Bensinupproret 2.0 - Kampen mot bensinskatten

Bensinupproret har nu funnits i lite mer än ett år, Facebooksidan startades 10 April 2019 av Janne Berglund som hade tröttnat på det höga bränslepriset och ville ha förändring. Den togs senare över av Peder Blohm Bokenhielm och ökade snabbt i antal medlemmar. Idag är Bensinupproret Sveriges största Facebookgrupp med närmare 600 000 medlemmar. Faktum är att den är världens snabbast växande Facebookgrupp någonsin, detta efter att gruppen ökat med 400 000 personer inom loppet av en vecka!

Skatt på bensin, diesel och andra drivmedel

Det var ungefär 5 år sedan Sveriges regering fick igenom förslaget om att det ska finnas en automatisk och årlig höjning av drivmedelsskatten. Skattekostnaden för bränsle är 6 kr 69 öre per liter för 2020. Det är en fast kostnad men den höjs med 60 öre per år.

Läs även: Tankat fel bränsle - Täcker försäkringen feltankning?

När du står vid en bensinmack och ska tanka är det tre olika skatter du som konsument får betala varje gång du tankar: koldioxidskatt, energiskatt och moms. Den moms du betalar på bränsle betalas baserat på hela kostnaden för bränsle vid pump inklusive koldioxid- och energiskatt. Vilket innebär att du betalar skatt på skatten.

Under mars månad 2020 låg snittpriset på bensin vid pump på 13,66 kronor per liter, där skatten står för 69 % av beloppet - hela 9,42 av 13,66 kr!

bensinpriset 2020 källa

Varför startade Bensinupproret 2.0

Bensinupproret växte fram i samband med att bensinpriset ökade hastigt till rekordnivåer under 2019. Ökningen berodde bland annat på det höga oljepriset tillsammans med höga skatter på bränsle. Med toppnoteringen 17.10 kr per liter under 2019 kan vi konstatera att under 2020 har vi sett ett mycket lägre bensinpris än det vi såg under 2019. Varför bensinpriset är så mycket lägre under 2020 beror till stor del på att oljan är så billig men också på att efterfrågan på bränsle sjunkit drastiskt till följd av corona då allt fler väljer att stanna hemma. Skatten på drivmedel är oförändrad.

Vad är Bensinupproret 2.0s mål?

Bensinupproret vill väcka opinion och få ner den fasta skatten på drivmedel som nu ligger på 6 kronor och 69 öre. Man vill sänka drivmedelsskatten med 30 % under en 3-årsperiod, det vill säga att skatten sänks med 10 % per år.

Bensinupproret menar att det finns ett överskott av intäkter på närmare 30% till följd av drivmedelsbeskattningen.

Läs även: Vad kostar det att äga en bil?
Läs även: Hitta billigaste bilförsäkringen - steg för steg

Vi i Bensinupproret har bevisat att det finns ett överskott på bränsleskatten. Baserat på vad bilisterna kostar samhället. Överskottet är på 30%, närmare 21 miljarder.” säger Peder Blohm Bokenhielm.

Peder Blohm Bokenhielm

Vidare vill Bensinupproret att regeringen ska förstå att bilen är en nödvändighet för många människor i Sverige.

Så här skriver Bensinupproret på sin hemsida:

Bensinupprorets mål och villkor

Vad jobbar Bensinupproret med just nu?

Innan corona ännu nått Sverige hade Bensinupproret löpande möten med politiker och jobbade hårt för att synas mycket i media för att på så sätt fortsätta hålla debatten och dialogen kring bränsleskatten igång. För att få fler att ställa sig bakom rörelsen. Säger Peder.

Corona tvingade dock Bensinupproret att ta ett steg tillbaka eftersom corona ses som ett större samhällsproblem än bränsleskatten. Arbetet pågår inte lika intensivt nu som innan corona men Peder hoppas komma igång så fort som möjligt när corona börjat avta.

Bensinupproret fortsätter med att skriva debattartiklar och hålla sin Facebookgrupp uppdaterad och aktiv samt kunna erbjuda sina medlemmar förmånliga erbjudanden, för att göra bilägandet roligare.

Vad har hänt sen Bensinupproret startade?

Det största som hänt är att det startat en rörelse, menar Peder. Tillsammans har de visat att det går att synas och bli hörd. Många andra har tagit efter Bensinupprorets framgångsrecept, som exempel nämner Peder Försäkringskasseupproret.

Peder säger också att Om opinionen inte funnits hade skattehöjningarna fortsatt i samma takt som tidigare, men 2020 valde regeringen att avstå att höja skatten med 35 öre - istället blev det 14 öre och totalt sett höjdes inte drivmedelsskatten alls under 2019. Det var första året på väldigt många år utan höjning. En liten seger för Bensinupproret.

Läs även: Så kan du spara upp till 53% på din bilförsäkring

Utöver den minskade skattehöjningen fick Bensinupproret tillsammans med Moderaterna till en omröstning i riksdagen. Motionen var att drivmedelsskatten skulle sänkas med 1 krona. Det var nära att gå igenom - det saknades bara ett fåtal röster, säger Peder som är hoppfull inför budgeteringen 2020.

Det finns egentligen två tillfällen man kan lyfta frågor av denna kaliber: när regeringen sätter vår- och höstbudgeten. Förhoppningen var att kunna lyfta frågan igen under vårbudgeten men på grund av corona har planerna fått skjutas upp till höstbudgeten istället. Då hoppas Bensinupproret att de ska fått ihop ett ännu bättre förslag att lyfta fram.

Vi vill göra bilåkandet roligare

På senare tid har Bensinupproret startat en kampanj som de kallar “Vi vill göra bilåkandet roligare”. Med den vill de betona att bilåkande är mer än bara bränsle. Syftet är inte att folk ska åka mer bil utan att hjälpa medlemmarna att få en bättre vardagsekonomi, till exempel genom att kapa kostnader knutna till bilen.

Det gör dem genom att starta upp olika samarbeten med bil-relaterade bolag. Det kan vara allt från biltvättar, försäkringsbolag till bensinmackar.

Ta tillfället i akt och jämför din bilförsäkring via insplanet, det är helt gratis och du får svar från fler bolag på bara 30 sekunder!


Relaterade artiklar

Kampen mot bensinskatten

Vinterdäck på snöig väg Vinterdäck: lagar och viktiga datum 2020
Mellan 1 december till 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag. För dubbdäck är det andra regler...
Läs mer »


Bil på världkarta - grönt kort Grönt kort för bil - Ta med trafikförsäkringen på utlandsresan
Grönt kort fungerar som ett bevis på att din bil har en aktiv Läs mer »


Man som kör bil med sin familj Tips och råd inför din bilsemester
Har du ställt in charterresan i sommar? Passa på att åka på en bilsemester istället. Här får du tips inför ...
Läs mer »


Tvätta bilen
Din bil förtjänar att tvättas med jämna mellanrum. I den här artikeln får du lära dig hur du ...
Läs mer »


Hund kikar ut från varm bil Hund i bil: så skyddar du din hund på bästa sätt
Ska du och hunden på en biltur tillsammans? Oavsett om det är en längre resa eller bara ner till mataffären finns ...
Läs mer »


Byta till sommardäck Byta till sommardäck: datum och lagar 2021
Mellan den 1 december och 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag. Du bör inte byta till ...
Läs mer »


Statistik för 2018 Statistik för 2020: Så mycket kostar bilförsäkringen där du bor
Hur mycket du betalar för din bilförsäkring beror på flera olika faktorer, bland annat hur gammal du ...
Läs mer »