Försäkring för lätt MC

Enligt transportstyrelsen är det några punkter som kännetecknar en lätt MC.  För det första får den max ha en volym av 125kubik och en nettoeffekt på 11Kw. Dessutom får inte nettoeffekten vara mer än 0,1Kw per kilo som motorcykeln väger. 

Är man osäker på om hur motorcykeln är registrerad så syns detta i registreringsbeviset. 

Teckna billigaste och bästa försäkringen för lätt MC

Ett klassiskt fel många gör när de ska teckna försäkring är att de enbart tittar på priset. De söker den billigaste mc försäkringen och tecknar den i tron att de fått tag på det billigaste på marknaden.

Det finns två fel i detta tänk. För det första bör man utgå från sitt försäkringsbehov i första hand och pris i andra hand. För det andra är inte alltid den billigaste försäkringen billigast i längden. Man bör nämligen jämföra priset efter att olika rabatter dragits av och även se på vad man får för avtal.

Den som är på jakt efter en billig försäkring för lätt MC bör istället tänka i tre steg

Vad är ditt behov?

Det första man fråga sig är på vilken nivå av försäkringsskydd man behöver. De olika stegen är följande:

Trafikförsäkring

Ger enbart ett personskydd för föraren och medtrafikanterna. Ger ersättning för skador på annans egendom men aldrig för skador på eget fordon.

Halvförsäkring

Halvförsäkring ger ett större skydd både för ägaren av motorcykeln och för fordonet. Det personskydd som ingår är rättskydd, krisskydd och räddning. Rättskydd betyder att försäkringen kan ge ersättning för domstolskostnader och advokatkostnader om man blir dragen till domstol gällande motorcykeln.

Krisskyddet ger samtalshjälp via psykolog eller terapeut efter traumatisk händelse. Räddningsskyddet innebär att man får ersättning för transport till hemorten om man blir stående med sin motorcykel på grund av exempelvis motorfel.

Det skydd för motorcykeln som ingår i en halvförsäkring för lätt MC är för stöld, brand, skada på glasrutan samt räddning. Med räddning menas att motorcykeln blir bärgad till närmaste verkstad i samband med motorfel eller liknande.

Helförsäkring

Med helförsäkring till en lätt MC blir den fullt försäkrad i den utsträckning som går. Man får då även ett ekonomiskt skydd för skador som uppkommer vid kollision, d.v.s. vagnskador. Dessa vagnskador kan likväl uppkomma av att någon saboterar den eller att man av ren otur tappar motorcykeln i marken.

Med helförskäring fås det bredaste försäkringsskyddet men det betyder inte att man fått det bästa alternativet. Det finns nämligen en hel del tillägg som kan vara värda att titta på.

Tillägg

En felaktig uppfattning om försäkringar för lätt MC är att man får det bästa skyddet om man väljer en helförsäkring. Det är visserligen sant om trafik-, halv- och helförsäkring jämförs. Men det finns flera olika tilläggsförsäkringar på marknaden som kan förbättra försäkringens villkor avsevärt.  Då det är olika vilka och hur många tillägg de olika försäkringsbolagen har är det en rekommendation att läsa på om olika tillägg hos bolagen för att bli säker på vilket behov man har. Exempel på tillägg är att man kan få hyrbil om motorcykeln är på lagning, att man kan få höjd ersättningsnivån på stulna tillbehör eller att man får snabbare assistans vid motorstopp.

Jämför försäkring för lätt motorcykel

När man valt försäkringsnivå och eventuellt landat i vilka tilläggsförsäkringar som man tycker sig vara behov av kommer man till nästa steg. Det handlar nu om att jämföra pris på de försäkringar för lätt MC som passar de behov man har. Till hjälp finns det formulär som fylls i online vilket gör jämförelsen betydligt enklare än om man skulle behöva kontakta en mängd försäkringsbolag. Genom att uppge information som sig själv och sin lätta motorcykel får man snabbt en översikt över de försäkringar som finns på marknaden och vad de kostar.

Att jämföra priset är viktigt då det kan skilja på tusenlappar mellan olika försäkringsbolag. Orsaken beror på flera saker. För det första har vissa bolag specialiserat sig på motorcyklar medan andra har sitt fokus mer på bilar. För det andra är aldrig försäkringarna identiska. Kanske får man betala 1800kr i självrisk på ett bolag medan man bara behöver betala 1000kr på ett annat. Lägre självrisk brukar generellt generera i högre premie.  För den som vill reducera sin självrisk ytterligare finns även ibland tilläggsförsäkringar som ger detta.

