Hur fungerar betala-som-du-kör-försäkringar?

Betala-som-du-kör-försäkringar riktar sig främst till säkra och trygga bilförare, eller till bilägare som kör mindre än genomsnittet. Poängen är att säkra bilister inte ska behöva betala för vårdslösa bilisters slarv och stress i trafiken. Nedan kan du läsa om de betala-som-du-kör-försäkringar som finns på den svenska marknaden och hur deras olika lösningar ser ut.


Betala inte för andras stress i trafiken

Med hjälp av modern teknik kan en betala-som-du-kör-försäkring samla in data kring ditt körbeteende och därefter sammanställa ett unikt resultat som visar vilken din försäkringspremie blir - månad för månad. Faktorer som påverkar premien är framförallt hur lugn körstil du har, samt hur mycket du kör din bil.

Exempelvis kan en betala-som-du-kör-försäkring genom olika tekniska lösningar samla in data över när på dygnet du är ute och kör, och till exempel läsa av om du kör mycket i rusningstrafik. Vidare kan de läsa av om du håller dig till de angivna hastighetsgränserna och hur du beter dig i trafiken överlag, om du har många plötsliga inbromsningar och så vidare.

Baserat på den insamlade datan kan en dynamisk månadspremie fastställas, beräknad på föregående månads användande av bilen. Kör du lugnt och lite, kan premien sänkas och vice versa. Fördelen med denna typ av lösning är alltså att du själv kan sänka din månadskostnad, genom att välja att köra så ansvarsfullt som möjligt.

Traditionella försäkringar baserar premier och självrisker på statistik från den kundgrupp du tillhör. Du antas alltså bete dig som personer i samma ålder som du själv, som de som bor i samma område som du, eller som de som kör samma bilmodell som du. Med en betala-som-du-kör-försäkring blir prissättningen betydligt mer rättvis.


Fördelar med betala-som-du-kör

 • Ingen bindningstid eller uppsägningstid
 • Möjlighet till sänkt premie om du kör lugnt och lite
 • Lika bra skydd som vilken annan bilförsäkring som helst

 • Använd datan på flera olika sätt

  Betala-som-du-kör-försäkringar är alltså framtagna för att hjälpa dig som konsument att inte behöva tvingas acceptera orättvisa försäkringslösningar. Den kördata som samlas för dig och din bil har bara du själv och försäkringsbolaget tillgång till, och den kan alltså inte användas emot dig på något sätt. Däremot kan du själv använda den på flera olika sätt.

  Beroende på vilken aktör du väljer att teckna en betala-som-du-kör-försäkring hos, samlas datan in via olika tekniska lösningar. Vissa aktörer använder mer avancerad teknik än en andra, vilket du kan läsa mer om längre ner. Men generellt gäller att kördatan som samlas in kan användas för att förbättra ditt körbeteende (och på så sätt sänka din månadskostnad), vilket är värdefullt både för dig och miljön.


  Datan från betala-som-du-kör

 • Möjliggör spårning av bilen (exempelvis vid stöld)
 • Ger uppföljning för förbättring av ditt beteende i trafiken
 • Ger bästa möjliga förutsättningar för miljömedvetet körande

 • Lika bra som andra försäkringar?

  Betala-som-du-kör-försäkringar fungerar minst lika bra som vilken annan försäkring som helst när det kommer till skadehantering. Det som kan vara värt att tänka på, är att tilläggsförsäkringar och omfattning på försäkringen redan kan vara förvalt, och du därmed inte kan skräddarsy det skydd du vill omfattas av. Detsamma gäller självrisknivåer. Tecknar du en traditionell bilförsäkring kan du ofta välja mellan olika självrisknivåer, vilket i sin tur påverkar den premie du betalar för försäkringen.


  Betala-som-du-kör på den svenska försäkringsmarknaden


  Enerfy

  Enerfy är det senaste tillskottet i betala-som-du-kör-segmentet i Sverige. I ett samarbete med Moderna Försäkringar erbjuder Enerfy en bilförsäkring som har en fast månadspremie som baseras på vilken bil du har samt din folkbokföringsadress, och sedan en rörlig körpremie som baseras på ditt körande. Låter du bilen stå stilla under en månad, betalar du alltså bara den låga månadspremien.

  Enerfys lösning består av en plug-in till bilens OBD-uttag och ett moln med algoritmer. Kommunikationen sker sedan via en app i din smartphone, som under körning synkroniserar via Bluetooth med läsaren. Enerfys plug-in läser av om du kör lugnt och genomtänkt, eller om du kör stressat och aggressivt.

