Så mycket kostar mc-försäkringen där du bor – statistik för 2020

Hur mycket kostar det att försäkra en motorcykel? Det beror på. Försäkringspremierna kan variera ganska mycket från person till person, eftersom de bestäms individuellt utifrån flera olika faktorer. Bland annat hur gammal du är och var du bor. Vi har tagit fram statistik som visar hur snittpremierna skiljer sig åt mellan Sveriges län. Dessutom ger vi dig tips på hur du kan sänka din försäkringspremie!

Snittpremie för mc-försäkring uppdelat på län

En mc-försäkring kostar i genomsnitt 2 879 kronor per år i Sverige. Men snittpremierna skiljer sig åt mellan länen. I tabellen nedan kan du se de genomsnittliga priserna för mc-försäkringen uppdelat på län. Det är påfallande jämnt mellan länen – majoriteten av dem har en snittpremie som ligger kring 3 000 kronor.

Ett undantag är Gotland (A) som sticker ut rejält jämfört med de andra länen. Med en snittpremie på 1 144 kronor har de den billigaste mc-försäkringen i hela Sverige! Därefter hittar vi Kronoberg (B) och Gävleborg (C) med snittpremier på 1 848 respektive 2 155 kronor.

Som väntat ligger Stockholm (D) i toppen av de dyraste länen. Där kostar mc-försäkringen i snitt 3 988 kronor. Därefter kommer Västra Götaland (E) med en snittpremie på 3 729 kronor.

Lite oväntat hamnar Jönköping (F) bland de dyraste länen, där Skåne i vanliga fall brukar ligga i topp med de andra storstadsregionerna. I Jönköping kostar det i snitt 3 309 kronor att försäkra sin mc.

Läs även: Så mycket kostar bilförsäkringen där du bor

sverigekarta som visar snittpremie per län

Statistik för Norrbotten och Västerbotten saknas.

Län Snittpris
BLEKINGE 3 105 kr
DALARNA 2 791 kr
GÄVLEBORG 2 155 kr
GOTLAND 1 144 kr
HALLAND 3 091 kr
JÄMTLAND 2 809 kr
JÖNKÖPING 3 309 kr
KALMAR 2 906 kr
KRONOBERG 1 848 kr
SKÅNE 3 159 kr
SÖDERMANLAND 3 186 kr
STOCKHOLM 3 988 kr
UPPSALA 2 952 kr
VÄRMLAND 2 706 kr
VÄSTERNORRLAND 3 022 kr
VÄSTMANLAND 3 030 kr
VÄSTRA GÖTALAND 3 729 kr
ÖREBRO 2 801 kr
ÖSTERGÖTLAND 2 967 kr
Snittpris 2 879 kr

Data från Insplanet, en del av Zmarta

Läs även: Försäkra din lätta eller tunga motorcykel

7 tips som sänker premien på din mc-försäkring

Är du inte helt nöjd med din försäkringspremie? Du kan sänka premien på din mc-försäkring med hjälp av flera olika knep. Här listar vi några av dem!

1. Jämför din mc-försäkring regelbundet

Försäkringspremien kan ändras med tiden. En försäkring som var billig när du köpte den behöver inte vara det bästa alternativet året därpå. Därför kan det löna sig att jämföra mc-försäkringen en gång om året.

Att jämföra på egen hand är tidskrävande och krångligt. Men med en jämförelsetjänst som Insplanet kan du jämföra flera olika försäkringsbolag samtidigt – snabbt och enkelt! Det enda du behöver göra är att fylla i dina uppgifter i vårt formulär så får du dina prisförslag. Det är självklart kostnadsfritt och du binder inte upp dig på något.

Testa att göra en jämförelse och se om du kan få en bättre försäkring!

2. Skaffa en avställningsbar mc-försäkring

Om du bara kör motorcykel i 1 till 3 månader om året kan det löna sig med en avställningsbar mc-försäkring. En avställningsbar mc-försäkring omvandlar din halv- eller helförsäkring till en avställningsförsäkring under ett visst antal månader och kan på så vis sänka försäkringspremien.

Kör du motorcykel i mer än tre månader om året bör du däremot överväga att teckna en året-runt-försäkring.

3. Använd skyddsutrustning och garage

Du kan få ett lägre pris på din mc-försäkring om du ökar säkerheten genom att använda skyddsutrustning. Alla försäkringsbolag kräver att förare och passagerare använder hjälm, eftersom det finns lag på det. Men en del försäkringsbolag ger även rabatt om föraren alltid har på sig giltiga mc-kläder. Alla försäkringsbolag erbjuder inte rabatt för detta, därför är det en viktig punkt att kontrollera innan du tecknar din försäkring.

Många försäkringsbolag kan också erbjuda dig lägre premie om du håller din motorcykel inlåst i ett garage under nattetid. Finns det dessutom ett larm på garaget kan även det sänka premien.

4. Samla dina försäkringar hos ett försäkringsbolag

Många försäkringsbolag ger dig rabatt om du samlar flera av dina försäkringar hos ett och samma försäkringsbolag. Du kan till exempel få 10 % rabatt om du har två försäkringar hos ett visst bolag, eller 20 % om du har tre eller fler försäkringar hos dem. Vissa försäkringsbolag kan även erbjuda andra förmåner för dem som väljer att samla sina försäkringar på ett och samma ställe, exempelvis förbättrade villkor.

