Vinterförvaring båt: tips inför upptagning och vinterförvaring av båten

Nu när höstkylan dragit in över land börjar det bli dags att ta upp båten och förbereda den inför vinterförvaringen. Ta upp båten på ett säkert sätt och skydda den på land med hjälp av våra tips!

Så tar du upp båten på ett säkert sätt

Hur du tar upp båten beror på vilken typ av båt du har. Är det en liten eka kan du bara dra upp den för hand och lägga den upp och ner på land, men är det en större båt kan du behöva en båttrailer och för riktigt stora båtar kan det till och med krävas en kran.

Ska du ta upp båten med trailer behöver du undersöka om det finns ramper i närheten av din båt som du kan använda dig av. Tänk bara på att vissa ramper är avgiftsbelagda.

Oftast går det bra att ta upp båten med trailer ensam, men om något skulle hända kan det kännas bra att ha någon med sig som kan hjälpa till. Är du med i en båtklubb kan du oftast boka tid för upptagning av båten med båtlyft. Men det finns också företag som erbjuder sådana tjänster som du kan boka.

Så förvarar du båten under vintern

Stötta båten ordentligt

Stötta båten ordentligt när den ställs på land, då minskar du risken att den välter under en storm eller när marken blir mjuk av regn eller snösmältning. Om du är med i en båtklubb kan de hjälpa dig med förvaringsplats.

Täck båten med presenning

Tänk också på att täcka båten ordentligt med en presenning och fäst den väl så att vinden inte får tag i den. Men undvik att fästa den med frihängande, vassa föremål som kan skada både din egen och grannens båt.

Titta till båten regelbundet

Kom ihåg att titta till båten ibland medan den ligger på land, speciellt före och efter blåsiga, regniga och snöiga dagar. Ett tips är att gå ihop med en granne, då kan ni dela tillsynen av era båtar och se till så att ingenting händer.

Läs även: Billig båtförsäkring

Du kan få ersättning om båten skadas

Försäkringsbolagen brukar vanligtvis ersätta skador på din båt som uppstår i samband med upptagning, transport eller uppställning på land. Men det brukar finnas en hel del aktsamhetskrav som du måste uppfylla för att kunna få ut ersättningen. Ett vanligt krav är att minska stöldrisken om du låter motorn och drevet sitta kvar över vintern. Det brukar handla om att använda en viss typ av lås. Har du en utombordsmotor kan det vara en god idé att låsa in den, eftersom försäkringsbolagen kan dra dubbla självrisken om den blir stulen under vinterhalvåret.

Läs även: Köpa båt: stor köpguide och tips inför båtköpet

Vissa båtförsäkringar slutar gälla den 15 oktober

Försäkringar kan förstås skilja sig åt, men många försäkringsbolag kräver att du ska ta upp båten innan den 15 oktober. Om det händer något med båten och den fortfarande ligger i vattnet är det därför inte säkert att den täcks av försäkringen, vilket kan bli en dyr historia. Därför är det viktigt att du tar upp båten i god tid, eftersom båtförsäkringen fortsätter gälla på land.

Med vissa båtförsäkringar kan du däremot låta båten ligga i sjön hela vintern om du vill, men då kan du behöva uppfylla vissa aktsamhetskrav. För att vara på den säkra sidan bör du kolla vad som gäller för just din båtförsäkring.


Relaterade artiklar

Ta upp båten för vintern - försäkring

Ta upp båten för vintern - försäkring Vinterförvaring båt: tips inför upptagning & vinterförvaring av båten
Nu när höstkylan dragit in över land börjar det bli dags att ta upp båten och förbereda den inför ...
Läs mer »


Segelbåt vid kust Köpa båt: stor köpguide och tips inför båtköpet
Går du i båtdrömmar? Att köpa båt kräver eftertanke och det är en hel del saker som du behöver ha koll på beroende på...
Läs mer »


Tips på billiga båtförsäkringar Billig båtförsäkring
En båtförsäkring är bra att ha men du tycker säkert det är tråkigt att betala för något som ...
Läs mer »


Att tänka på i båtförsäkringen 5 Saker att jämföra och tänka på i båtförsäkringen
Vi på Insplanet har tagit fram 5 viktiga råd till dig som vill förnya, teckna eller jämföra båtförsäkring, med våra 5 ...
Läs mer »