×


Ägarkostnad: kr/mån
Bilens värde: kr

(Cirkapris vid köp av privatperson)

Vilka däck och fälgar passar till min bil?BETA

Det finns tre enkla sätt att ta reda på vilka däck och fälgar som passar till den egna bilen.

Det första sättet är att titta på de däck som redan är monterade på bilen och skriva av eller fotografera den teckenkod som finns på sidan av däcket. Teckenkoden upplyser dig om vilken storlek däcket har, samt vissa andra egenskaper som kan vara relevanta att hålla reda på.

Här är ett exempel på hur teckenkoden som berättar om däckets storlek kan se ut: ”205/55 R 16”. Det första talet, 205, innebär att däckets bredd är 205 millimeter. Det andra talet, 55, innebär att däckets profil, alltså avståndet mellan däckets inre omkrets och däckets yttre omkrets, eller avståndet mellan fälgens ytterkant och däckets ytterkant om man så vill, är 55 % av däckets bredd. I detta exempel innebär det att däckets profil är 55 % av 205 millimeter, det vill säga 112,75 millimeter. Bokstaven ”R” innebär att däcket är ett radialdäck, det vill säga att däckets armering går på tvären i förhållande till däckets rullriktning. De flesta moderna däck är radialdäck. Det sista talet, 16, innebär att däcket ska monteras på en fälg som har en diameter på 16 tum.

Man kan ha olika fälgstorlek på sin bil, men diametern på hjulet måste alltid vara ungefär densamma, annars kan däcket slå i bilens skärmkanter eller hjulhus, och bilens hastighetsmätare och körsträckemätare kommer att visa fel. En bil med felaktig storlek på hjulen kommer heller inte att passera genom en besiktning. Om man vill använda en större fälg på bilen än den som sitter monterad, måste däckets profil vara så mycket mindre att fälgens ökade storlek kompenseras av däckprofilens minskade storlek. En större fälg innebär alltså en mindre däckprofil, och vice versa. Om man vill hålla det enkelt är det lättast att gå efter den teckenkod som finns på de däck du redan har, och köpa däck eller fälgar med samma storlek. De flesta däcksajter på nätet, inklusive jämförelsetjänsten här på Insplanets Bilkostnader, väljer ut däck som passar just din bil baserat på ditt registreringsnummer.

Det andra sättet att ta reda på vilka däck och fälgar som passar din bil är att kontrollera mot de uppgifter som finns i Transportstyrelsens väg- och trafikregister. Detta kan göras på Transportstyrelsens webbplats eller på andra sajter på nätet, såväl som här på Insplanets Bilkostnader. I väg- och trafikregistret står det angivet vilken däck- och fälgstorlek som passar på den aktuella bilen.

Ett tredje sätt att ta reda på vilka däck och fälgar som passar på den egna bilen är att titta i bilens användarmanual.

Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Följ oss på Google+

© 1999-2016 Insplanet - Internetpolicy
Insplanet AB - Box 26 000 - 100 41 Stockholm - Org.nr 556567-6227

Kundtjänst: 08 - 51 000 000 Kundtjänst: 08 - 51 000 000
Vardagar 08.00 – 20.00 Helger 10.00 – 16.00