Jämför båtförsäkringBåtförsäkring – Gratis prisjämförelse

Är du ute efter en prisvärd båtförsäkring? Använd vårt snabba jämförelseverktyg för att hitta båtförsäkringar för olika behov i olika prisklasser. Här hittar du också information om vilket skydd som ingår i båtförsäkringen, och vilka tillval du kan välja att göra. Med hjälp av oss på Insplanet kan du hitta en försäkring som gör att du kan känna dig trygg både när båten ligger i sjön och uppe på torra land.

En båtförsäkring skiljer till viss del från en klassisk fordonsförsäkring. I stort sett alla fordonstyper i Sverige måste enligt lag ha en trafikförsäkring. Detta gäller däremot inte båtar, vilket gör att man kan välja att åka på vattnet helt oförsäkrad.

Däremot väljer de flesta båtägare att teckna någon slags försäkring, dels för att skydda sin båt vid olyckor och dels för att få skydd vid eventuella skadeståndskrav. Den lägsta försäkringsgraden som kan tecknas är ansvarsförsäkring, men många väljer att sy ihop en försäkring baserad på det individuella behov man har.


Vad ingår i båtförsäkringen?

Båtförsäkringen skiljer sig från andra fordonsförsäkringar genom att det inte finns någon halv- eller helförsäkring. De flesta försäkringsbolag erbjuder istället två eller tre olika basutbud som man kan välja mellan beroende på hur heltäckande man vill att båtförsäkringen ska vara. Andra försäkringsgivare har en enda grundläggande försäkring som kompletteras av ett stort utbud av tilläggsförsäkringar. Det viktigaste är att man hittar en försäkring som täcker de behov man har.

Det som generellt ingår i en båtförsäkring presenteras nedan.


Skydd mot skador som kan uppstå på båten


Sjöskada

Ersättning kan utgå om båten skadas genom grundstötning, kollision, kantring med mera. Med sjöskada menas helt enkelt skador som uppstår på sjön.

Uppläggning, Sjösättning, Transport

De flesta väljer att ta upp sin båt på hösten för att undvika is- och frostskador. Båten är även försäkrad under tiden den förvaras på land, under transport och när båten ska sjösättas igen.

Brandskada på båten

Ersättning kan betalas ut vid skador på grund av brand, blixtnedslag, explosion eller kortslutning.

Stöld & Skadegörelse

Båtförsäkringen gäller både båten, för de tillbehör som följer med samt personlig egendom som förvaras i båten. Däremot är det alltid lägre ersättningstak på tillbehör än själva båten. Ett exempel kan vara att man får maximalt 2 500 kr för fastmonterad elektronik, 4 000 kr för personliga ägodelar eller 10 000 kr för skador på eller stöld av en båttrailer.

Båtassistans

Assistans med hjälp av bärgare kan fås om båten stannat på grund av tekniska problem, att föraren blivit akut sjuk, eller i vissa fall om bränslet tagit slut. Villkoren kan på denna punkt skilja sig åt och det är därför viktigt att jämföra denna avtalspunkt noga om man vet med sig att man vill ha assistansskydd. Detta är även en av de punkter som inte nödvändigtvis måste finnas med i det grundläggande skyddet.


Personskador i samband med att du är på sjön


Kris

Behöver man träffa psykolog eller terapeut för att prata om en traumatisk olycka kan krisförsäkring ersätta kostnaderna för ett visst antal besök.

Ansvar

Om någon gör anspråk på skadestånd från båtägaren kan försäkringsbolaget hjälpa till att undersöka vems felet var, förhandla med motparten och eventuellt betala ut begärt skadestånd.

Rättsskydd

I de fall båtägare hamnar i tvist angående båten kan ersättning från båtförsäkringen täcka kostnader för rättegång och juridiskt ombud. Detta gäller när tvisten handlar om ett större belopp och kan prövas i svensk domstol.


Hur gör jag för att få den billigaste båtförsäkringen?

Det finns flera sätt att se till att minska kostnaderna för din båtförsäkring. Ett första steg är att jämföra försäkringsbolagens utbud och priser, vilket du enkelt gör här på Insplanet. Utöver detta kan du få reducerad självrisk genom att:

  • Se till att ha godkänd låsanordning och fastlåst båt när du ligger i hamn
  • Installera ett båtlarm
  • Ha en elektronisk startspärr som blockerar en eller flera motorfunktioner
  • Stöldmärkning genom exempelvis ID-märkning eller DNA-märkning

Undersök vilka krav din försäkringsgivare har för reducerad självrisk, eftersom de kan variera.

Jämför båtförsäkringar här.

3 enkla steg!
  1. Fyll i formuläret
  2. Se priser och jämför försäkringar
  3. Teckna tryggt och enkelt
BåtLäs mer om Båtförsäkring

Rätt pris och försäkring till båten Rätt båtförsäkring
Visste du att en båtförsäkring kan skilja sig åt och ha helt olika priser beroende på vilket vatten den ska gå i? En båt som ...

Läs mer »
Vad ingår i båtförsäkringar Vad gäller båtförsäkring
Olika försäkringsbolag kan ha olika villkor och kriterier i sina försäkringar men en båtförsäkring gäller oftast för själva båten och den ...

Läs mer »
Rätt båtförsäkring Hitta rätt båtförsäkring
Precis som med bilförsäkringar så finns det olika typer av båtförsäkringar att ...

Läs mer »
Bra båtförsäkring Jämför båtförsäkring innan du tecknar
Det finns ett par olika sätt att jämföra båtförsäkring. Du kan själv besöka de
Läs mer »
Bra försäkring till båten Tillägg i båtförsäkring
Vilka tilläggsförsäkringar som försäkringsbolagen erbjuder varierar kraftigt när det gäller
Läs mer »
Tips på billiga båtförsäkringar Billig båtförsäkring
När du precis har köpt en båt får du inte glömma att försäkra den. Att hitta en billig båtförsäkring behöver inte vara svårt. ...

Läs mer »
Att tänka på i båtförsäkringen 5 Saker att jämföra och tänka på i båtförsäkringen
Vi på Insplanet har tagit fram 5 viktiga råd till dig som vill förnya, teckna eller jämföra båtförsäkring, med våra 5 enkla råd kan du redan...

Läs mer »

Vi jobbar för att få Sveriges mest nöjda kunder!

Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Följ oss på Google+

© 1999-2017 Insplanet - Internetpolicy
Insplanet AB - Box 26 000 - 100 41 Stockholm - Org.nr 556567-6227

Kundtjänst: 08 - 51 000 000 Kundtjänst: 08 - 51 000 000
Vardagar 08.00 – 20.00 Helger 10.00 – 16.00