Så det handlar inte enbart om att fundera på vad för slags försäkringsskydd man behöver utan även vad man kan tänka sig betala i självrisk och om försäkringen täcker allt man vill försäkra. Att alla försäkringar ersätter hela motorcykelns värde vid stöld är självklart. Men exempelvis ersättningsnivån på tillbehör kan variera mycket.

Jämför därför pris och villkor på de punkter som är viktigast för dig innan du bestämmer dig.

Pressa priset

När man sedan har hittat den försäkring för lätt MC som passar det behov man har och till ett pris man kan acceptera har man sista steget kvar – att pressa priset.

I Sverige är det ovanligt att pruta och det är bara inom vissa få branscher som det är utbrett och accepterat – så är det inte inom försäkringsbranschen. Då är det bättre att hitta andra vägar att pressa priset.

Fråga om säkerheten
Alla försäkringsbolag ger rabatt om man som motorcykelägare kan skriva under på speciella aktsamhetskrav. Vilka som erbjuds är olika men kan vara att man förvarar motorcykeln i ett garage på natten, att man har larm på den eller inte lånar ut den. Fråga alltid försäkringsbolaget om de har några sådana villkor eftersom det kan pressa priset något.

Samla ihop rabatterna
Ett annat alternativ är att samla flera försäkringar hos samma försäkringsföretag. Hur mycket rabatt detta ger varierar även men vanligt är 10-20% rabatt om man exempelvis har hemförsäkringen på samma bolag som mc-försäkringen.  Även här är det bra att fråga då bolagen inte alltid är så noga med att lyfta fram denna fördel.

Jämför igen
Den sista men definit inte minsta punkten i jakten på en billig försäkring till en lätt MC är att jämföra en gång till. När man hittat den försäkring som man är nöjd med ska man teckna den men även bestämma sig för när på året man har sin årliga försäkringsgenomgång. En billig försäkring idag kan vara en dyr om tre år. Det behov man har idag kan förändras radikalt på bara något år.

Att gå igenom sina försäkringar och jämföra dem mot vad som finns på marknaden en gång per år är därför en av de viktigaste punkterna att komma ihåg för att få bästa och billigaste alternativet.  


Lätt mc försäkring

9 tips som sänker premien på mc försäkringen
Vill du spara in pengar på din mc-försäkring? Vi på Insplanet tipsar dig om hur du kan få ner priset på din ...
Läs mer »


Harley Davidson
Dags att försäkra din Harley Davidson? I den här artikeln går vi igenom vad du kan tänka på när du ska jämföra mc-försäkringar och hur du hittar det...
Läs mer »


Triumph
Har du en Triumph som du vill försäkra? I den här artikeln går vi igenom hur du hittar en prisvärd MC-försäkring till din ...
Läs mer »


Yamaha
Ska du försäkra din Yamaha? Då finns det ett stort utbud av yamaha försäkringar. Här går vi igenom vad du bör jämföra innan du tecknar din ...
Läs mer »


Kawasaki
Det japanska företaget Kawasaki är främst känd för att de tillverkar motorcyklar men har även tillverkning av båtar, robotar ...
Läs mer »


Trafikförsäkring
Det absolut billigaste sättet att försäkra din MC är att välja en trafikförsäkring. Trafikförsäkringen är obligatorisk enligt lag och alltså ...
Läs mer »


Ducati
Det italienska företaget Ducati började 1926 sälja produkter inom radiokommunikation. Men under andra ...
Läs mer »


KTM
Letar du efter en mc-försäkring till din KTM? I den här artikeln går vi igenom vad du bör tänka på när du jämför motorcykelförsäkringar, så att...
Läs mer »


BMW
BMW tillverkade sin första motorcykel 1923 ( BMW R32) och fick stora framgångar med denna modell. Under åren har märket haft mycket stora ...
Läs mer »


Suzuki
Som ägare till en Suzuki vet du att det är dyrt att försäkra en motorcykel. Men det finns knep som gör processen både billigare och enklare. På...
Läs mer »


Honda
I den här artikeln tipsar vi dig om hur du hittar en billig mc-försäkring till bra villkor till din Honda. Honda är ett av de mest...
Läs mer »


Aprilia
Aprilia är toppmärket för de som söker efter en riktigt bra motorcykel inom racing. Företaget vann år 2013 märkes-VM (SBK) och har ...
Läs mer »

Tung mc försäkring Försäkring Tung MC
En försäkring för en tung MC är i grunden lika som en försäkring till vilken motorcykel som helst. Men det finns vissa ...
Läs mer »


Lätt mc försäkring Försäkring för lätt MC
Enligt transportstyrelsen är det några punkter som kännetecknar en lätt MC.  För det första får den max ha en volym av 125kubik ...
Läs mer »