Laga vindruta

Har du fått en spricka i vindrutan? En skadad eller sliten ruta ökar risken för olyckor och därför är det viktigt att du bokar tid för att laga vindrutan så snart som möjligt. Om du har en halv- eller helförsäkring kan du få ersättning för skadan.

Varför är det viktigt att laga vindrutan?

Stenskott och sprickor i vindrutan kan innebära trafikfara. Dels för att sikten blir sämre och dels för att rutan blir svagare. För allas säkerhet är det viktigt att du lagar vindrutan i tid.

Många skador i vindrutan är inte synliga för blotta ögat. Redan efter 7 500 mil kan rutan ha så många sprickor att det är farligt för dig att färdas i bilen, framför allt under mörkerkörning.

På våren och hösten ökar dessutom risken att du blir bländad om vindrutan är sliten. När solen står lågt och solstrålarna träffar sprickorna skapas ljuseffekter som kan blända dig.

Hur mycket kostar det att laga eller byta en vindruta?

Det är billigare att laga vindrutan än att byta ut den, både för dig och försäkringsbolaget. Om glasskador ingår i bilförsäkringen betalar du bara självrisken för reparation eller byte av vindruta.

Hos vissa försäkringsbolag ingår reparation av stenskott men hos övriga måste du betala en självrisk. Vanligtvis 200 kronor. Om vindrutan behöver bytas är självrisken upp till 1 800 kronor.

Täcker bilförsäkringen skador på vindrutan?

Bilförsäkringen ersätter skador på vindrutan om du har en halv- eller helförsäkring. Du kan alltså inte få ersättning för skador på vindrutan om du bara har en trafikförsäkring.

Läs även: Viltolycka: hur skyddar bilförsäkringen?

Auktoriserade bilglasmästerier

Dagens avancerade bilar ställer höga krav på kompetens och yrkesskicklighet hos den som byter eller lagar vindrutor. Därför ska du helst vända dig till ett auktoriserat bilglasmästeri.

På bilglasmasteri.se hittar du listor över auktoriserade bilglasmästare för alla län.

Du väljer delar och verkstad själv

En biltillverkare kan inte kräva att du ska använda originaldelar eller tvinga dig att byta eller laga vindrutan på en verkstad som tillverkaren valt. Sådana avtal är både ogiltiga och olagliga.

Du väljer själv vilka delar som ska användas och vilken verkstad som ska utföra jobbet, förutsatt att allt håller samma kvalitet som originaldelarna och biltillverkarens val av verkstad.

Om biltillverkaren inte tycker att delarna eller verkstaden håller samma kvalitet ligger bevisbördan hos tillverkaren. Det betyder att biltillverkaren måste bevisa att kvaliteten varit undermålig.

Riktlinjer för bedömning och reparation

Bilglasbranschen följer Transportstyrelsens riktlinjer för bedömning och reparation av vindrutor. Vilka åtgärder som rekommenderas beror på skadans placering och typ av skada.

Gör en kostnadsfri jämförelse

Börja här

Relaterade artiklar

sprucken glasruta

Vad händer med din bilförsäkring när du säljer din bil? Sälja bil: Vad händer med bilförsäkringen?
Det är en hel del att tänka på när du ska sälja din bil privat. Då kan det vara skönt att veta att du inte behöver ...
Läs mer »


Ställa av bil: så här fungerar det
Har du en bil som du inte använder? Då kan du ställa av den så att du slipper betala fordonsskatt och trafikförsäkring i ...
Läs mer »


Pågående inbrott i bil vad gör jag nu? Inbrott i bilen - vad ska jag göra efter bilinbrott?
Har du råkat ut för inbrott i bilen? Då är det viktigt att du gör en polisanmälan och kontaktar ditt försäkringsbolag. Även om ...
Läs mer »


Vinterdäck på snöig väg Vinterdäck: Lagar och viktiga datum 2022
Det är viktigt för trafiksäkerheten att köra med vinterdäck på vintern. Under vissa datum är det dessutom lag på att köra med vinterdäck. Men ...
Läs mer »


Bil som blivit utsatt för skadegörelse. Skadegörelse bil – Så gäller bilförsäkringen
Har du råkat ut för skadegörelse på din bil? Om du kan få ersättning för skadorna beror på vilken bilförsäkring du har....
Läs mer »


Vad kostar det att äga en bil? Vad kostar det att äga en bil?
Att vara bilägare kommer med en hel del utgifter. Många obligatoriska såsom försäkring och besiktning, men också en del som du kan styra över såsom ...
Läs mer »


Staplar med mynt Bilskatt: när och hur mycket ska jag betala?
I Sverige måste man betala bilskatt för alla bilar som är registrerade och påställda. Hur mycket du ska betala in ...
Läs mer »