Hur varmt kan det bli i en bil på sommaren?

Allt för ofta läser man om barn eller djur som lämnats kvar i bilen en varm sommardag. Det kan vara någon som lite snabbt ska springa in och handla på affären eller som ska ta en fika med en vän och väljer att lämna kvar hunden med en nedvevad ruta.

Många förstår inte hur varmt det kan bli i en bil på sommaren även när bilen är parkerad i skuggan. En bil som står parkerad i skuggan en vanlig sommardag med 18 grader utomhus kan bli över 38 grader varm invändigt. Det kanske inte låter så farligt men det är det. Ännu värre är det med en bil som står parkerad i solen. Med en utomhustemperatur på 23 grader kan det bli ÖVER 85 grader varmt i bilen! På bara en halvtimme.


Källa: Svenska Kennelklubben

Många tror att det räcker med att bara veva ned en ruta. Men det är fel - att lämna ett barn eller ett djur i en varm bil en sommardag kan få förödande konsekvenser. Hundar har inte förmågan att svettas som vi människor. En hund som lämnas i en bil som är 45 grader i upp till 20 minuter riskerar därför dö. Samma sak gäller barn - de kan inte heller reglera värme på samma sätt som vuxna.

Hitta den billigaste livförsäkringen

Maximera ventilationen

Om du måste lämna kvar hunden i bilen så får du bara göra det under en kort period och under optimala förutsättningar. De säkraste bilarna är kombibilar med hundbur eller grind placerad i bakluckan. En fullt öppen baklucka samt nedvevade rutor maximerar ventilationen. Det går även att köpa till burfläktar och annat för att hjälpa till att hålla din hund sval.Barn är lätta offer i värmen

Barn som inte växt färdigt är lätta offer i värmen. Deras stora huvuden i förhållande till deras små kroppar är en av de största farorna i värmen. Barns hjärnor sväller nämligen i värmen vilket gör det svårt för blodet att cirkulera. Om blodet inte kan cirkulera dör barnet.

Symtom vid värmeslag
 • Kroppstemperaturen är över 40 grader.
 • Yrsel, irritation och förvirring
 • Snabb puls
 • Rödflammig, torr hud
 • Huvudvärk och kräkningar
 • Oregelbunden andning
 • Diarré

Läs även: Att tänka på när man letar barnförsäkring

Vård och behandling vid värmeslag

Tror du att ditt barn fått värmeslag? Ta barnet till skuggan och kyl ner kroppen, förslagsvis med en blöt handduk. Det är också väldigt viktigt att barnet får i sig vätska. Om du upplever att situationen är akut ska du direkt ringa 112.


Symtom vid vätskebrist
 • Yrsel
 • Huvudvärk
 • Trötthet
 • Muntorrhet

För de som vi är allra mest rädda om - barnen - finns heltäckande och generöst utformade barnförsäkringar. I dem täcks såväl sjukdom och olycksfall, som dödsfall.Gör en kostnadsfri jämförelse

Börja här

Relaterade artiklar

Hund i varm bil

Hund i varm bil Hur varmt kan det bli i en bil på sommaren?
Allt för ofta läser man om barn eller djur som lämnats kvar i bilen en varm sommardag. Det kan vara någon som lite snabbt ...
Läs mer »


överblick över ditt helhetsbehov av försäkringar Att tänka på när du ser över din försäkringssituation
För att snabbt få en överblick över ditt helhetsbehov av försäkringar, kan du dela in dem i sak- respektive ...
Läs mer »


Pris på barnförsäkring 5 Saker att tänka på i barnförsäkringen
Vi på Insplanet har tagit fram 5 viktiga råd till dig som vill förnya, teckna eller Läs mer »