  Hos Enerfy kan du välja att antingen köpa deras plug-in i samband med att du tecknar en ny försäkring, och sedan behålla den även om du väljer att säga upp försäkringen. Då kan du också behålla Enerfys övriga funktioner och tjänster. Alternativt kan du hyra deras plug-in under tiden du använder deras försäkring, och då betala för varje månad.


  Moderna SMART

  Moderna Försäkringar var under hösten 2015 först i Sverige med att erbjuda en betala-som-du-kör-lösning för bilförsäkringar. Moderna Försäkringar valde då att erbjuda sin smarta lösning genom den separata profileringen Moderna SMART, via en app som med GPS- och gyroteknik samlar in data kring körbeteende.

  Appen slår du själv på i samband med en bilfärd, och sedan ges feedback efter varje resa. Ett säkert körbeteende kan ge upp till 15 procent rabatt på försäkringspremien. Denna lösning kompletterades med ytterligare ett alternativ då Moderna Försäkringar under 2017 introducerade Moderna Smart Flex, som gör det möjligt för dig att sänka din premie med upp till 70 procent.

  Moderna Smart Flex är snarlik Enerfys lösning, eftersom dessa tagits fram i ett nära samarbete mellan Moderna Försäkringar och Greater Than, som står bakom Enerfy. En skillnad mellan dessa två lösningar är dock att momenten Allrisk, Assistans och Hyrbil ingår hos Enerfy, men kan tecknas som separata tillägg hos Moderna Smart Flex.


  Paydrive

  Paydrive är en aktör som enbart fokuserar på betala-som-du-kör, och även deras lösning kopplas in i bilens OBD-uttag. Sedan visas din unika kördata via Paydrives app i din smartphone. Via appen får du sedan återkoppling kring ditt körbeteende, och tips på hur du kan förbättra din körscore - som i sin tur sänker den dynamiska månadspremien för deras bilförsäkring.

  Hos Paydrive behåller du din startpremie under de tre första månaderna, men du kan under den tiden samla in kördata och se vad premien skulle hamna på om du inte hade haft din startpremie. Du kan i lugn och ro lära dig hur det fungera med betala-som-du-kör och vad du ska göra för att sänka din premie så mycket som möjligt efter de tre startmånaderna.


  Folksam Köra Säkert

  Under 2017 introducerade Folksam bilförsäkring alternativet Köra Säkert, som hjälper försäkringstagaren att hålla koll på hastighetsgränsen och samlar data kring hur detta efterföljs. En indikator placeras på instrumentbrädan på bilen, som sedan visar grönt, gult eller rött ljus för att markera väl körandet överrensstämmer med gällande hastighetsgräns. Mycket grönt ljus kan sedan sänka premien med upp till 20 procent.  E-post: info@insplanet.com
  Direktnummer: 08-51 00 00 42
  Midsommartrafik

  På väg till eller från midsommarfirandet? - Då inträffar flest olyckor!

  - Då inträffar flest ...

  Läs mer »


  Ska du bila till Ryssland? Kolla hur mycket det kostar!

  Ska du bila till Ryssland? Kolla hur mycket det kostar!

  Det är inte för sent. Du hinner bila till Ryssland för att se Sverige tvåla till Sydkorea på Nizjnij Novgorod-stadion. Från Stockholm till Nizjnij ...

  Läs mer »


  Bil på världkarta - grönt kort

  Grönt kort för bil - Ta med trafikförsäkringen på utlandsresan

  Grönt kort fungerar som ett bevis på att din bil har en aktiv Läs mer »


  Star wars skepp

  Hur mycket kostar det att försäkra farkosterna i Star Wars?

  Den 23:e maj 2018 har Solo: A Star Wars Story biopremiär. En tanke som slog oss på Insplanet, jämförelsetjänsten för ...

  Läs mer »


  Så mycket kostar bilförsäkringen där du bor

  Västerbottenborna, tillsammans med Gotlänningarna och Kalmarborna, är de som kommer undan med lägst snittpremier på sina ...

  Läs mer »


  Hitta billigaste bilförsäkringen - steg för steg

  Att hitta en billig bilförsäkring blir betydligt enklare om du tar hjälp av oss på Insplanet i stället för att leta på egen hand. ...

  Läs mer »


  Två av tre betalar fel pris för sin bilförsäkring

  Att två av tre försäkringstagare inte jämför olika alternativ innan de tecknar en ny bilförsäkring innebär att de riskerar att få ...

  Läs mer »

  Vi jobbar för att få Sveriges mest nöjda kunder!

  © 1999-2018 Insplanet - Internetpolicy
  Insplanet AB - Box 26 000 - 100 41 Stockholm - Org.nr 556567-6227

  Kundtjänst: 08 - 51 000 000 Kundtjänst: 08 - 51 000 000
  Vardagar 08.00 – 20.00 Helger 10.00 – 16.00