inte synliga för blotta ögat. Redan efter 7 500 mil kan rutan ha så många sprickor att det är farligt för dig att färdas i bilen, framför allt under mörkerkörning.

På våren och hösten ökar dessutom risken att du blir bländad om vindrutan är sliten. När solen står lågt och solstrålarna träffar sprickorna skapas ljuseffekter som kan blända dig.

Hur mycket kostar det att laga eller byta en vindruta?

Det är billigare att laga vindrutan än att byta ut den, både för dig och försäkringsbolaget. Om glasskador ingår i bilförsäkringen betalar du bara självrisken för reparation eller byte av vindruta.

Hos vissa försäkringsbolag ingår reparation av stenskott men hos övriga måste du betala en självrisk. Vanligtvis 200 kronor. Om vindrutan behöver bytas är självrisken upp till 1 800 kronor.

Täcker bilförsäkringen skador på vindrutan?

Bilförsäkringen ersätter skador på vindrutan om du har en halv- eller helförsäkring. Du kan alltså inte få ersättning för skador på vindrutan om du bara har en trafikförsäkring.

Läs även: Viltolycka: hur skyddar bilförsäkringen?

Auktoriserade bilglasmästerier

Dagens avancerade bilar ställer höga krav på kompetens och yrkesskicklighet hos den som byter eller lagar vindrutor. Därför ska du helst vända dig till ett auktoriserat bilglasmästeri.

På bilglasmasteri.se hittar du listor över auktoriserade bilglasmästare för alla län.

Du väljer delar och verkstad själv

En biltillverkare kan inte kräva att du ska använda originaldelar eller tvinga dig att byta eller laga vindrutan på en verkstad som tillverkaren valt. Sådana avtal är både ogiltiga och olagliga.

Du väljer själv vilka delar som ska användas och vilken verkstad som ska utföra jobbet, förutsatt att allt håller samma kvalitet som originaldelarna och biltillverkarens val av verkstad.

Om biltillverkaren inte tycker att delarna eller verkstaden håller samma kvalitet ligger bevisbördan hos tillverkaren. Det betyder att biltillverkaren måste bevisa att kvaliteten varit undermålig.

Riktlinjer för bedömning och reparation

Bilglasbranschen följer Transportstyrelsens riktlinjer för bedömning och reparation av vindrutor. Vilka åtgärder som rekommenderas beror på skadans placering och typ av skada.

Gör en kostnadsfri jämförelse

Börja här

Relaterade artiklar

sprucken glasruta

Så här gör du när du ska importera bil till Sverige. Importbil: Så importerar du bil till Sverige
Du kan spara pengar på att importera bil från till exempel Tyskland eller USA. Men det finns fler anledningar till ...
Läs mer »


När du ska hyra bil utomlands kan du gå till en märkesuthyrare för att göra det enkelt eller till en hyrbilsförmedlare för att få det bästa priset. Hyra bil utomlands: Allt om kostnad och hyrbilsförsäkring
Hyrbil är ett bra alternativ när du vill uppleva landet du besöker. Du blir flexibel och kan åka när och ...
Läs mer »


Vilken försäkring man har kan vara lättare att glömma än vad man kanske tror. Vilken bilförsäkring har jag?
Har du glömt vilken bilförsäkring du har? Det är lätt hänt om man betalar med autogiro och låter bilförsäkringen förnyas automatiskt ...
Läs mer »


Elbilens historia
Redan i början på 1800-talet hade man allt som behövdes för att tillverka elbilar: hästvagnar, motorer och laddbara batterier. Holländske ...
Läs mer »


Stenskott på bilruta Stenskott
Även om du är en ansvarsfull förare kommer du förmodligen råka ut för stenskott förr eller senare. Även om skadan orsakas av någon annan så är det din ...
Läs mer »


Statistik för 2021 Så mycket kostar bilförsäkringen 2021
Hur mycket du betalar för din bilförsäkring beror på flera olika faktorer, bland annat på var du bor. Därför skiljer sig ...
Läs mer »


Byta till sommardäck Byta till sommardäck: datum och lagar 2022
Mellan den 1 december och 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag. Du bör inte byta till ...
Läs mer »