×


Ägarkostnad: kr/mån
Bilens värde: kr

(Cirkapris vid köp av privatperson)

Så bestäms din kostnad för billånBETA

Kostnaden för ett billån bestäms i huvudsak av två saker: lånebeloppet (lånets storlek), och räntan. Ett högre lånebelopp innebär en högre månadskostnad för en och samma ränta. En högre ränta innebär en högre månadskostnad för ett och samma lånebelopp.

Räntan styrs i hög grad av den förväntade risken som långivaren har att lånet inte betalas tillbaka. Om långivaren bedömer att en viss kund löper hög risk att inte kunna betala tillbaka lånet kommer långivaren sätta en högre ränta eller neka kunden att ta ett lån. Om långivaren å andra sidan bedömer att en viss kund med stor säkerhet kommer att kunna återbetala sitt lån kan långivaren erbjuda en lägre ränta. Kreditvärdigheten kontrolleras av långivaren genom en kreditupplysning som görs för den aktuella kunden. Om man begär låneofferter via Bilkostnaders systersajt MyLoan.se tas endast en kreditupplysning på kunden, oavsett hur många banker som erbjuder ett lån. Långivaren kan också tillämpa andra kriterier än resultatet av kreditupplysningen för att bedöma huruvida en viss kund ska erbjudas ett lån, och till vilken ränta. Om en viss kund har genomgått kreditupplysning många gånger på kort tid kan långivare betrakta kunden som mer riskabel, och därmed neka kunden att ta ett lån, eller sätta en högre ränta än vad som annars skulle vara fallet. Därmed kan det vara klokt att som konsument undvika att många kreditupplysningar görs på kort tid då det kan påverka kreditvärdigheten negativt.

Utöver lånebelopp och ränta tillkommer i vissa fall avi-kostnader och uppläggningsavgifter. Dessa ”dolda” avgifter kan i vissa fall bli en förhållandevis stor summa, och därför kan det vara klokt att läsa det finstilta noggrant innan man tar ett lån. Ta reda på den effektiva räntan för lånet, den inbegriper även olika dolda avgifter och motsvarar alltså den verkliga kostnaden för lånet.

Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Följ oss på Google+

© 1999-2016 Insplanet - Internetpolicy
Insplanet AB - Box 26 000 - 100 41 Stockholm - Org.nr 556567-6227

Kundtjänst: 08 - 51 000 000 Kundtjänst: 08 - 51 000 000
Vardagar 08.00 – 20.00 Helger 10.00 – 16.00