Försäkring Tung MC

En försäkring för en tung MC är i grunden lika som en försäkring till vilken motorcykel som helst. Men det finns vissa detaljskillnader som är specifikt dessa tyngre och starkare fordon. Bland annat ingår oftare ersättning för maskinskada och man bör även många gånger titta lite extra på vilka tilläggsförsäkringar som kan vara passande.

Vad ingår i en försäkring för tung MC?

En försäkring för tung MC går att teckna på tre nivåer. Trafikförsäkringen som det är krav enligt lag på att man ska ha, halvförsäkring som ger ett bra grundskydd eller helförsäkring som även innefattar vagnskada. Vilken nivå man lägger sig på beror främst på motorcykelns värde.

Trafikförsäkring

En trafikförsäkring för mc ersätter för två saker. För det första samtliga personskador. Detta oavsett om det handlar om föraren, passageraren eller medtrafikanter. För det andra skador på annans egendom. Men trafikförsäkringen ersätter aldrig någon skada på den egna motorcykeln.

Att enbart välja trafikförsäkring är inte något som rekommenderas när man tecknar en försäkring för tung MC. Den enda orsaken till att göra detta skulle vara om motorcykelns värde är lika med eller mindre än självrisken man får betala om något går sönder vid exempelvis en olycka.  I annat fall bör halv- eller helförsäkring väljas.

Halvförsäkring

En halvförsäkring för mc ger förutom trafikförsäkring skydd inom följande punkter:
Brand, då branden uppstått av vissa orsaker
Stöld och skada vid stöld eller försök till stöld
Glasruteskador – endast skada på siktruta
Maskinskada – En del skador gällande motor, startmotor och kraftöverföring. Detta är en av de punkter där försäkringsbolag kan skilja mellan försäkring för tung MC och lätt MC. Denna del ingår nämligen inte i samma utsträckning i en försäkring för lätt MC.

Rättskydd

Ersätter advokat- samt rättegångskostnader om man hamnar i en tvist som går till domstol. Detta kan gälla efter exempelvis trafikolycka, köp, försäljning eller reparation.

Räddning/Assistans

Bärgning av motorcykeln till närmsta motorcykelverkstad om man blir stillastående på grund av exempelvis motorfel. Det ingår även transport till hemort för både förare och passagerare.

Kris

Samtalshjälp kan fås med psykolog om man varit med om en traumatisk olycka kopplat till fordonet.

Att välja halvförsäkring istället för helförsäkring för sin tunga MC ska egentligen enbart göras av en enda anledning. Det är att motorcykeln har lågt värde att man inte anser att den extra kostnaden och eventuell självrisk är värd att betala. Men man bör jämföra priset mellan halv- och hel innan man bestämmer sig. Många gånger skiljer det mycket lite.

Helförsäkring

Den som väljer en helförsäkring för tung MC kommer (utöver vad som nämnts ovan) även få en vagnskadeförsäkring. Man kan alltså få ersättning för vagnskada som uppstått i kollision, att man tappat motorcykeln eller att någon saboterat den. I stort sett vilka orsaker som helst så länge man inte som ägare medveten har åsamkat skadan.

Tilläggsförsäkringar

När man jämför försäkring för tung MC så bör man även lägga lite tid på att sätta sig in i vilka tilläggsförsäkringar som finns och se om man är i behov av någon. Utbudet är väldigt varierande mellan olika försäkringsbolag. En del satsar på billiga basförsäkringar men ett stort utbud av tilläggsförsäkringar medan andra har två-tre olika MC-försäkringar i olika storlek. 

Tre av de tillägg som man kan titta extra på är följande:

Extra värde
En stor skillnad på lätt och tung motorcykel är värdet. Motorcykeln är oftast betydligt dyrare att köpa in och många väljer även att kosta på den med dyr extra utrustning. Högsta ersättningsnivån på stöld eller sabotage av extrautrustning varierar kraftigt. Har man mycket dyr utrustning kan ”extra värde” köpas som tilläggsförsäkring. Då höjs ersättningsnivån rejält.

Bil vid reparation
Den som använder sin motorcykel för pendling till och från jobbet bör fundera om tillägget ”hyrbil” är något att köpa till. Med detta tillägg får man nämligen ersättning för hela eller stora delar av kostnaden för hyrbil under ett visst antal dagar som motorcykeln på reparation. Ett måste för att underlätta vardagen för de som är stort behov av transportmedel.

Assistans
Tillägget assistans finns i olika nivåer. Det som tillägget gör är att personen får snabbare och bättre assistans om motorcykeln blir stående. En förbättring av det räddningsskydd som finns i halvförsäkringen. Detta tecknas på samma försäkringsbolag som man tecknar försäkringen motorcykeln.

Nästa steg är att teckna en separat assistansförsäkring. Dessa brukar vara speciellt framtagna för de som semestrar utomlands. Genom dessa får man assistans i stora delar av Europa och detta inom en utsatt tid, ex 48 timmar. Dessa kan tecknas utöver den försäkring man redan har på sin motorcykel.

Fem saker att jämföra och tänka på

Säkerhet ger olika mycket rabatt
De flesta nya modellerna av ”tung MC” har ABS-bromsar. Det är en trygghet för motorcykelägaren och därmed även en trygghet för försäkringsbolaget då olycksrisken minskar. En del bolag ger därför rabatt om motorcykeln har ABS medan andra inte gör det.

