Två av tre betalar fel pris för sin bilförsäkring

Att två av tre försäkringstagare inte jämför olika alternativ innan de tecknar en ny bilförsäkring innebär att de riskerar att få fel pris – och därmed gå miste om i snitt 1 800 kronor. De allra flesta personer väljer istället att stanna kvar hos sitt gamla försäkringsbolag, vilket i förlängningen kan innebära att du betalar för mycket för din bilförsäkring.


Många är trogna sitt gamla försäkringsbolag

I en undersökning genomförd på initiativ av oss på Insplanet, via opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov, anger nästan var femte person att man inte känner till några av de mindre aktörerna i försäkringsbranschen. I stället tar man för vana att stanna kvar hos sitt befintliga försäkringsbolag - även när en ny försäkring ska tecknas.

Undersökningen visar att två av tre personer inte jämför olika alternativ innan de ska teckna en ny försäkring, och går därför miste om en hel del aktörer som i många fall kan erbjuda likvärdiga eller bättre försäkringsalternativ - till betydligt bättre pris. Däremot anger 19 procent av de tillfrågade att de på egen hand ser över olika aktörer medan elva procent vänder sig till en jämförelsetjänst, såsom Insplanet.


Kan gå miste om i snitt 1 800 kronor

Allra vanligast är att vända sig till sitt befintliga försäkringsbolag när man ska teckna en ny försäkring, vilket hela 42 procent av deltagarna i undersökningen anger att de vanligtvis gör. Ändå är de flesta medvetna om att det kan finnas pengar att spara genom att jämföra försäkringar, men det är ett moment som många helt enkelt uppfattar som krångligt, trist och tidskrävande.

Endast 24 procent av undersökningens deltagare har en korrekt uppfattning om hur mycket de faktiskt kan spara på att jämföra sina försäkringar. Hos oss på Insplanet sparar våra kunder i snitt 1 800 kronor på att byta försäkringsbolag. I det stora hela handlar det om några få minuter som det tar att se över, jämföra och eventuellt byta försäkringsbolag - men det kan ha en stor effekt på både ekonomin och vardagen.


Priset på bilförsäkring varierar mest

Bilförsäkringen är den försäkring som varierar mest i pris, och det är även bilförsäkringen som står i fokus för den undersökning som genomförts. Bäst pris på din bilförsäkring får du genom att jämföra olika alternativ, och sedan byta till det bolag som kan försäkra din bil till bästa pris.

Matchas rätt kund ihop med rätt försäkringsbolag, kan det röra sig om flera tusen kronor att spara. Det hela handlar om de olika målgruppsstrategier som finns inom försäkringsbranschen. Kunder som uppfyller de specifika kriterier som vissa försäkringsbolag efterfrågar kan många gånger få betydligt bättre lösningar än hos andra, mindre nischade aktörer.

Här kan du prova att jämföra din bilförsäkring - och se om du betalar rätt pris!


Försäkra bil - rätt pris och rätt skydd

Hela 40 procent av de tillfrågade tror att det är fördelaktigt att vara en långvarig och trogen kund till sitt försäkringsbolag. Äldre personer anger i högre utsträckning att de tror att det gynnar dem att vara en långvarig kund och/eller ha flera försäkringar på ett och samma bolag. Dessa siffror är betydligt lägre bland yngre personer.

När det kommer till skadehantering utgår försäkringsbolagen från försäkringsvillkoren. Att du då varit en långvarig eller trogen kund har faktiskt inte någon påverkan. Det var tidigare vanligt att försäkringsbolag hade bonussystem, som gynnade långvariga och skötsamma kunder, men dessa är idag inaktuella.

Är du angelägen om att betala rätt pris för din bilförsäkring, och samtidigt få bästa möjliga skydd, är det helt enkelt en jämförelse mellan bolagen du bör göra. Vill du ha hjälp med att hitta rätt bilförsäkring till rätt pris, är du varmt välkommen att kontakta oss på Insplanet (08 - 51 000 000). Eller så kan du jämföra din bilförsäkring helt på egen hand. Våra tjänster är alltid helt kostnadsfria och du binder inte upp dig till något, om du helt enkelt inte väljer att teckna en ny försäkring.
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 24-29 november 2016 har sammanlagt 1005 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige som äger en bil. Kompletterande information kommer från Insplanets databas över kundstatistik. Se bifogad rapport för ytterligare detaljer.
E-post: info@insplanet.com
Direktnummer: 08-51 00 00 42
Sveriges sämsta bilförare enligt svenska folket - omröstning

Vilket bilmärke kör sämst enligt svenska folket 2018?

Insplanet skrev förra veckan artikeln “Världens sämsta bilförare?” ...

Läs mer »


Bil som skenar fram på gatan

Världens sämsta bilförare?

BMW-förare har rykte om sig att vara dåliga bilförare. Dåliga i den bemärkelsen att de är mer riskbenägna än andra förare. Belackare fick vatten på sin kvarn ...

Läs mer »


Bild av två bilar som krockar - trafikolyckor 2017

Vägtrafikskador 2017: Regionala skillnader

Under 2017 omkom 253 personer - fördelat på 233 dödsolyckor - i vägtrafiken. Det är en minskning mot föregående år. Faktum är att det är den ...

Läs mer »


Bytte kön för att få billigare försäkring

Man i Kanada bytte kön för att spara 7 429 kr på försäkring

Att köpa försäkring kan vara tråkigt och tidskrävande. Det kan också vara dyrt. En anledning till varför det är ...

Läs mer »


Bil på världkarta - grönt kort

Grönt kort för bil - Ta med trafikförsäkringen på utlandsresan

Grönt kort fungerar som ett bevis på att din bil har en aktiv Läs mer »


Midsommartrafik

På väg till eller från midsommarfirandet? - Då inträffar flest olyckor!

- Då inträffar flest ...

Läs mer »


Ska du bila till Ryssland? Kolla hur mycket det kostar!

Ska du bila till Ryssland? Kolla hur mycket det kostar!

Det är inte för sent. Du hinner bila till Ryssland för att se Sverige tvåla till Sydkorea på Nizjnij Novgorod-stadion. Från Stockholm till Nizjnij ...

Läs mer »

Vi jobbar för att få Sveriges mest nöjda kunder!

© 1999-2018 Insplanet - Internetpolicy
Insplanet AB - Box 26 000 - 100 41 Stockholm - Org.nr 556567-6227

Kundtjänst: 08 - 51 000 000 Kundtjänst: 08 - 51 000 000
Vardagar 08.00 – 20.00 Helger 10.00 – 16.00