9 tips som sänker premien på mc-försäkringen

Vill du spara in pengar på din mc-försäkring? Vi på Insplanet tipsar dig om hur du kan få ner priset på din mc-försäkring. “Ett råd är att alltid utgå från sina behov och därefter se vad som går att spara” säger Tommy Nilsson, produktchef försäkring på Insplanet.

Du kan få ner priset på din mc-försäkring på många olika sätt, men innan du börjar behöver du utvärdera vilket försäkringsbehov du har: behöver du en trafik-, halv- eller helförsäkring?

Trafikförsäkringen är det billigaste alternativet, men har också det lägsta skyddet. Vilket skydd du ska välja beror helt på hur du värdesätter din mc. Vill du ha ett mer omfattande skydd som bland annat omfattar brand, stöld och maskinskador ska du välja en halvförsäkring. Vill du däremot ha en försäkring som även täcker yttre skador på motorcykeln ska du välja en helförsäkring.

Läs även: Mc-försäkring – Jämför pris gratis

När du kommit fram till vilken omfattning på skyddet du behöver kan du också fundera på om du vill komplettera försäkringen med en eller flera tilläggsförsäkringar. Sedan är du redo att jämföra!

1. Jämför pris och villkor regelbundet

Genom att använda en jämförelsetjänst som Insplanet kan du hitta mc-försäkringen med bäst villkor till bäst pris. Det enda du behöver göra är att fylla i dina uppgifter i vårt formulär så får du dina prisförslag – helt kostnadsfritt. Det kan skilja flera tusenlappar per år mellan den billigaste och dyraste försäkringen. Insplanets användare sparar i snitt 1 800 kronor per år genom att jämföra sina försäkringar.

“Det kan också löna sig att jämföra sin mc-försäkring en gång om året, eftersom priserna kan ändras med tiden. En försäkring som var billig när du köpte den behöver inte vara det bästa alternativet året därpå.” påpekar Tommy.

2. Hitta en mc-försäkring som är avställningsbar

“Ett av mina bästa tips är att kolla hur länge du tänker köra din mc under året. Kör du bara under 1–3 månader så kanske det lönar sig med en avställningsbar försäkring. Men kör du tre månader eller mer lutar det nog mer åt en året-runt-försäkring. Det kan självklart variera, det finns inget exakt. Men helt klart värt att ha i åtanke när du jämför din mc-försäkring.” säger Tommy.

En avställningsförsäkring omvandlar din halv- eller helförsäkring till en avställningsförsäkring under ett visst antal månader och kan på så vis sänka försäkringspremien.

3. Få billig mc-försäkring med ökad säkerhet

Du kan få ett lägre pris på din mc-försäkring om du ökar säkerheten genom att använda skyddsutrustning. Alla försäkringsbolag kräver att förare och passagerare använder hjälm, eftersom det finns lag på det. Men en del bolag ger även rabatt om föraren alltid har på sig giltiga mc-kläder. Alla bolag erbjuder inte rabatt för detta, därför är det en viktig punkt att kontrollera innan du tecknar din försäkring.

Många försäkringsbolag kan också erbjuda dig lägre premie om du håller din motorcykel inlåst i ett garage under nattetid. Finns det dessutom ett larm på garaget kan även det sänka premien.

4. Samla dina försäkringar på ett försäkringsbolag

Många försäkringsbolag ger dig rabatt om du samlar flera av dina försäkringar hos ett och samma bolag. Du kan till exempel få 10 procents rabatt om du har två försäkringar hos ett visst bolag, eller 20 procent om du har tre eller fler försäkringar hos dem. Vissa bolag kan även erbjuda andra förmåner för dem som väljer att samla sina försäkringar på ett ställe, exempelvis förbättrade villkor.

Det kan också finnas fler fördelar med att samla sina försäkringar under ett bolag. Om du råkar ut för en skada där flera försäkringar är inblandade behöver du i de flesta fall bara betala en självrisk i stället för flera. Dessutom är det smidigare att bara behöva ha kontakt med ett försäkringsbolag.

5. Ju färre förare desto billigare mc-försäkring

En del försäkringsbolag låter dig som ägare avgöra vilka som kommer att få köra motorcykeln. Det kan exempelvis vara alla i familjen, ingen under 25 år eller alla som vill låna den. Det du bör ha i åtanke är att ju fler och ju yngre personer som får köra den desto högre blir premien.

“Det här är något som inte alla bolag erbjuder, men om det bara är du själv som kommer att köra den kan det vara lönsamt att leta upp ett bolag som erbjuder detta.” tipsar Tommy.

Varför personer under 25 år får en högre premie beror på att försäkringsbolagen bedömer olycksrisken som högre för den gruppen, eftersom olycksstatistiken visar att unga förare är mer olycksdrabbade än mer erfarna förare.