En annan punkt där rabattsatsen varierar ur säkerhetsskäl är vilken klädsel som man har som motorcyklist. En del företag ger inte någon rabatt för detta medan andra ger lägre premie om man skriver i avtalet att man alltid kommer ha på sig skyddande kläder som exempelvis MC-kläder.

Ytterligare säkerhetspunkter som man kan jämföra rabatterna på är larm, om motorcykeln står inlåst på natten och om vilka som får låna den.

Rabatt samling 10-20%
En av de sakerna man kan göra för att påverka priset mest är att samla sina försäkringar på ett och samma bolag. Genom att man mycket ofta får 10-25% rabatt kan priset pressas betydligt. Har man flera motorcyklar finns det till och med bolag som ger upp till 50% rabatt på försäkringarna.

Det man däremot bör göra är att inte stirra sig blind på rabatten. Titta på slutpriset och jämför detta mot andra försäkringsbolag. Att man får rabatt betyder bara att det blir ett billigare pris – inte att det är det billigaste.

Ålder spelar mycket stor roll. 25 35 45
När det gäller motorcykelolyckor så är det en stor förskjutning åt att yngre förare är med om dessa. Det har gjort att försäkringsbolagen har satt upp åldersgränser. Är man yngre får man betala mer och är man äldre får man därmed betala mindre i premie. En vanlig gräns är kring 25 år men det finns även de företag som erbjuder ytterligare åldersgräns vid 35 och 45. Generellt får man lägre premie ju äldre man är.

Året runt försäkring eller av- och påställning
De flesta ställer in sina motorcyklar i garage när den första snön kommer för att sedan dra ut dem för årets premiäråkning på vårkanten. Att betala en Motorcykel helförsäkring under den tiden den enbart står still är bortkastade pengar. Det finns i detta läge två alternativ. Det första alternativet är att man ställer av motorcykeln inför varje vinter och sedan ställa på den inför premiäråret. Det andra alternativet är att man väljer en s.k. Året Runt Försäkring. Den är billigare än en helförsäkring och man slipper ställa på och av motorcykeln.  Om det blir billigare än att ställa av och ställa på fordonet beror främst på hur lång vintern blir.  Fördelen med Året Runt är även att det är samma pris året runt. Detta ska jämföras med basvarianten som kan vara dyrare när man använder den och billigare på vintern.

Försäkra från första dagen
Från och med första dagen man äger en motorcykel måste man ha en försäkring för tung MC. Vill man att den ska vara avställd går det att göra hos transportstyrelsen och ska då göras vid köpetillfället. Felet som många gör är att de köper en begagnad MC, kör hem den och tänker att den per automatik blir avställd. Men det är precis tvärtom. Den är påställd till annat anges. En person som inte försäkrar från första dagen kan bli belagd med avgift från trafikförsäkringsorganisationen på upp till 150kr per dag.


Tung mc försäkring

9 tips som sänker premien på mc försäkringen
Vill du spara in pengar på din mc-försäkring? Vi på Insplanet tipsar dig om hur du kan få ner priset på din ...
Läs mer »


Harley Davidson
Dags att försäkra din Harley Davidson? I den här artikeln går vi igenom vad du kan tänka på när du ska jämföra mc-försäkringar och hur du hittar det...
Läs mer »


Triumph
Har du en Triumph som du vill försäkra? I den här artikeln går vi igenom hur du hittar en prisvärd MC-försäkring till din ...
Läs mer »


Yamaha
Ska du försäkra din Yamaha? Då finns det ett stort utbud av yamaha försäkringar. Här går vi igenom vad du bör jämföra innan du tecknar din ...
Läs mer »


Kawasaki
Det japanska företaget Kawasaki är främst känd för att de tillverkar motorcyklar men har även tillverkning av båtar, robotar ...
Läs mer »


Trafikförsäkring
Det absolut billigaste sättet att försäkra din MC är att välja en trafikförsäkring. Trafikförsäkringen är obligatorisk enligt lag och alltså ...
Läs mer »


Ducati
Det italienska företaget Ducati började 1926 sälja produkter inom radiokommunikation. Men under andra ...
Läs mer »


KTM
Letar du efter en mc-försäkring till din KTM? I den här artikeln går vi igenom vad du bör tänka på när du jämför motorcykelförsäkringar, så att...
Läs mer »


BMW
BMW tillverkade sin första motorcykel 1923 ( BMW R32) och fick stora framgångar med denna modell. Under åren har märket haft mycket stora ...
Läs mer »


Suzuki
Som ägare till en Suzuki vet du att det är dyrt att försäkra en motorcykel. Men det finns knep som gör processen både billigare och enklare. På...
Läs mer »


Honda
I den här artikeln tipsar vi dig om hur du hittar en billig mc-försäkring till bra villkor till din Honda. Honda är ett av de mest...
Läs mer »


Aprilia
Aprilia är toppmärket för de som söker efter en riktigt bra motorcykel inom racing. Företaget vann år 2013 märkes-VM (SBK) och har ...
Läs mer »

Tung mc försäkring Försäkring Tung MC
En försäkring för en tung MC är i grunden lika som en försäkring till vilken motorcykel som helst. Men det finns vissa ...
Läs mer »


Lätt mc försäkring Försäkring för lätt MC
Enligt transportstyrelsen är det några punkter som kännetecknar en lätt MC.  För det första får den max ha en volym av 125kubik ...
Läs mer »