Laga vindruta

Har du fått en spricka i vindrutan? En skadad eller sliten ruta ökar risken för olyckor och därför är det viktigt att du bokar tid för att laga vindrutan så snart som möjligt. Om du har en halv- eller helförsäkring kan du få ersättning för skadan.

Varför är det viktigt att laga vindrutan?

Stenskott och sprickor i vindrutan kan innebära trafikfara. Dels för att sikten blir sämre och dels för att rutan blir svagare. För allas säkerhet är det viktigt att du lagar vindrutan i tid.

Många skador i vindrutan är inte synliga för blotta ögat. Redan efter 7 500 mil kan rutan ha så många sprickor att det är farligt för dig att färdas i bilen, framför allt under mörkerkörning.

På våren och hösten ökar dessutom risken att du blir bländad om vindrutan är sliten. När solen står lågt och solstrålarna träffar sprickorna skapas ljuseffekter som kan blända dig.

Hur mycket kostar det att laga eller byta en vindruta?

Det är billigare att laga vindrutan än att byta ut den, både för dig och försäkringsbolaget. Om glasskador ingår i bilförsäkringen betalar du bara självrisken för reparation eller byte av vindruta.

Hos vissa försäkringsbolag ingår reparation av stenskott men hos övriga måste du betala en självrisk. Vanligtvis 200 kronor. Om vindrutan behöver bytas är självrisken upp till 1 800 kronor.

Täcker bilförsäkringen skador på vindrutan?

Bilförsäkringen ersätter skador på vindrutan om du har en halv- eller helförsäkring. Du kan alltså inte få ersättning för skador på vindrutan om du bara har en trafikförsäkring.

Auktoriserade bilglasmästerier

Dagens avancerade bilar ställer höga krav på kompetens och yrkesskicklighet hos den som byter eller lagar vindrutor. Därför ska du helst vända dig till ett auktoriserat bilglasmästeri.

På bilglasmasteri.se hittar du listor över auktoriserade bilglasmästare för alla län.

Du väljer delar och verkstad själv

En biltillverkare kan inte kräva att du ska använda originaldelar eller tvinga dig att byta eller laga vindrutan på en verkstad som tillverkaren valt. Sådana avtal är både ogiltiga och olagliga.

Du väljer själv vilka delar som ska användas och vilken verkstad som ska utföra jobbet, förutsatt att allt håller samma kvalitet som originaldelarna och biltillverkarens val av verkstad.

Om biltillverkaren inte tycker att delarna eller verkstaden håller samma kvalitet ligger bevisbördan hos tillverkaren. Det betyder att biltillverkaren måste bevisa att kvaliteten varit undermålig.

Riktlinjer för bedömning och reparation

Bilglasbranschen följer Transportstyrelsens riktlinjer för bedömning och reparation av vindrutor. Vilka åtgärder som rekommenderas beror på skadans placering och typ av skada.

Gör en kostnadsfri jämförelse

Börja här

Relaterade artiklar

sprucken glasruta

Pågående inbrott i bil vad gör jag nu? Inbrott i bilen - vad ska jag göra efter bilinbrott?
Har du råkat ut för inbrott i bilen? Då är det viktigt att du gör en polisanmälan och kontaktar ditt ...
Läs mer »


Hur skyddar bilförsäkringen vid viltolycka Hur skyddar bilförsäkringen vid viltolycka?
Ersättningen du kan få vid viltolycka beror på vad din bilförsäkring omfattar och om du har tecknat ett tillägg för ...
Läs mer »


sprucken glasruta Laga vindruta: det här behöver du tänka på
Har du fått en spricka i vindrutan? En skadad eller sliten ruta ökar risken för olyckor och därför är det viktigt att du bokar tid för att laga ...
Läs mer »


Hund kikar ut från varm bil Hund i bil: så skyddar du din hund på bästa sätt
Ska du och hunden på en biltur tillsammans? Oavsett om det är en längre resa eller bara ner till mataffären finns ...
Läs mer »


Man som kör bil med sin familj Tips och råd inför din bilsemester
Har du ställt in charterresan i sommar? Passa på att åka på en bilsemester istället. Här får du tips inför ...
Läs mer »


Tvätta bilen
Din bil förtjänar att tvättas med jämna mellanrum. I den här artikeln får du lära dig hur du ...
Läs mer »


Ägarbyte av bil: så här gör du Ägarbyte bil
Om du har köpt eller sålt en bil måste du och den andra parten anmäla om ägarbyte av bil till Transportstyrelsen. Här går vi ...
Läs mer »