Hur byter man från en försäkring till en annan?

När man tecknar en försäkring är det viktigt att jämföra försäkringsbolag och -erbjudanden för att vara säker på att man får bästa möjliga villkor. Har man väl tecknat en försäkring för att därefter hitta ett bättre alternativ går det dock att byta.

En viktig sak att tänka på då är avtalstiden för den existerande försäkringen. Man är som försäkringstagare normalt inte bunden längre än den normala avtalstiden och försäkringsbolaget kan inte kräva att du fortsätter med just den försäkringen.

I normalfallet kan inte heller försäkringsbolaget neka dig den ändring av det skydd du vill ha i den befintliga försäkringen och inte heller neka dig att teckna en annan försäkring i samma bolag.

Alla försäkringsavtal omfattas av ett starkt konsumentskydd och finns noggrant reglerade i Försäkringsavtalslagen.

Sakförsäkringar

Normalt tecknar man till exempel en hemförsäkring eller bilförsäkring för ett år. Det innebär att man har förpliktigat sig att betala premien under avtalstiden. Som konsument har du rätt att säga upp avtalet när som helst före huvudförfallodagen för premien, det vill säga den dag från vilken försäkringen började gälla och därefter förnyas varje år.

Försäkringen gäller då fram till huvudförfallodagen, varefter du kan byta försäkring. Säger du inte upp försäkringen anses du ha bundit dig under ytterligare ett år.

Säljer du bilen eller hemmet ordnar man i allmänhet med att den nya ägaren tar över den befintliga försäkringen. Du kan också säga upp försäkringen.

Du har alltså rätt att när du vill efter det att försäkringsavtalet upphört att byta försäkring eller försäkringsbolag. Konkurrensen mellan försäkringsgivare är hård men det är du som har rätt att välja.

Läs även: Hitta billigaste bilförsäkringen - steg för steg
Läs även: Kan jag teckna min bilförsäkring på någon annan?

Personförsäkring

En annan typ av försäkringar är liv-och pensionsförsäkringar samt barnförsäkring. Eftersom dessa är anknutna till personen behandlas de på ett annat sätt än om försäkringen avser ett föremål.

Grundprincipen vid dessa försäkringsavtal är att du kan säga upp dem precis när som helst. Om du har en livförsäkring med ett moment av sparande är bolaget skyldigt att utfärda ett så kallat fribrev på det belopp som motsvarar sparandet. Fribrevet kan då överföras till en nyförsäkring som du tecknar eller tas med till ett annat försäkringsbolag.

Byter man försäkringsbolag för sin livförsäkring är det viktigt att tänka på att det nya bolaget bör ha godkänt din hälsodeklaration innan man avslutar sin gamla försäkring.

Gör en kostnadsfri jämförelse

Börja här

Relaterade artiklar

Byt försäkringsbolag

Lån för Jordbrukare
Det finns många banktjänster som är riktade specifikt mot jord- och skogsbrukare. En del av jordbrukarens problematik är att det är en kapitalintensiv verksamhet. ...
Läs mer »


Maximera ersättningsbeloppet - med rätt uppgifter till försäkringsbolaget
För att få ut maximal skadeersättning av ditt försäkringsbolag behöver uppgifterna du angett vid tecknandet av försäkringen - som även...
Läs mer »


Gravidförsäkring
Du och din man ni är så lyckliga. Ni väntar ert första barn tillsammans. Det ska bli så spännande och roligt. Då är det viktigt att ni har en bra billig gravidförsäkring ...
Läs mer »


Försäkra din cykel
Tyvärr är det väldigt vanligt att cyklar blir stulna. Under 2014 anmäldes över 70 000 cyklar stulna i Sverige. Detta var en ökning på sju procent jämfört med 2013, ...
Läs mer »


Byt försäkringsbolag Hur byter man försäkringsbolag?
När man tecknar en försäkring är det viktigt att jämföra ...
Läs mer »


Specialförsäkringar
Idag kan man försäkra det mesta. Det är väl lite på både gott och ont. Många försäkringar är säkert helt onödiga också....
Läs mer »


Samla dina försäkringar
Ett bra tips för den som vill spara pengar på sina försäkringar är att samla sina försäkringar i ett och samma...
Läs mer »