FöretagsbilförsäkringFordonsförsäkring, jämför och spara tusenlappar.

Jämför
MC-försäkring

- Priser direkt från bolagen, börja här!

MC

Jämför
lastbilsförsäkring

- Priser direkt från bolagen, börja här!

Lastbil

Letar du efter den bästa och mest prisvärda försäkringen för dina motorfordon? Här hos oss på Insplanet kan du jämföra fordonsförsäkringar för de flesta fordonstyper. Du kan spara mycket pengar och hitta en försäkring som täcker alla dina behov genom att jämföra försäkringsbolagens utbud och priser innan du tecknar en fordonsförsäkring.


Fordonsförsäkringar

Fordonsförsäkring är ett samlingsnamn på de försäkringar som du tecknar för till exempel din bil, båt, MC, ATV eller husvagn. Försäkringsbolagen erbjuder idag liknande försäkringar för respektive fordonstyp, men detaljerna kan skilja sig åt.

De flesta försäkringsbolag håller sig mer eller mindre till försäkringsmodellerna du kan se här nedan:


Om bilförsäkring

De tre grundläggande försäkringarna är:

  • Trafikförsäkring: fordonsägarens ansvar emot andra fordon och personer (obligatorisk).
  • Halvförsäkring: består av en trafikförsäkring och en delkaskoförsäkring, som erbjuder extra skydd för fordonet, samt för stöld och, räddning och rättsskydd.
  • Helförsäkring: innehåller trafikförsäkring, en delkaskoförsäkring och en vagnskadeförsäkring. I helförsäkringen ersätts även vissa egendomsskador (vagnskador) där du själv varit vållande till en trafikolycka.

Till grundskyddet kommer de vanligaste tilläggsförsäkringarna:

Läs mer:


Fordonsförsäkringar för olika fordonstyper

Mc-försäkring: När du ska försäkra din motorcykel har du tre försäkringstyper du kan välja mellan: trafik-, halv- och helförsäkring. Hos oss kan du jämföra både omfattning som villkor för den MC-försäkring som passar dig bäst.

Jämför mc-försäkring

Mopedförsäkring: Betalar du för mycket för din mopedförsäkring? Hos Insplanet kan du teckna en bra försäkring till ett rimligt pris. Vi vet att du redan gjort ett bra val genom att köpa en prisvärd moped. Jämför mopedförsäkring snabbt och smidigt här.

Köp mopedförsäkring

Husvagnsförsäkring: Att hitta den försäkring som passar just din användning och får din husvagn rätt försäkrad till rätt pris kan vara krångligt. Det kostar redan en hel del att ha en husvagn och det finns säkert saker du hellre lägger pengarna på än en onödigt dyr försäkring. Jämför husvagnsförsäkringar och hitta det bästa priset på Insplanet.

Jämför husvagnsförsäkring

Snöskoterförsäkring: En skoter kan kosta en del i underhåll så det sista du vill är att lägga onödiga pengar på försäkringen. Om något skulle inträffa så vill du vara på den säkra sidan och vara väl förberedd med en bra försäkring. Hitta bra försäkring till rätt pris.

Jämför snöskoterförsäkring

Båtförsäkring: När det gäller båten kanske det finns annat du hellre lägger pengarna på än en onödigt dyr försäkring. Vi tror att det viktigaste när du försäkrar din båt är att hitta rätt försäkring till bra pris.

Jämför båtförsäkring

Vattenskoterförsäkring: Insplanet har försäkringar för vattenskotrar. Att hitta en bra vattenskoterförsäkring har tidigare varit en ganska krånglig och tidsödande process för många, eftersom vattenskoter är en smal produkttyp. Här jämför du snabbt och smidigt utbud och pris.

Jämför vattenskoterförsäkring

Lätt lastbilsförsäkring: Hur hittar man en bra lastbilsförsäkring? Trafikförsäkring, halv- eller helförsäkring? Du väljer hur du vill försäkra din lätta lastbil och vi hjälper dig att jämföra och hitta priser.

Jämför lastbilsförsäkring

Släpvagnsförsäkring: Med en extra försäkring för släpvagn ersätts du om det till exempel skulle bli stulet eller skadas i brand. Se vad det skulle kosta dig att försäkra din släpvagn.

Jämför släpvagnsförsäkring


Att tänka på när du jämför fordonsförsäkring

När du ska teckna en fordonsförsäkring bör du fundera på några grundläggande faktorer som kan påverka ditt skydd i förhållande till priset på försäkringspremien. Först och främst är det viktigt att inte stirra sig blind på priset, utan ha ett kritiskt förhållningssätt där det viktiga är vad du faktiskt får för pengarna. I vissa fall kanske den billigaste fordonsförsäkringen inte erbjuder det skydd du behöver, och i så fall kan du behöva teckna en tilläggsförsäkring.

Vad ingår i fordonsförsäkringen

För att kunna göra en bra jämförelse är det viktigt att du tar reda på vad som ingår i den försäkring du undersöker och vill jämföra. Vissa försäkringar innehåller exempelvis jourassistans om du råkar ut för en olycka eller får tekniska problem med ditt fordon, medan denna tjänst inte ingår i andra försäkringspaket. För att kunna göra en rättvis prisjämförelse måste innehållet i fordonsförsäkringarna dels stämma överens med dina behov, och dels stämma överens med varandra.

