Dubbdäck tar fler liv än de räddar
Från och med den 1 oktober är det tillåtet att använda dubbdäck på svenska vägar. Dock pekar forskare vid Chalmers på att dubbdäck - tyvärr - tar fler liv än de räddar.
Dubbdäck används under höst och vinter i Sverige för att undvika olyckor och rädda liv. Enligt Transportstyrelsen använder 60 % av svenska bilägare dubbdäck. Några hävdar dock att dubbdäck har negativ inverkan på både miljö och människa eftersom dubbdäck river upp farliga partiklar i asfalten - andra hävdar att det är starkt överdrivet.
Dubbdäck ur ett globalt perspektiv
Anna Furberg, Rickard Arvidsson och Sverker Molander vid Chalmers avdelning för miljösystemanalys har 2018 blåst nytt liv i debatten. Genom ett systemperspektiv har trion analyserat dubbdäckens hälsopåverkan under hela däckens livscykel. Resultatet i analysen visar att dubbdäck - ur ett globalt perspektiv - tar fler liv än de räddar.
Kobolt i Kongo-Kinshasa
I analysen har forskar-trion vägt negativa effekter mot sparade liv. Negativa effekter av uppriven asfalt överskuggar antal räddade liv - dock slutar analysen inte där. Man har i analysen även tagit hänsyn till produktionsfasen. Kobolt - som framför allt bryts i Kongo-Kinshasa - är dessutom en konfliktmetall som skördar många dödsoffer.
Resultat i undersökningen
Forskarna kom i analysen fram till att användningen av dubbdäck i Sverige räddar mellan 60 och 770 levnadsår. Dessvärre kostar det mellan 570 och 2 200 levnadsår i ett livscykelperspektiv. Även om det endast är en uppskattning ger det oss perspektiv - vi har utan eftertanke utgått från att dubbdäck faktiskt räddar fler liv än de skördar.
Sammantaget blir det uppenbart att dubbdäck kostar fler liv än de räddar - där användningsfasen med upprivna partiklar från asfalt har störst negativ påverkan före den småskaliga gruvbrytningen i Kongo-Kinshasa. Minst negativ påverkan har konflikten i Kongo-Kinshasa även om det tydligt illustrerar globaliseringens avigsidor.
Victor Lingvall
Jag arbetar som kundtjänstchef på Insplanet och har varit verksam inom bolaget sedan 2009. Har du frågor kring artikeln eller om oss och våra tjänster på Insplanet, tveka inte att höra av dig till mig på mitt
direktnummer eller via mejl.
E-post:
info@insplanet.com
Direktnummer: 08-51 00 00 42