6. Märkesförsäkring kan ge bättre pris

Många motorcykelmärken erbjuder mc-försäkringar som är anpassade för just deras modeller.

“De här märkesförsäkringarna är oftast både billigare och bättre eftersom de innehåller ett väldigt omfattande skydd till ett lägre pris. I de flesta fall ingår alla tilläggsförsäkringar och du får ett rabatterat pris jämfört med andra bolag.” informerar Tommy.

Alla reparationer sker på en märkesverkstad och många gånger erbjuds även en reducerad självrisk.

7. Veteranförsäkring bästa mc-försäkringen för äldre hojar

“Om man kan tänka sig köpa en äldre mc som är 30 år eller äldre så SKA man ha en veteranförsäkring eller en retroförsäkring. De här försäkringarna är mycket, mycket bättre än alla andra alternativ på marknaden.” påpekar Tommy.

Veteranförsäkringar brukar ha låga självrisker och helförsäkringen kostar någonstans mellan 500–1 000 kronor per år.

8. Kolla om mc-handlaren har avtal med ett försäkringsbolag

Köper du en mc från en mc-handlare kan du fråga om de har ett avtal med något försäkringsbolag. Har de det kan du få en mc-försäkring som är billigare än på något annat ställe.

Läs även: 5 saker att jämföra och tänka på i båtförsäkringen

9. Bestäm vilken självrisk du vill ha

När du ska teckna en försäkring kan du bestämma om du vill ha en hög eller låg självrisk. Väljer du en hög självrisk blir månadskostnaden för försäkringen lägre, men om det händer en olycka som gör att du behöver använda försäkringen blir självrisken högre.

“Kör du inte din mc speciellt mycket under ett år, tycker jag att du kan ha en högre självrisk. Kör du så länge som det går under ett år är det bättre med en lägre självrisk. Det här är dock en personlig åsikt.” avslutar Tommy Nilsson.


Jämför
MC-försäkring

- Priser direkt från bolagen, börja här!

MC

Jämför olika försäkringar9 tips som sänker premien på mc försäkringen
Vill du spara in pengar på din mc-försäkring? Vi på Insplanet tipsar dig om hur du kan få ner priset på din ...
Läs mer »


Harley Davidson
Dags att försäkra din Harley Davidson? I den här artikeln går vi igenom vad du kan tänka på när du ska jämföra mc-försäkringar och hur du hittar det...
Läs mer »


Triumph
Har du en Triumph som du vill försäkra? I den här artikeln går vi igenom hur du hittar en prisvärd MC-försäkring till din ...
Läs mer »


Yamaha
Ska du försäkra din Yamaha? Då finns det ett stort utbud av yamaha försäkringar. Här går vi igenom vad du bör jämföra innan du tecknar din ...
Läs mer »


Kawasaki
Det japanska företaget Kawasaki är främst känd för att de tillverkar motorcyklar men har även tillverkning av båtar, robotar ...
Läs mer »


Trafikförsäkring
Det absolut billigaste sättet att försäkra din MC är att välja en trafikförsäkring. Trafikförsäkringen är obligatorisk enligt lag och alltså ...
Läs mer »


Ducati
Det italienska företaget Ducati började 1926 sälja produkter inom radiokommunikation. Men under andra ...
Läs mer »


KTM
Letar du efter en mc-försäkring till din KTM? I den här artikeln går vi igenom vad du bör tänka på när du jämför motorcykelförsäkringar, så att...
Läs mer »


BMW
BMW tillverkade sin första motorcykel 1923 ( BMW R32) och fick stora framgångar med denna modell. Under åren har märket haft mycket stora ...
Läs mer »


Suzuki
Som ägare till en Suzuki vet du att det är dyrt att försäkra en motorcykel. Men det finns knep som gör processen både billigare och enklare. På...
Läs mer »


Honda
I den här artikeln tipsar vi dig om hur du hittar en billig mc-försäkring till bra villkor till din Honda. Honda är ett av de mest...
Läs mer »


Aprilia
Aprilia är toppmärket för de som söker efter en riktigt bra motorcykel inom racing. Företaget vann år 2013 märkes-VM (SBK) och har ...
Läs mer »

Tung mc försäkring Försäkring Tung MC
En försäkring för en tung MC är i grunden lika som en försäkring till vilken motorcykel som helst. Men det finns vissa ...
Läs mer »


Lätt mc försäkring Försäkring för lätt MC
Enligt transportstyrelsen är det några punkter som kännetecknar en lätt MC.  För det första får den max ha en volym av 125kubik ...
Läs mer »

Tips så sänker du premien på din MC-försäkring