Försäkra din cykel

Tyvärr är det väldigt vanligt att cyklar blir stulna. Under 2014 anmäldes över 70 000 cyklar stulna i Sverige. Detta var en ökning på sju procent jämfört med 2013, vilket är en ordentlig uppgång. En cykelförsäkring kan hjälpa dig få ersättning om cykeln skulle bli stulen.

Har du en gammal cykel,som inte är värd något större belopp kanske det inte står högst upp på din agenda att försäkra den. I vissa fall kan självrisken vara dyrare än cykelns egentliga värde och då är det ingen idé att försäkra cykeln. Men har du istället en dyrare cykel, låt säga en mountainbike, racercykel eller elcykel, är det bra att försäkra den. Om du har en hemförsäkring gäller denna vanligtvis om din cykel skulle bli stulen.

Jämför försäkringsvillkor

Försäkringsbolagen har olika erbjudanden och beloppsgränser vid en eventuell cykelstöld och därför bör du jämföra olika försäkringsbolag och deras villkor. Exempelvis erbjuder ett försäkringsbolag ett maxbelopp på 20 000 kronor medan ett annat har ett maxvärde på 50 000 kronor. En vanlig cykel är oftast värd betydligt mindre än så, men det är inte ovanligt att tävlingscyklister och triatleter har cyklar värda runt 100 000 kronor. Flera försäkringsbolag erbjuder även en tilläggsförsäkring när det gäller cykel och det är en bra lösning om du har en dyrare cykel.

Försäkringsbolagens årspremier skiftar utifrån olika kriterier. Premien för en hemförsäkring varierar till exempel beroende på om du bor i villa alternativt lägenhet, samt hur många personer som bor i bostaden. Snittpriset för en hemförsäkring ligger vanligtvis mellan 1 200 kronor och 4 200 kronor, beroende på vilken form av försäkring man tecknar.

Om du köper din cykel i en cykelaffär är det vanligt att bli erbjuden en extra försäkring. Detta brukar ofta kallas för ett trygghetspaket. Vanligtvis får du premien helt gratis under de första månaderna av försäkringsperioden. Beroende på hur dyr din cykel är och vilka villkor din hemförsäkring har, kan detta vara en bra lösning.

Begagnatvärde

Det är även viktigt att veta att försäkringsbolagen uppskattar ett begagnatvärde på din cykel när den blivit stulen, för att räkna ut din ersättning. Detta innebär att om din cykel blir stulen får du sällan ut mer än det så kallade begagnatvärdet från din hemförsäkring, och en cykel kan tappa mycket i värde på bara ett par år. Undantaget är ett par försäkringsbolag som värderar din cykel som ny i upp till två år efter köptillfället.

Stöldskyddsregistret

En annan sak att titta närmare på är stöldskyddsregistret. I detta register kan du för 199 kronor försäkra 100 föremål. Detta register använder du vid försäkringsärenden och registrerar du din cykel blir den spårbar för polisen om den skulle stjälas.

Om din cykel blir stulen ska du alltid omedelbart anmäla detta både till polisen och försäkringsbolaget. Att ha en bra försäkring som täcker en eventuell cykelstöld innebär att du slipper betala stora och onödiga belopp för ett köp av en ny cykel. Istället ersätter din försäkring förlusten.


Relaterade artiklar


Lån för Jordbrukare
Det finns många banktjänster som är riktade specifikt mot jord- och skogsbrukare. En del av jordbrukarens problematik är att det är en kapitalintensiv verksamhet. ...
Läs mer »


Maximera ersättningsbeloppet - med rätt uppgifter till försäkringsbolaget
För att få ut maximal skadeersättning av ditt försäkringsbolag behöver uppgifterna du angett vid tecknandet av försäkringen - som även...
Läs mer »


Gravidförsäkring
Du och din man ni är så lyckliga. Ni väntar ert första barn tillsammans. Det ska bli så spännande och roligt. Då är det viktigt att ni har en bra billig gravidförsäkring ...
Läs mer »


Försäkra din cykel
Tyvärr är det väldigt vanligt att cyklar blir stulna. Under 2014 anmäldes över 70 000 cyklar stulna i Sverige. Detta var en ökning på sju procent jämfört med 2013, ...
Läs mer »


Byt försäkringsbolag Byta försäkringsbolag: Det här gäller om du vill byta försäkringsbolag
Det kan finnas många anledningar till att byta försäkringsbolag. Till exempel att du inte är nöjd med priset eller ...
Läs mer »


Specialförsäkringar
Idag kan man försäkra det mesta. Det är väl lite på både gott och ont. Många försäkringar är säkert helt onödiga också....
Läs mer »


Samla dina försäkringar
Ett bra tips för den som vill spara pengar på sina försäkringar är att samla sina försäkringar i ett och samma...
Läs mer »