×


Ägarkostnad: kr/mån
Bilens värde: kr

(Cirkapris vid köp av privatperson)

Balansering av däckBETA

Att balansera däcken innebära att fördela små vikter på hjulen som gör att däcken ska rulla jämnt. Om du märker att din bil vibrerar eller skakar vid körning kan orsaken vara att däcken behöver balanseras om. Detta görs med hjälp av en maskin på exempelvis en däckfirma. Obalanserade däck kan orsaka vibrationer som i sin tur kan öka slitaget på däcken och på hjulupphängningen, och kan också innebära minskad körkomfort.

Vibrationer vid körning kan ha andra orsaker än att däcken är obalanserade. Felaktig hjulinställning kan vara en orsak. Vid hjulinställning justerar man hjulens vinklar så att däcken står vinkelrätt mot marken och parallellt med varandra. Felaktig hjulinställning kan orsakas av att man kör på en trottoarkant eller kör ner i en grop i vägen. Hjulinställning korrigeras på verkstad och tar ungefär 30-60 minuter.

En annan orsak till vibrationer vid körning kan vara att hjulets centreringsring (också kallad ”centrumring”, ”navring” eller ”distansring”) saknas. Denna kan exempelvis ha glömts eller tappats i samband med däckskifte. Om hjulets centreringsring saknas kan kraftiga vibrationer i bilen uppkomma vid körning. Avsaknad av centreringsring kan i extrema fall leda till att hjulet lossnar. Centreringsringen ska monteras i fälgens navhål innan hjulet monteras på bilen, men det är inte alla hjul/fälgar som behöver en centreringsring. Fälgar som har så kallad direktpassning saknar centreringsring.

Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Följ oss på Google+

© 1999-2016 Insplanet - Internetpolicy
Insplanet AB - Box 26 000 - 100 41 Stockholm - Org.nr 556567-6227

Kundtjänst: 08 - 51 000 000 Kundtjänst: 08 - 51 000 000
Vardagar 08.00 – 20.00 Helger 10.00 – 16.00