5 Saker att tänka på i båtförsäkringen

Vi på Insplanet har tagit fram 5 viktiga råd till dig som vill förnya, teckna eller jämföra båtförsäkring, med våra 5 enkla råd kan du redan idag spara pengar och tid på din försäkring.

Så kan du sänka premien på din båtförsäkring

Att jämföra båtförsäkringar för att på så sätt hitta den billigaste och mest passande är bara första steget. Många försäkringsbolag ger även möjligheten att pressa priset ytterligare. Det kan ske exempelvis genom att man som förare har nautisk kompetens eller att man har sin båt där vaktsamverkan genomförs. Andra sätt att få rabatt är att använda sig av klass 3 lås, Securmark-märkning, startspärr och söksystem.

Rabatt på din båtförsäkring?

Flera försäkringsbolag, som erbjuder båtförsäkringar, ger rabatt på sjöfartsutbildningar. Det är ett sätt att minska risken för skador samtidigt som det är ett sätt att premiera sina kunder. Andra rabatter som erbjuds är rabatt på drivmedel samt hamnavgifter.

Kappsegling
En del bolag tillåter att båten används i officiellt anordnade tävlingar medan andra inte gör det. Har man som avsikt att kappsegla är detta en punkt som man speciellt bör studera.

Säsongsvillkor
De flesta tar upp sin båt innan 1 november och lägger ner den i vattnet efter 31 Mars. För dem är de specifika säsongsvillkoren inte så relevanta. Men de som har tänkt ha sin båt i vattnet under denna tid rekommenderas att läsa avtalen extra noga. Det kan exempelvis vara att dubbel självrisk är gällande under denna period samt det finns krav på var båten förvaras för att minska risken för is, frost och snöskador.

Jolle eller båt
En del försäkringbolag erbjuder endast en "båtförsäkring". Andra har speciella försäkringar beroende på vad det är för slags båt exempelvis motorbåt, segelbåt eller någon av de mindre jolleklasserna. Generellt brukar försäkringar som är speciellt framtagna för ett slags kategori av båt/fordon vara tydligare och mer prisvärda. Det är inte alltid det är så men de är värda att jämföras.


Relaterade artiklar

Att tänka på i båtförsäkringen

Ta upp båten för vintern - försäkring Dags att ta upp båten för vintern – då slutar försäkringen gälla
Kylan har dragit in över land och sommarminnena på sjön känns plötsligt långt borta. Om du inte redan har gjort det är ...
Läs mer »


Tips på billiga båtförsäkringar Billig båtförsäkring
När du precis har köpt en båt får du inte glömma att försäkra den. Att hitta en billig båtförsäkring behöver inte vara svårt. ...
Läs mer »


Att tänka på i båtförsäkringen 5 Saker att jämföra och tänka på i båtförsäkringen
Vi på Insplanet har tagit fram 5 viktiga råd till dig som vill förnya, teckna eller jämföra båtförsäkring, med våra 5 enkla råd kan du redan...
Läs mer »