Ha koll på dina förutsättningar

Det är många faktorer som kan påverka priset på en fordonsförsäkring. Det är till exempel viktigt för försäkringsbolaget att veta var ditt fordon står parkerat, om du tidigare drabbats av skador och vilka som kommer nyttja fordonet. Dessutom ingår vissa delar i försäkringen per automatik om du har ett nytt fordon, medan du kan behöva tilläggsförsäkringar när det handlar om ett begagnat fordon.

Vilken självrisk är du beredd att betala för din fordonsförsäkring?

Detta är en viktig fråga när du jämför fordonsförsäkringar, eftersom priset kan variera kraftigt beroende på vilken självrisk du kan tänka dig att betala. Enkelt förklarat kan man säga att ju lägre självrisk desto högre försäkringspremie.

Till toppen av sidan


Hitta den billigaste fordonsförsäkringen

Flera faktorer påverkar försäkringskostnaden för fordonsförsäkringen, och till stor del liknar dessa bilförsäkringens förutsättningar. Exempel på vad som påverkar priset på din fordonsförsäkring:

  • Fordonets ålder; ju nyare fordon desto billigare försäkringspremie.
  • Fordonets förvaring; huruvida du har fordonet parkerat i ett garage eller ståendes på gatan påverkar försäkringspremien.
  • Din ålder och bostadsort.

Det är viktigt att den som använder fordonet är den som står som försäkringstagare, eftersom du annars kan få problem med att få ersättning när olyckan väl är framme.

Kontrollera att du inte tecknar dubbelförsäkring av misstag genom att läsa igenom vad som ingår i de olika försäkringspaketen innan du beslutar dig för att teckna en tilläggsförsäkring.

Har du köpt ett nytt fordon, till exempel en lastbil eller en snöskoter, ingår ofta en vagnskadegaranti under de första åren. Du behöver därför i de flesta fall inte teckna en vagnskadeförsäkring förrän denna garanti löpt ut.


Vanliga fordonsskador

Det kan vara lite knepigt att veta vilken försäkring du bör teckna för att skydda dig mot eventuella skador, och vad som ingår i respektive försäkring. Om du orsakar skada på någon annans fordon när du är ute i trafiken täcks detta i de flesta fall av den obligatoriska trafikförsäkringen. Detsamma gäller om någon annan bär ansvaret för den skada som drabbat ditt fordon. Däremot måste du teckna en vagnskadeförsäkring för att få ut ersättning för de skador som uppkommer på ditt eget fordon om du själv orsakat dem.

Glasskada

Om du får en skada på fordonets glasdelar, exempelvis på grund av ett stenskott, kan du få ut ersättning via din fordonsförsäkring. Detta brukar regleras genom kollisionsförsäkringen som ingår i halvförsäkring och helförsäkring.

Stöld i fordonet

Om du blir bestulen på exempelvis motordelar eller musikutrustning som tillhör fordonet kan du få ersättning från ditt försäkringsbolag genom din stöld eller skadegörelseförsäkring. En sådan ingår oftast i halvförsäkring och uppåt.

Stulen båtmotor

En båtförsäkring är inte uppbyggd som de andra fordonsförsäkringarna. Det beror på att du inte behöver ha någon trafikförsäkring för att köra båt. Istället har de flesta försäkringsbolag som erbjuder båtförsäkringar olika paket som täcker in eventuella skador som du kan drabbas av.

För dig som vill kunna få ut ekonomisk ersättning om din båtmotor blir stulen krävs därför en båtförsäkring med stöldskydd. Tänk på att din utombordsmotor måste vara fastlåst på korrekt sätt för att du ska kunna få ut ersättning.

Vagnskada MC

För dig som äger en motorcykel kan det vara klokt att noga jämföra innehåll i de försäkringar du väljer mellan, och se till att ha alla uppgifter gällande din hoj redo. Vill du exempelvis ha försäkringsskydd mot vagnskada på din MC behöver du oftast teckna helförsäkring eller försäkringstillägg.


Frågor och svar om fordonsförsäkringar

Behöver min släpvagn ha ett speciellt lås för att försäkringen ska gälla?

Ja, din släpvagn behöver ha ett godkänt lås både när den är kopplad till bilen och när den står parkerad för att din försäkring ska vara giltig.

Spelar det någon roll hur gammal jag är när jag tecknar en fordonsförsäkring?

Det beror på vilken typ av fordonsförsäkring du vill teckna. För exempelvis MC-försäkring kan din ålder påverka priset på premien.

Till toppen av sidan.

Vi jobbar för att få Sveriges mest nöjda kunder!

Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Följ oss på Google+

© 1999-2017 Insplanet - Internetpolicy
Insplanet AB - Box 26 000 - 100 41 Stockholm - Org.nr 556567-6227

Kundtjänst: 08 - 51 000 000 Kundtjänst: 08 - 51 000 000
Vardagar 08.00 – 20.00 Helger 10.00 – 16.00