Bilbrand - Täcker försäkringen? Vi har svaret

Bilbränder är tyvärr något som blir allt vanligare i Sverige. Varje år anmäls hela 6 000 - 7 000 stycken bilbränder till försäkringsbolagen. Det är väldigt svårt att skydda sig från att bli utsatt för en bilbrand, speciellt en anlagd sådan. Men vad gäller egentligen när någon sätter eld på din bil, täcker försäkringen? Det går vi igenom i denna artikel.

Läs mer

Bilbrand - gäller försäkringen?

Det korta svaret är: Ja. Du får ersättning från ditt försäkringsbolag om din bil skulle börja brinna av olika anledningar. Självrisken vid bilbrand är mellan 1 500 - 3 000 kr. Men! Det gäller att du har rätt bilförsäkring. För att få ersättning vid brand gäller det att du har minst halvförsäkring tecknat på din bil för att få ersättning.

I din halvförsäkring finns det ett ekonomisk skydd för din bil som täcker just brand. Men, skyddet gäller inte alla typer av bränder. Du kan bli utan ersättning om skadorna orsakas av något som försäkringsbolaget bedömer att du som bilägare bör kunna förebygga eller undvika genom korrekt underhåll och service. Det kan exempelvis vara brand som uppstår genom kortslutning, frost eller köld.

Anlagda bilbränder ökar

Antalet anlagda bilbränder har ökat under det senaste 10 åren, enligt statistik från Hem & Hyra. Andelen bränder som anses vara anlagda har ökat med 73%. I kommuner som Göteborg gjordes närmare 250 polisanmälningar under 2018, som går att kopplas till bilbrand. Det är fler anmälningar än 2017 men färre än 2016.

Anlagda bilbränder 2017:
Kommun Fordonsbränder Personbilar
Stockholm 236 st 171 st
Malmö 126 st 120 st
Göteborg 90 st 67 st
Örebro 79 st 61 st
Västerås 70 st 55 st
Helsingborg 57 st 46 st
Uppsala 52 st 41 st

Antalet utryckningar till anlagda bilbränder

Graf som visar antalet anlagda bilbränder baserat på Sveriges län

Bilbränder och försök till bedrägeri

Bilbränder är något som kostar försäkringsbolagen stora summor pengar varje år, eller närmare bestämt upp till 200 miljoner kronor. Eftersom så många bilbränder anmäls varje år, 6 000 - 7 000 stycken har försäkringsbolagen bestämt att det ska utreda om det kan handla om försäkringsbedrägerier innan de delar ut någon ersättning.

Försäkringsbedrägerier i samband med bilbrand

Graf som visar antalet försäkringsbedrägerier som går att koppla samman med bilbränder

Läs även: Försäkringsbedrägeri ökar i samband med lansering av Iphone

Tabellen visar antalet misstänkta bedrägerier fördelat på län 2018.

Av de bilbränder som försäkringsbolagen utredde visade sig 52 % av bränderna ansågs som anlagda och försäkringsbolaget nekade ersättning. Det är ett uppskattat värde på 12,5 miljoner kronor!

Leder bilbränder till ökad försäkringskostnad?

Det är inte orimligt att priset för bilförsäkring i det mest utsatta länen kommer att höjas till följd av det allt vanligare bilbränderna. Försäkringsbolagen beräknar priset på din försäkring utifrån bland annat risken att du skulle vara med om en olycka. Vilket i sin tur innebär om du bor i ett utsatt område är risken att din bil får en skada stor vilket medför en högre försäkringspremie.

Läs även Så kan du spara upp till 53% på din bilförsäkring

Det här kan vi redan se på platser som Stockholm som har den högsta snittpremien men också en stor del bilbränder varje år!

Men om enstaka bränder eller annan skadegörelse på bilar skulle förekomma så kommer det inte leda till att priset på din bilförsäkring chockhöjd från ett år till ett annat. Men det är alltid bra att jämföra och se över sin bilförsäkring så att du inte betalar för mycket i onödan

Gör en kostnadsfri jämförelse

Börja här

Relaterade artiklar

Bilbränder -  hur får du ersättning i samband med bilbrand?

Byta till sommardäck Byta till sommardäck: datum och lagar 2021
Efter den 31 mars är du inte längre tvungen att använda vinterdäck, så länge det inte är vinterväglag. I den här artikeln ...
Läs mer »


Statistik för 2018 Statistik för 2020: Så mycket kostar bilförsäkringen där du bor
Hur mycket du betalar för din bilförsäkring beror på flera olika faktorer, bland annat hur gammal du är, vilken bil du ...
Läs mer »


Vägassistans Vägassistans
I halv- och helförsäkringar ingår det ett räddningsskydd som hjälper dig om du blir stillastående...
Läs mer »


Staplar med mynt Bilskatt: när och hur mycket ska jag betala?
I Sverige måste man betala bilskatt för alla bilar som är registrerade och påställda. Hur mycket du ska betala in beror bland annat på ...
Läs mer »


Ställa av bil: så här fungerar det
Har du en bil som du inte använder? Då kan du ställa av den, så slipper du betala fordonsskatt och trafikförsäkring i onödan.En ...
Läs mer »


Pågående inbrott i bil vad gör jag nu? Inbrott i bilen - vad ska jag göra efter bilinbrott?
Har du råkat ut för inbrott i bilen? Då är det viktigt att du gör en polisanmälan och kontaktar ditt ...
Läs mer »


Hur skyddar bilförsäkringen vid viltolycka Hur skyddar bilförsäkringen vid viltolycka?
Ersättningen du kan få vid viltolycka beror på vad din bilförsäkring omfattar och om du har tecknat ett tillägg för ...
Läs mer »