Inbrott i bilen - vad ska jag göra efter bilinbrott?

Har du råkat ut för inbrott i bilen?

Visst är det tråkigt när folk inte förstår skillnaden på mitt och ditt?

Men som tur är så täcks bilinbrott och bilstöld av din försäkring, om din bil är halvförsäkrad eller mer. Har du minst halvförsäkring på din bil kan du få ersättning på skador som uppkommer på din bil i samband med bilinbrottet. Detsamma gäller om någon stulit delar eller till och med hela bilen.

Innehållsförteckning:

Inbrott i bilen - vad ska jag göra?

 • Om du bevittnar ett pågående brott ska du ringa 112!
 • Polisanmäl brottet. Det första du ska göra är att kontakta polisen och berätta om händelsen. Det gör du via telefon på 114 14 eller på närmsta polisstation.
 • Gör en skadeanmälan till ditt försäkringsbolag.
 • Leta upp kvitton på det som blivit stulet.
 • Dokumentera skadorna med bilder.

Om någon försökt att stjäla din bil ska du INTE försöka köra iväg med bilen. Bilens rattlås kan vara skadat vilket kan leda till att ratten låser sig medans du kör.

Gäller min bilförsäkring vid inbrott i bil?

Det korta svaret är ja. Men det är lite mer komplicerat än så. Om du har minst halvförsäkring så gäller bilförsäkringen för bilinbrott. Hel- och halvförsäkring täcker kostnaderna för eventuella skador och stulna föremål som till exempel: Ratt, airbags, bilradio, gps.

väldigt trasig bil efter inbrott

Hel- och halvförsäkringen täcker även extra däck och takboxar som skulle kunna bli stulna i ett garage till exempel. Däremot ersätts inte kostnaden för däck och takbox med kontanter. Du får istället köpa en nya motsvarande däck och takbox.

Du får däremot inte ersättning för kostnaden för dator eller andra personliga tillhörigheter som blir stulet från din bil i samband med inbrottet. Det täcks däremot av din hemförsäkring (förutsatt att du har en). Har du samlat din bilförsäkring och hemförsäkring på samma ställe kan det i vissa fall vara så att du bara behöver betala en självrisk.

Läs även: Så mycket kostar bilförsäkringen där du bor
Läs även: Tankat fel bränsle - Täcker försäkringen feltankning?

Visste du att?

66 procent av alla stulna motorfordon i Sverige återfinns inom en vecka. Inom EU däremot där återfinns knappt hälften!

Inbrott i bilar och bildelsstölder av delar som till exempel, rattar, lyktor, radiosystem har det senaste åren eskalerat. Mellan 2012 till 2017 har antalet stölder ökat med hela 227 % enligt statistik från Larmtjänst AB.

Dessa stölder kostar 300 miljoner kr varje år! En siffra som ständigt ökar i samband med att bilarna får allt med utvecklade och påkostade finesser.

Fortsätt läsa nedan för ännu mer intressant fakta om bilstölder och inbrott.

Statistik om bilinbrott och bilstölder i Sverige

Graf som visar statisk över antalet bilinbrott i Sverige 2016-2017. Fem mest efterlysta fabrikat i Sverige 2017:
 1. 1. Volvo: 1807
 2. 2. Volkswagen: 901
 3. 3. Audi: 740
 4. 4. Saab: 686
 5. 5. Bmw: 553

Vart förekommer flest bilinbrott?

Storstäder är extra hårt drabbade. Västra Götaland och Skåne har haft många stölder under 2017. Men länet där allra flest stölder sker är Stockholms län. Som du kan se i tabellen nedan:

Antal stöldtillfällen

Län 2018 2017 2016
Stockholm 1334 2 205 1 738
Skåne 434 837 407
Västra Götaland 146 388 642
Östergötland 70 151 46

Tips för att slippa inbrott i bil

1. Undvik bilmärket Volvo. 2. Bo inte i Stockholm. Nej! Jag skojar bara. Det finns fler saker du kan göra för att undvika inbrott i din bil.

 • Kontrollera alltid att din bil blir ordentligt låst. Biltjuvar kan med hjälp av en störsändare slå ut bilnyckelns låsfunktion och på så sätt blir det fritt fram för tjuven.
 • Utrusta din bil med alarm. Larm är ett utmärkt sätt att hålla tjuvarna borta.
 • Lämna inte värdefulla föremål synligt i bilen. Som datorer och mobiltelefoner.
 • Märk bilrutorna med bilens registreringsnummer. Det gör det gör det jobbigare för tjuven att försöka byta identitet på bilen.
 • Investera i ett rattlås. Vissa bilmodeller har inbyggda rattlås men ett mer synligt alternativ kan vara att köpa ett separat rattlås från biltema. Det gör det omöjligt att köra bilen.
Ett rattlås för bil från biltema.

Gör en kostnadsfri jämförelse

Börja här

Relaterade artiklar

Pågående inbrott i bil vad gör jag nu?

Besiktning: det här gäller när du ska besikta bilen 2020
Många svenska bilägare skjuter upp bilbesiktningen till sista stund. Ofta handlar det om osäkerhet. För vad är det som gäller ...
Läs mer »


Byta till sommardäck: datum och lagar 2020
Efter den 31 mars är du inte längre tvungen att använda vinterdäck, så länge det inte är vinterväglag. I den här artikeln går vi igenom vilka ...
Läs mer »


Whiplashskada: kvinnor drabbas dubbelt så ofta som män Whiplashskada: kvinnor drabbas dubbelt så ofta som män
Varje år drabbas fler än 30 000 svenskar av whiplashskada. Det är ett problem både för individen som drabbas och för samhället i ...
Läs mer »


Om elbilar
Funderar du på att byta fossilbilen mot en elbil för miljöns skull? Då har du säkert många frågor. Hur fungerar en elbil? Vad kostar den? Hur laddar jag en elbil och hur lång ...
Läs mer »


Elbilens historia
Redan i början på 1800-talet hade man allt som behövdes för att tillverka elbilar: hästvagnar, motorer och laddbara batterier. Holländske professorn Sibrandus Stratingh ...
Läs mer »


Vinterdäck på snöig väg Vinterdäck: lagar och viktiga datum 2020
Mellan 1 december till 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag. Men vad säger lagen? Och kan du ...
Läs mer »


iPhone-ägare jämfört med Android-ägare iPhone-ägare? Då är det större chans att du äger en Porsche!
Att det finns ett internt krig mellan iPhone och Android-användare har nog varit svårt att undgå. Den ena ...
Läs mer »