Jämför båtförsäkringBåtförsäkring - Gratis prisjämförelse

Med hjälp av oss på Insplanet kan du hitta en båtförsäkring som gör att du kan känna dig trygg både när båten ligger i sjön och uppe på torra land. Vi hjälper dig nämligen att jämföra både villkor och pris för olika båtförsäkringar. Här hittar du information om vilket skydd som ingår i båtförsäkringen, och vilka tillval du kan välja att göra.


Lämna ditt telefonnr så kontaktar vi dig med priser!

Genom att jämföra har jag tagit del av och godkänner Insplanets användaravtal och integritetspolicy.

Om båtförsäkring

En båtförsäkring skiljer sig till viss del från en klassisk fordonsförsäkring. I stort sett alla fordonstyper i Sverige måste enligt lag ha en trafikförsäkring. Detta gäller däremot inte båtar, vilket gör att man kan välja att åka på vattnet helt oförsäkrad.

Däremot väljer de flesta båtägare att teckna någon slags båtförsäkring, dels för att skydda sin båt vid olyckor och dels för att få skydd vid eventuella skadeståndskrav. Den lägsta försäkringsgraden som kan tecknas är ansvarsförsäkring, men många väljer att sy ihop en försäkring baserad på individuella behov.


Vad kostar en båtförsäkring?

Priset på en båtförsäkring är i snitt 2 850 kronor per år, enligt siffror från 2017*.

Vilket pris du får på din båtförsäkring kan dock variera mycket. Detta bland annat beroende på vilken båt du har, hur och var du förvarar båten, samt vilket försäkringsbolag du väljer.

*Informationen om priset är hämtad från vår jämförelsetjänst av försäkringar och är baserad på samtliga nytecknade båtförsäkringar gjorda via oss på Insplanet under 2017.


Vad ingår i båtförsäkringen?

Till båtförsäkringen finns det inte olika försäkringsnivåer, det vill säga halv- eller helförsäkring. De flesta försäkringsbolag erbjuder istället två eller tre olika basutbud som man kan välja mellan beroende på hur heltäckande man vill att båtförsäkringen ska vara. Andra försäkringsbolag har en enda grundläggande försäkring som kompletteras av ett stort utbud tilläggsförsäkringar. Det viktigaste är att du hittar en båtförsäkring som täcker just de behov som du och din båt har. Det som generellt ingår i en båtförsäkring presenteras nedan.


Skydd mot skador som kan uppstå på båten

 • Sjöskada - Ersättning kan utgå om båten skadas genom grundstötning, kollision, kantring med mera. Med sjöskada menas helt enkelt skador som uppstår på sjön.
 • Brand - Ersättning kan betalas ut vid skador på grund av brand, blixtnedslag, explosion eller kortslutning.
 • Båtassistans - Assistans med hjälp av bärgare kan fås om båten stannat på grund av tekniska problem, att föraren blivit akut sjuk, eller i vissa fall om bränslet tagit slut. Villkoren kan på denna punkt skilja sig åt och det är därför viktigt att jämföra denna avtalspunkt noga om man vet med sig att man vill ha assistansskydd. Detta är även en av de punkter som inte nödvändigtvis måste finnas med i det grundläggande skyddet.
 • Stöld och skadegörelse - Båtförsäkringen gäller både båten, för de tillbehör som följer med samt personlig egendom som förvaras i båten. Däremot är det alltid lägre ersättningstak på tillbehör än själva båten. Ett exempel kan vara att du får maximalt 2 500 kronor för fastmonterad elektronik, 4 000 kronor för personliga ägodelar eller 10 000 kronor för skador på eller stöld av en båttrailer.
 • Transport (uppläggning/sjösättning) - De flesta väljer att ta upp sin båt på hösten för att undvika is- och frostskador. Båten är även försäkrad under tiden den förvaras på land, under transport och när båten ska sjösättas igen.

Personskador i samband med att du är på sjön

 • Kris
  Behöver man träffa psykolog eller terapeut för att prata om en traumatisk olycka kan krisförsäkring ersätta kostnaderna för ett visst antal besök.
 • Ansvar
  Om någon gör anspråk på skadestånd från båtägaren kan försäkringsbolaget hjälpa till att undersöka vems felet var, förhandla med motparten och eventuellt betala ut begärt skadestånd.
 • Rättsskydd
  I de fall båtägare hamnar i tvist angående båten kan ersättning från båtförsäkringen täcka kostnader för rättegång och juridiskt ombud. Detta gäller när tvisten handlar om ett större belopp och kan prövas i svensk domstol.

Hur gör jag för att få den billigaste båtförsäkringen?

Det finns flera sätt att se till att minska kostnaderna för din båtförsäkring. Ett första steg är att jämföra försäkringsbolagens utbud och priser, vilket du enkelt gör här på Insplanet. Utöver detta kan du få reducerad självrisk genom att:

 • Se till att ha godkänd låsanordning och fastlåst båt när du ligger i hamn
 • Installera ett båtlarm
 • Ha en elektronisk startspärr som blockerar en eller flera motorfunktioner
 • Stöldmärkning genom exempelvis ID-märkning eller DNA-märkning
 • Undersök vilka krav ditt försäkringsbolag har för reducerad självrisk.

Jämför din båtförsäkring.

Insplanet hjälper dig i valet av försäkringsbolag

Check Fyll i formuläret

Check Vi återkommer till dig med priser

Check Teckna tryggt med hjälp av våra rådgivare

Fordon & Försäkring - Insplanets kunskapsportal

Välkommen till Insplanets kunskapsportal för fordon och försäkring. Här kan du få tips, råd och guider för allt om din försäkring.

Aktuellt just nu

Rätt pris och försäkring till båten

Rätt båtförsäkring

Visste du att en båtförsäkring kan skilja sig åt och ha helt olika priser beroende på vilket vatten den ska gå i? En båt som ...

Läs mer »


Vad ingår i båtförsäkringar

Vad gäller båtförsäkring

Olika försäkringsbolag kan ha olika villkor och kriterier i sina försäkringar men en båtförsäkring gäller oftast för själva båten och den ...

Läs mer »


Rätt båtförsäkring

Hitta rätt båtförsäkring

Precis som med bilförsäkringar så finns det olika typer av båtförsäkringar att ...

Läs mer »

Vi jobbar för att få Sveriges mest nöjda kunder!

© 1999-2018 Insplanet - Internetpolicy
Insplanet AB - Box 26 000 - 100 41 Stockholm - Org.nr 556567-6227

Kundtjänst: 08 - 51 000 000 Kundtjänst: 08 - 51 000 000
Vardagar 08.00 – 20.00 Helger 10.00 – 16.00