Besiktning: det här gäller när du ska besikta bilen

Är du en av alla svenska bilägare som skjuter upp bilbesiktningen till sista stund? Kanske är du osäker på vad som gäller och hur du bokar tid. Det ska vi hjälpa dig att reda ut.

Nya regler för besiktning

Från och med 20 maj 2018 gäller nya regler för besiktning. Förut var det slutsiffran i bilens registreringsnummer som bestämde när det var dags för besiktning nästa gång. Men 2018 ersattes fasta besiktningsperioder med rörliga perioder.

Hur ofta och när ska bilen besiktas?

När bilen ska besiktas beror på hur gammal bilen är och när den besiktades senast.

Om du har en ny bil som väger mindre än 3,5 ton måste den besiktas första gången inom 36 månader efter att bilen togs i bruk, andra gången senast 24 månader efter första besiktningen och därefter senast 14 månader efter senaste besiktningen.

Vad innebär “togs i bruk”?

Det innebär att bilen ställdes på och började användas av sin första ägare. Du hittar information hos Transportstyrelsen om när din bil ställdes på för första gången.Vad händer om bilen inte besiktas?

Om bilen inte besiktas inom rätt intervall får den automatiskt körförbud. Det innebär att du bara får köra bilen till närmaste besiktning eller verkstad.

Kan jag få påminnelse om besiktning?

Om du missar en bokad tid för besiktning måste du ändå betala för besiktningen. Ett tips för att inte riskera att missa tiden är att be om en påminnelse. Bilprovningen har till exempel en smidig tjänst som hjälper dig att komma ihåg din besiktning.

Skapa konto på Bilprovningens hemsida för att få översikt och påminnelse om när det är dags för nästa besiktning. Dina bilar läggs till automatiskt med BankID.

Hur bokar jag besiktning?

Lättaste sättet att boka besiktning är på besiktningsföretagets hemsida. Var ute i god tid så att du är säker på att du får en tid. Innan du bokar kan det också löna sig att jämföra priser hos olika besiktningsföretag. Betala inte mer än du behöver!

Tips på företag du kan boka besiktning hos:

 • Besikta bilprovning
 • Bilprovningen
 • Dekra bilbesiktning
 • Opus bilprovning

På besiktningsföretagens hemsidor hittar du lediga tider och aktuella priser!Finns det drop in-besiktning?

Du kan faktiskt besikta din bil utan att boka tid. Många besiktningsföretag erbjuder nämligen drop in-besiktning. Det innebär att du kan åka till besiktningsföretaget utan att du har en tid bokad, och om det finns en lucka i schemat besiktar de bilen åt dig.

För drop in-besiktning tar många företag en extra avgift, vanligtvis 100 kr.

Hur lång tid tar en besiktning?

En besiktning tar cirka 20 minuter. Under den stunden hinner besiktningsteknikern gå igenom 292 kontrollpunkter på utsidan, insidan och under fordonet. Teknikern kontrollerar även bromsar, gör en miljökontroll och provkör bilen.

Vad kostar besiktning?

Priset för en kontrollbesiktning - som är den vanligaste besiktningen - kan variera mellan företag, stationer och dag samt tid på dygnet. Därför kan det löna sig att jämföra priser hos olika besiktningsföretag innan du bokar tid för besiktning.

Normalt kostar en kontrollbesiktning mellan 400 och 450 kr.

Vad behöver jag tänka på inför besiktning?

Kontrollera ditt fordon inför bilbesiktningen och slipp onödiga anmärkningar. I värsta fall riskerar du att bli underkänd för fel som du lätt kunnat ordna innan besiktningen. Många missar bland annat att kolla om lamporna fungerar, att det finns minst en varningstriangel i bilen samt att däcken har rätt lufttryck och mönsterdjup.

Över 10 % av alla bilar som besiktas får en anmärkning på positionsljusen!

Inför din besiktning rekommenderas du kontrollera att:

 • batteriet sitter fast
 • backspeglarna är hela och sitter fast
 • blinkers och belysning fungerar
 • däckens mönsterdjup är minst 1,6 mm
 • oljenivån är okej
 • spolare och vindrutetorkare fungerar
 • säkerhetsbälten fungerar
 • tutan fungerar
 • varningstriangeln ligger i bilen
 • eventuell löstagbar dragkrok går att sätta fast

Vad innebär underkänd besiktning?

Om din bil blir underkänd med krav på efterkontroll måste du snarast åtgärda alla fel som tas upp i besiktningsprotokollet. Efterkontroll är samma som ombesiktning och måste genomföras senast det datum som angivits i rutan för besiktningsresultatet.


Gör en kostnadsfri jämförelse

Börja här

Relaterade artiklar


Besiktning: det här gäller när du ska besikta bilen 2020
Är du en av alla svenska bilägare som skjuter upp bilbesiktningen till sista stund? Kanske är du osäker på vad som gäller och hur du ...
Läs mer »


Byta till sommardäck: datum och lagar 2020
Efter den 31 mars är du inte längre tvungen att använda vinterdäck, så länge det inte är vinterväglag. I den här artikeln går vi igenom vilka ...
Läs mer »


Whiplashskada: kvinnor drabbas dubbelt så ofta som män Whiplashskada: kvinnor drabbas dubbelt så ofta som män
Varje år drabbas fler än 30 000 svenskar av whiplashskada. Det är ett problem både för individen som drabbas och för samhället i ...
Läs mer »


Om elbilar
Funderar du på att byta fossilbilen mot en elbil för miljöns skull? Då har du säkert många frågor. Hur fungerar en elbil? Vad kostar den? Hur laddar jag en elbil och hur lång ...
Läs mer »


Elbilens historia
Redan i början på 1800-talet hade man allt som behövdes för att tillverka elbilar: hästvagnar, motorer och laddbara batterier. Holländske professorn Sibrandus Stratingh ...
Läs mer »


Vinterdäck på snöig väg Vinterdäck: lagar och viktiga datum 2020
Mellan 1 december till 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag. Men vad säger lagen? Och kan du ...
Läs mer »


iPhone-ägare jämfört med Android-ägare iPhone-ägare? Då är det större chans att du äger en Porsche!
Att det finns ett internt krig mellan iPhone och Android-användare har nog varit svårt att undgå. Den ena ...
Läs mer »