Det kan också finnas andra fördelar med att samla dina försäkringar under ett försäkringsbolag. Om du råkar ut för en skada där flera försäkringar är inblandade behöver du i de flesta fall bara betala en självrisk istället för flera. Dessutom är det smidigare att bara behöva ha kontakt med ett försäkringsbolag.

5. Låna inte ut din motorcykel

En del försäkringsbolag låter dig som ägare avgöra vilka som kommer att få köra motorcykeln. Det kan exempelvis vara alla i familjen, ingen under 25 år eller alla som vill låna den. Tänk på att ju fler och ju yngre personer som får köra den desto högre blir premien.

Alla försäkringsbolag erbjuder inte detta, men om det bara är du själv som kommer att köra motorcykeln kan det vara lönsamt att leta upp ett bolag som erbjuder detta.

Varför personer under 25 år får en högre premie beror på att försäkringsbolagen bedömer olycksrisken som högre för den gruppen, eftersom olycksstatistiken visar att unga förare är mer olycksdrabbade än mer erfarna förare.

6. Skaffa en märkesförsäkring

Många motorcykelmärken erbjuder mc-försäkringar som är anpassade för just deras modeller.

De här märkesförsäkringarna är oftast både billigare och bättre eftersom de innehåller ett väldigt omfattande skydd till ett lägre pris. I de flesta fall ingår alla tilläggsförsäkringar och du får ett rabatterat pris jämfört med andra bolag.

Alla reparationer sker på en märkesverkstad och många gånger erbjuds även en reducerad självrisk.

7. Teckna en veteranförsäkring till din veteranmotorcykel

Om du har en motorcykel som är 30 år eller äldre så kan du med fördel teckna en veteranförsäkring eller en retroförsäkring. De här försäkringarna är mycket bättre än alla andra alternativ på marknaden.

Veteranförsäkringar brukar ha låga självrisker och helförsäkringen brukar kosta någonstans mellan 500–1 000 kronor per år.

Så har vi tagit fram statistiken

Statistiken som vi redovisar i artikeln är hämtad från Insplanets databas och avser tecknade mc-försäkringar hos Insplanet under 2020. Siffrorna visar ett genomsnitt av samtliga försäkringsnivåer tillsammans, det vill säga trafik-, halv- och helförsäkring.

Försäkringspremierna bestäms individuellt utifrån flera olika faktorer, bland annat din ålder, hur och var du bor samt om du tänkt låna ut motorcykeln. Försäkringsbolagen tittar på de här sakerna för att kunna bedöma vilken riskgrupp du tillhör, för att därefter kunna ge dig ett pris på din mc-försäkring. Statistiken ger därför endast en fingervisning av hur snittpremierna ser ut runtom i landet.

Använd vår jämförelsetjänst för att se vilka priser som är aktuella för just dig.


Sverigekarta som visar snittpriser för mc uppdelat per län

Harley Davidson
Dags att försäkra din Harley Davidson? I den här artikeln går vi igenom vad du kan tänka på när du ska jämföra mc-försäkringar och hur du hittar det...
Läs mer »


Triumph
Har du en Triumph som du vill försäkra? I den här artikeln går vi igenom hur du hittar en prisvärd MC-försäkring till din ...
Läs mer »


Yamaha
Ska du försäkra din Yamaha? Då finns det ett stort utbud av yamaha försäkringar. Här går vi igenom vad du bör jämföra innan du tecknar din ...
Läs mer »


Kawasaki
Det japanska företaget Kawasaki är främst känd för att de tillverkar motorcyklar men har även tillverkning av båtar, robotar ...
Läs mer »


Trafikförsäkring
Det absolut billigaste sättet att försäkra din MC är att välja en trafikförsäkring. Trafikförsäkringen är obligatorisk enligt lag och alltså ...
Läs mer »


Ducati
Det italienska företaget Ducati började 1926 sälja produkter inom radiokommunikation. Men under andra ...
Läs mer »


KTM
Letar du efter en mc-försäkring till din KTM? I den här artikeln går vi igenom vad du bör tänka på när du jämför motorcykelförsäkringar, så att...
Läs mer »


BMW
BMW tillverkade sin första motorcykel 1923 ( BMW R32) och fick stora framgångar med denna modell. Under åren har märket haft mycket stora ...
Läs mer »


Suzuki
Som ägare till en Suzuki vet du att det är dyrt att försäkra en motorcykel. Men det finns knep som gör processen både billigare och enklare. På...
Läs mer »


Honda
I den här artikeln tipsar vi dig om hur du hittar en billig mc-försäkring till bra villkor till din Honda. Honda är ett av de mest...
Läs mer »


Aprilia
Aprilia är toppmärket för de som söker efter en riktigt bra motorcykel inom racing. Företaget vann år 2013 märkes-VM (SBK) och har ...
Läs mer »

Kvinna som kör motorcykel i bergigt landskap Försäkra din lätta eller tunga motorcykel
För att få köra en motorcykel måste du ha rätt körkortsbehörighet och teckna en trafikförsäkring till fordonet. Motorcykeln ska också vara ...
Läs mer »


Sverigekarta som visar snittpriser för mc uppdelat per län Så mycket kostar mc-försäkringen där du bor
Hur mycket kostar det att försäkra en motorcykel? Det beror på. Försäkringspremierna kan variera ganska mycket från ...
Läs mer »