Två av tre betalar fel pris för sin bilförsäkring

Att två av tre försäkringstagare inte jämför olika alternativ innan de tecknar en ny bilförsäkring innebär att de riskerar att få fel pris – och därmed gå miste om i snitt 1 800 kronor. De allra flesta personer väljer istället att stanna kvar hos sitt gamla försäkringsbolag, vilket i förlängningen kan innebära att du betalar för mycket för din bilförsäkring.


Många är trogna sitt gamla försäkringsbolag

I en undersökning genomförd på initiativ av oss på Insplanet, via opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov, anger nästan var femte person att man inte känner till några av de mindre aktörerna i försäkringsbranschen. I stället tar man för vana att stanna kvar hos sitt befintliga försäkringsbolag - även när en ny försäkring ska tecknas.

Undersökningen visar att två av tre personer inte jämför olika alternativ innan de ska teckna en ny försäkring, och går därför miste om en hel del aktörer som i många fall kan erbjuda likvärdiga eller bättre försäkringsalternativ - till betydligt bättre pris. Däremot anger 19 procent av de tillfrågade att de på egen hand ser över olika aktörer medan elva procent vänder sig till en jämförelsetjänst, såsom Insplanet.


Kan gå miste om i snitt 1 800 kronor

Allra vanligast är att vända sig till sitt befintliga försäkringsbolag när man ska teckna en ny försäkring, vilket hela 42 procent av deltagarna i undersökningen anger att de vanligtvis gör. Ändå är de flesta medvetna om att det kan finnas pengar att spara genom att jämföra försäkringar, men det är ett moment som många helt enkelt uppfattar som krångligt, trist och tidskrävande.

Endast 24 procent av undersökningens deltagare har en korrekt uppfattning om hur mycket de faktiskt kan spara på att jämföra sina försäkringar. Hos oss på Insplanet sparar våra kunder i snitt 1 800 kronor på att byta försäkringsbolag. I det stora hela handlar det om några få minuter som det tar att se över, jämföra och eventuellt byta försäkringsbolag - men det kan ha en stor effekt på både ekonomin och vardagen.


Priset på bilförsäkring varierar mest

Bilförsäkringen är den försäkring som varierar mest i pris, och det är även bilförsäkringen som står i fokus för den undersökning som genomförts. Bäst pris på din bilförsäkring får du genom att jämföra olika alternativ, och sedan byta till det bolag som kan försäkra din bil till bästa pris.

Matchas rätt kund ihop med rätt försäkringsbolag, kan det röra sig om flera tusen kronor att spara. Det hela handlar om de olika målgruppsstrategier som finns inom försäkringsbranschen. Kunder som uppfyller de specifika kriterier som vissa försäkringsbolag efterfrågar kan många gånger få betydligt bättre lösningar än hos andra, mindre nischade aktörer.

Här kan du prova att jämföra din bilförsäkring - och se om du betalar rätt pris!


Försäkra bil - rätt pris och rätt skydd

Hela 40 procent av de tillfrågade tror att det är fördelaktigt att vara en långvarig och trogen kund till sitt försäkringsbolag. Äldre personer anger i högre utsträckning att de tror att det gynnar dem att vara en långvarig kund och/eller ha flera försäkringar på ett och samma bolag. Dessa siffror är betydligt lägre bland yngre personer.

När det kommer till skadehantering utgår försäkringsbolagen från försäkringsvillkoren. Att du då varit en långvarig eller trogen kund har faktiskt inte någon påverkan. Det var tidigare vanligt att försäkringsbolag hade bonussystem, som gynnade långvariga och skötsamma kunder, men dessa är idag inaktuella.

Är du angelägen om att betala rätt pris för din bilförsäkring, och samtidigt få bästa möjliga skydd, är det helt enkelt en jämförelse mellan bolagen du bör göra. Vill du ha hjälp med att hitta rätt bilförsäkring till rätt pris, är du varmt välkommen att kontakta oss på Insplanet (08 - 51 000 000). Eller så kan du jämföra din bilförsäkring helt på egen hand. Våra tjänster är alltid helt kostnadsfria och du binder inte upp dig till något, om du helt enkelt inte väljer att teckna en ny försäkring.
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 24-29 november 2016 har sammanlagt 1005 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige som äger en bil. Kompletterande information kommer från Insplanets databas över kundstatistik. Se bifogad rapport för ytterligare detaljer.
E-post: info@insplanet.com
Direktnummer: 08-51 00 00 42
Har du råkat tanka fel?

Tankat fel bränsle - Täcker försäkringen feltankning?

Alla gör vi misstag ibland, både stora och små. Ett stort, och förvånansvärt vanligt misstag är att man råkar tanka fel. Att råka ut ...

Läs mer »


Man som kör bil med sin familj

Kan jag teckna min bilförsäkring på någon annan?

Priset på en bilförsäkring ser väldigt olika ut från person till person. Det är till exempel dyrare för en ...

Läs mer »


Tillåtet att använda bilkamera i Sverige.

Billigare bilförsäkring med bilkamera

Sedan 2016 är det tillåtet att använda bilkamera i Sverige. Tyvärr är det få svenska bilister som använder bilkamera - trots att det kan innebära ...

Läs mer »


Dubbdäck på hög

Dubbdäck tar fler liv än de räddar

Från och med den 1 oktober är det tillåtet att använda dubbdäck på svenska vägar. Dock pekar forskare vid Chalmers på att dubbdäck - tyvärr - tar fler ...

Läs mer »


Volkswagen golf

Färre nyregistrerade bilar i september

Under september 2018 minskade andelen nyregistrerade bilar med 38,9 % mot föregående år, enligt Trafikanalys officiella månadsstatistik. Det beror ...

Läs mer »


Digital bilförsäkring kommer till asien

Digital bilförsäkring till Asien

ComfortDelGro är en av världens största bolagskoncerner inom infrastruktur-transport med Kina, Singapore och Storbritannien som huvudmarknader. I ett ...

Läs mer »


Sveriges sämsta bilförare enligt svenska folket - omröstning

Vilket bilmärke kör sämst enligt svenska folket 2018?

Insplanet skrev förra veckan artikeln “Världens sämsta bilförare?” ...

Läs mer »

Vi jobbar för att få Sveriges mest nöjda kunder!

© 1999-2018 Insplanet - Internetpolicy
Insplanet AB - Box 26 000 - 100 41 Stockholm - Org.nr 556567-6227

Kundtjänst: 08 - 51 000 000 Kundtjänst: 08 - 51 000 000
Vardagar 08.00 – 20.00 Helger 10.00 – 16.00