Byta försäkringsbolag: Det här gäller om du vill byta försäkringsbolag

Det kan finnas många anledningar till att byta försäkringsbolag. Till exempel att du inte är nöjd med priset eller villkoren hos ditt nuvarande bolag. Kanske har du gjort en gratis jämförelse på Insplanet och fått bättre erbjudande hos ett annat bolag. I den här artikeln går vi igenom hur du byter försäkringsbolag och vad du behöver tänka på.

När du ska välja försäkringsbolag

Jämför innan du väljer försäkringsbolag. Då undviker du att välja ett bolag med sämre pris och villkor än ett annat. På Insplanet kan du jämföra bolag utan kostnad och få svar från upp till 20 bolag inom 1 minut. Om du hittar ett bättre erbjudande kan du köpa försäkringen genom oss till samma pris som hos försäkringsbolaget.

Om du ska säga upp en försäkring

För att byta bolag måste du kontakta ditt nuvarande bolag och meddela att du vill säga upp försäkringen. Du kan säga upp försäkringen när som helst men när försäkringen faktiskt avslutas beror på om det gäller en person- eller sakförsäkring.

Bindningstid – skillnad mellan person- och sakförsäkring

Det är bindningstiden som avgör när försäkringen avslutas. Personförsäkringar har ingen bindningstid medan sakförsäkringar normalt har en bindningstid på 1 år. En sakförsäkring kan fortfarande sägas upp när som helst men avslutas inte förrän på huvudförfallodagen, det vill säga på dagen 1 år efter att du köpte försäkringen.

Kom ihåg att säga upp sakförsäkringen innan huvudförfallodagen. Annars förnyas den automatiskt och du binder upp dig ytterligare 1 år. Be gärna om en bekräftelse på att den är avslutad. Tänk på att den nya sakförsäkringen ska börja gälla efter din nuvarande försäkring avslutats och kolla att den aktiverats enligt överenskommelse.

Om ditt försäkringsbehov upphört

Situationen är annorlunda om ditt försäkringsbehov upphört. Till exempel om du har flyttat ihop med någon som redan har en hemförsäkring eller om du sålt din bil. Då avslutas försäkringen nämligen direkt – utan bindningstid. En hemförsäkring kan du behöva säga upp själv men bilförsäkringen avslutas per automatik vid ägarbytet.

Du kan ångra dig

Du har rätt att ångra bytet inom 14 dagar. Med hjälp av ångerrätten kan du nämligen häva köpet och få tillbaka pengar som du betalat för försäkringen, med avdrag för den tid försäkringen varit gällande. Det gäller för alla försäkringar med undantag för bilförsäkringar eftersom du enligt lag måste ha en trafikförsäkring för bilar i trafik.

Checklista som hjälper dig

Verkar det krångligt att byta försäkringsbolag? För att göra det enkelt för dig har vi sammanfattat allt du behöver tänka på i 2 olika checklistor beroende på om du har en person- eller sakförsäkring. Det är enkelt att byta försäkringsbolag och du har möjlighet att spara tusentals kronor i premie varje år om du gjort ett medvetet byte.

Om du ska byta personförsäkring behöver du:

  • Köpa en ny försäkring och invänta en bekräftelse på att den börjat gälla
  • Säga upp din nuvarande försäkring efter den nya börjat gälla

Om du ska byta sakförsäkring behöver du:

  • Kolla vilken huvudförfallodag som gäller för din nuvarande försäkring
  • Meddela ditt nya försäkringsbolag vilket datum försäkringen ska börja gälla
  • Säga upp försäkringen hos nuvarande försäkringsbolag

Gör en kostnadsfri jämförelse för bilförsäkring

Börja här

Relaterade artiklar

Byt försäkringsbolag

Sjukförsäkring
För en del är en veckas sjukdom och frånvaro från jobbet ett hårt slag på ekonomin. Andra klarar av dessa vardagliga sjukdomsperioder ekonomiskt bättre. ...
Läs mer »


Samla dina försäkringar
När du samlar dina försäkringar under ett och samma försäkringsbolag kan du få rabatt. Ju fler försäkringar du samlar desto mer rabatt...
Läs mer »


Anmäl försäkringsskada
De allra flesta människor behöver aldrig utnyttja sina försäkringar. De betalar år efter ...
Läs mer »


Maximera ersättningsbeloppet Maximera ersättningsbeloppet - med rätt uppgifter till försäkringsbolaget
För att få ut maximal skadeersättning av ditt försäkringsbolag behöver uppgifterna du angett vid tecknandet av ...
Läs mer »


Byt försäkringsbolag Byta försäkringsbolag: Det här gäller om du vill byta försäkringsbolag
Det kan finnas många anledningar till att byta försäkringsbolag. Till exempel att du inte är nöjd...
Läs mer »


Specialförsäkringar
Idag kan man försäkra det mesta. Det är väl lite på både gott och ont. Många ...
Läs mer »